DUŠAN KOVAČEVIĆ: Da je Tito video seriju „Ravna Gora“…

DUŠAN KOVAČEVIĆ: Da je Tito video seriju „Ravna Gora“…

23 decembra 2013

kul-Dusan-KovacevicRadoš Bajić je u petak predstavio knjigu nastalu adaptacijom scenarija TV serije.

Ono što gledaoci već imaju prilike da gledaju ova knjiga u izdanju „Blica“ predstavlja na još intrigantniji način, složili su se govornici na promociji: Vuk Drašković, političar i književnik, Dušan Kovačević, dramski pisac, i Momčilo Pavlović, istoričar.

– Radoševa serija je veoma važna i značajna. Jedina mana joj je što je zakasnila 50 godina. Da je video „Ravnu goru”, Josip Broz bi umro pre vremena – rekao je Dušan Kovačević.

On je istakao da nigde u svetu ne postoji zemlja koja je jednog podnarednika strane vojske, koji je tu zemlju napao oružjem, posle pola veka proglasila za svog trostrukog heroja.

– Mihailović je najmanje dva puta mogao Brozu da oduzme život – a nije, jer je dao reč da neće. Broz je njega likvidirao čim je mogao. Kao i hiljade i hiljade patriota i najboljih predstavnika svog naroda u čistkama i likvidacijama od ‘45. pa nadalje – podsetio je Kovačević, i poručio Radošu da mora da smogne snage da ovu tragičnu epopeju srpskog naroda sprovede do kraja.

Na pitanje kako ocenjuje književni talenat Radoša Bajića, Vuk Drašković je rekao da ono što gledamo u seriji i čitamo u knjizi prevazilazi značaj svakog pojedinačnog književnog i drugog talenta.

– Svi zločini u poslednjem ratu počinjeni su po instrukcijama i po pameti one sile koja je pobedila Dražu Mihailovića 1945. godine. Komunistički zločini ponovljeni su devedesetih godina. Zašto ne bi pravili masovne grobnice ‘92, kada su za masovne grobnice‘44. primali odlikovanja i proglašavani za narodne heroje?! Kada se zločin jednom isplati, onda se on ponavlja sa ciljem da isto bude nagrađen. Radoš je serijom i knjigom otvorio vrata i mi ulazimo u vreme koje je pred nama, vreme osvešćivanja i osvetljenja – rekao je Vuk Drašković.

Autor serije i knjige “Ravna Gora” Radoš Bajić i Dragan Bjelogrlić koji glumi Josipa Broza Tita
Profesor Momčilo Pavlović pružio je Bajiću dragocenu pomoć pri pisanju scenarija.

– Ne verujem da će svest u široj javnosti biti promenjena, ali sam ubeđen da će posle ove serije i knjige događaji i ličnosti biti posmatrani na mnogo mirniji način. Ne moramo se složiti, ali se moramo razumeti – zaključio je Pavlović.

Bajić je zahvalio svojim gostima i „Blicu“ kao izdavaču knjige i pohvalio se da se od pre nekoliko dana knjiga „Ravna gora“ nalazi i u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu, koja je najveća na svetu.

(Blic)

KOMENTARIJedan komentar

  1. P.svaba says:

    DA POSTOJI SRBIJA...koja je Austrougarskog podnarenika nasilno prihvatila za svog predsednika i trostrukog heroja...Ali tradicija se nastavlja posle njegove smrti,imadosmo predsednika koji nije bio ni nas drzavljanin, ali ni tu ne bese kraj.Imadosmo smo i unuka ustaskog zlocinca za predsednika. KO ZNA STA CE NAS NAROD JOS DOCEKATI ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *