ДУМА СЕ ОБРАТИЛА КОНГРЕСУ: Кијев вашим оружјем чини злочине над цивилима

DUMA SE OBRATILA KONGRESU: Kijev vašim oružjem čini zločine nad civilima

1 februara 2024

Državna duma planira da pošalje zvanični dopis Kongresu SAD s obzirom da su Oružane snage Ukrajine upotrebile američki sistem PVO „patriot“ u napadu na ruski avion Il-76 u Belgorodskoj oblasti kada je poginulo 65 ukrajinskih vojnika, šest članova posade i tri osobe u pratnji, ukupno 74 osobe, ukazao je predsednik Donjeg doma Vjačeslav Volodin.

„Zločinački kijevski režim je uz pomoć SAD izvršio još jedan teroristički napad. Ispitivanje je pokazalo da je transportni avion Il-76 sa ratnim zarobljenicima Oružanih snaga Ukrajine oboren uz pomoć američkog kompleksa ‘patriot'“, potvrdio je.Kongresmeni moraju da znaju u čije ruke odlazi američko oružje koje je u Ukrajinu poslao predsednik Džozef Bajden i kako se ono koristi, istakao je.

Režim u Kijevu uz pomoć američkog oružja čini zločine nad civilima, to se mora zaustaviti, poručio je ruski zvaničnik i potvrdio da će se ruska Duma danas obratiti kongresmenima.

„Zelenski je uništio svoje vojnike koji su trebali da se vrate kući – čekale su ih porodice, majke, žene, deca. Naši piloti su poginuli dok su obavljali humanitarnu misiju razmene ratnih zarobljenika“, naglasio je u objavi na Telegramu.

Oružane snage Ukrajine oborile su 24. januara iznad Belgorodske oblasti ruski vojno-transportni avion Il-76, koji je prevozio 65 ukrajinskih zarobljenika na razmenu. Svi koji su se nalazili u avionu su poginuli.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je incident zločinom Kijeva protiv sopstvenih građana i potvrdio da je ukrajinska strana znala da se u avionu nalaze ratni zarobljenici Oružanih snaga Ukrajine.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je istakao da Rusija vodi istragu i da ne krije činjenice do kojih dolazi i upitao šta je sa međunarodnom istragom na koju je pozvao ukrajinski predsednik.

Podsetio je i da je ukrajinsko rukovodstvo na vest o padu aviona najpre reagovalo sa radošću, jer su, navodno, pobedili ruske agresore. „A kada su saznali da je u avionu bilo 65 ukrajinskih vojnika koji su se iz zarobljeništva vraćali u otadžbinu, promenili su ton i govorili da se radi o ruskoj provokaciji“, podsetio je on.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *