Đurić: Ešton će uticati na Prištinu

Đurić: Ešton će uticati na Prištinu

10 jula 2013

djuric-marko-6Savetnik predsednika Marko Đurić očekuje da će visoka predstavnica EU Ketrin Ešotn dati jasan signal vlastima u Prištini da mora da se usvoji zakon o amnestiji.

„U planu imeplementacije stoji da to jeste predsulov i s obzirom da je EU stalo da sporazum bude sproveden, to je i jedan od većih uspeha gospođe Ešton, i mislim da nema sumnje da će ona takvu poruku preneti predstavnicima privremenih vlasti Prištine“, kazao je Đurić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Đurić je podsetio da je Zakon o amnestiji preduslov za primenu sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i dodao da oklevanje kosovskih vlasti za njegovu primenu vidi u „odlučnosti srpske strane da osnaži i ojača zajednicu srpskih opština“.

„Naša strana je već do sada pokazala spremnost da ostvari sporazum, a naš cilj je osnaženje i stavaranje jake zajednice srpskih opština. To, kao i integracija (srpske zajednice), zastrašuje političare s druge strane, i to vidimo kao razlog zašto se sporazum ne sporovodi“, rekao je Đurić.

On nije mogao da odgovori da li će sporazum biti sproveden do kraja ove godine, ali je naveo da Srbija „neće biti prepreka“. Đurić nije mogao da potvrdi ni spekulacije da će biti šef tima Srbije u pregovorima sa EU, navodeći da vlada o tome još nije donela odluku.

„Najiskrenije ne znam ko će biti pregovarač“, rekao Đurić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *