Duhovna katastrofa

Duhovna katastrofa

7 decembra 2013

121139_zarko-markovic-1_ifPiše: Žarko Marković

U državi (entitetu) u kojoj jedan doktor ekonomskih nauka piše otvorena pisma gde navodi da je pravda „pobjedila“ i da sve što ima da kaže „nemože“ stati u to pismo, kola sigurno ne treba da se slamaju na nekim nesvršenim studentima, sa mnogo manjim stepenom zvanja i znanja.

Da bi se označili i uklonili pravi krivci za poremećen sistem vrednosti u kojem se nalazimo, neće biti dovoljno što su banjalučki studenti koji pišu nepismena pisma „predsjednicei“ Vlade RS u kojem traže da se „srestva“ iz tekućeg granta za sufinansiranje ishrane i smeštaja studenata ne smanjuju, stavljeni na stub srama u medijima.

Za sveobuhvatnu kritiku treba mnogo više prostora od ovog stupca. Lako je reći da je za sve kriv nakaradan obrazovni sistem, ali i kod takvih stvari treba biti oprezan da se ne uvrede svi oni koji su završili i osnovne i srednje škole u RS, a onda i fakultete, a da su sa tih školskih ustanova izašli i obrazovani, i pismeni, i informisani. Banjalučkim studentima može se i poverovati da je brzina pisanja uticala na pravopisne greške, ali greška u imenu ministra kojem se obraćaju za pomoć je nedopustiva, i to ne zato što su Zoran Tegeltija ili Goran Mutabdžija neke bitne i velike političke i medijske ličnosti, jer, da je sreće, niko ne bi imao blage veze ko su oni. Suština je u nečemu drugom, a to je apsolutni nedostatak volje i ambicije kod dobrog dela današnje omladine, studenata pre svih, da budu informisani i svesni onoga što se događa u društvu oko njih. U takvom odnosu snaga danas, na primer, mnogi svršeni studenti novinarstva nemaju pojma koliko vlada ima ministarstava niti kako se bira premijer.

Uz časne izuzetke, najveći deo naše omladine danas je samo nemi i pasivni posmatrač događaja oko sebe, što, u kombinaciji sa starijim generacijama, izmučenim i izmorenim od rata i poratnog perioda, čini recept koji celo društvo vodi ka potpunoj moralnoj i duhovnoj katastrofi. Za takvo stanje zaslužan je splet različitih okolnosti, a vrlo dobro su ga prepoznale ovdašnje političke elite. Nezainteresovanost najvećeg dela biračkog dela, u ogromnoj meri, olakašava borbu za vlast i doprinosi masovnoj nekreativnosti stranačkih funkcionera, vladajućih oligarha i opozicionih paćenika, željnih fotelja i svega što uz njih ide.

U izbornoj kampanji koja je uveliko počela, zbog svega toga, nećemo videti nikakvu novu dozu kreativnosti. Učmalost i zaostalost biračkog tela jednostavno ne tera ni vlast ni opoziciju da posegnu za novim idejama, već ih motiviše da iz ladica izvade svoje stare zbirke floskula koje će preko medija pod svojom kontrolom plasirati u pogodnom trenutku. U nepreglednom prostranstvu naše plitkoumne površnosti, proseka i prostakluka, to je mnogo lakše nego menjati celi sistem iz korena.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *