ĐUKANOVIĆ: Priznanje CPC znači ispravljanje istorijske nepravde

ĐUKANOVIĆ: Priznanje CPC znači ispravljanje istorijske nepravde

24 maja 2014

milo-djukanovic_10Crnogorski premijer Milo Đukanović saopštio je večeras da se on lično i njegova Demokratska partija socijalista (DPS) zalažu za kanonsko priznanje Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i ocenio da bi time bila “ispravljana istorijska nepravda” prema toj crkvi.

“To je moj politički stav, ali ja, na žalost, ne mogu tome doprinositi onoliko koliko bi neko želeo”, kazao je Đukanović podgoričkoj televiziji “Atlas”.

On je rekao da je siguran da će nakon priznanja CPC-a, Srpska pravoslavna crkva (SPC) opstati u Crnoj Gori, “kao što je nastavila da funkcioniše u eks-jugoslovenskim republikama”.

Crnogorski premijer je poručio da se u slučaju priznanja CPC-a niko neće “obračunavati” s vernicima i hramovima SPC-a.

“Video sam da se jedan kulturni gest prema osveštanju hrama u Crnoj Gori (hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici) pokušao u dnevno-političkim predstavama percipirati kao izdaja crnogorskih, nacionalnih interesa. Ne, nije reč o tome”, kazao je Đukanović.

On je dodao da za razliku od kritičara njegovog odnosa prema SPC-u u Crnoj Gori, “istinski veruje” da svi u zemlji”, uključujući i Srbe, moraju imati jednako pravo na građanstva, pa i jednako pravo na zadovoljenje njihovih verskih potreba”.

Crnogorski državni vrh bio je deo počasnog odboru za svečanost osveštanja hrama SPC-a u Podgorici, zbog čega je Đukanovićeva DPS kritikovana u delu javnosti, posebno od strane CPC-a, koja je nezadovoljna odnosom države prema toj crkvi.

KOMENTARI4 komentara

 1. Antipod says:

  O kojoj istorijskoj nepravdi ovaj kriminalac govori? Istorijska nepravda je da je ovaj Titin potrčko poveo i okrenuo narod protiv majke Srbije, zabijanjem noža vlastitom srbskom porjeklu, sve zbog svojih materijalnih interesa. Izrod ljudski, kojeg istorija niti je zapamtila niti će ga ikada zaboraviti. Đukanović je tamni primjer Srba koji su pristali da budu dio antisrpske fašističke histerije početkom 90-tih XX vijeka, sve zbog vlastitog blagostanja. Stoga, kao sotona, ima najmanje prava da išta govori o religiji.

 2. Pavle says:

  Crnogorska pravoslavna crkva bila je autokefalna od ukidanja Pećke patrijaršije,1766 i realno ona je naslednik mitropolije koja je 1920. pripalala SPC. Carigradska patrijaršija nije priznala CPC ali 2004.pok.patrijarh moskovski Aleksije II, dao je pozitivno mišljenje na rad kanonskog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija ... 1855 u Atini carigradska patrijaršija priznaje autokefalnost CPC, isključivo u granicama CG i od 1904 CPC imala je svoj Sveti Sinod.(najviši crkveni organ samo za autokef. crkve) Svi sukobi SPC i CPC su političkog karaktera a ako se na pr. navede da su poglavari CPC bili Petar I Petrović , Petar II Petrović Njegoš, znači vladike, jasno je da uspešna politika bilo koje države mora imati crkvu pod kontrolom... Crkva se bori za finansijsku nedodirljivost ali bi istovremeno da bude činilac vlade i svih institucija. Djukanović, što god mi mislili o njemu, vodi CG u dobrom smeru , ništa manje a ni više od politike naše vlade, jedino što mi nećemo NATO medjutim njihova operativa je odavno u Beogradu. Milo se isključivo usmeno zamerio Rusiji ali to je politika a u realnom životu Rusi su i dalje većinski vlasnici CG primorja i CG i dalje očekuje veliki uvoz hrane iz Rusije. Zaključak nas vraća na početak ,otcepljenjem CPC od SPC, crkva se u CG stavlja pod vladinu kontrolu i funkciju sigurne zaledjine u budućim političkim odlukama ...

 3. Zeljko says:

  Politiziranje odnosno podredjivanje crkve i duhovnosti dnevno politickim interesima vladajuce oligarhije (sa kriminalnom proslocu) je geostrategijski promasaj i istorijska kratkovidnost koju ce Crna Gora u bliskoj buducnosti jako skupo da plati. A platit ce je svojim nestankom kako duhovnim, kuturnim tako i drzavnim.

 4. Vesko says:

  I vise je vrijeme da se ispravi istorijska nepravda!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *