„Душаново перје“ зауставља грип

„Dušanovo perje“ zaustavlja grip

22 novembra 2017

UNIVERZALNA lekovita biljka resnik (Eupatorium cannabinum) odavno uživa poštovanje poznavalaca tradicionalne medicine. U narodu je poznata i kao divljaka, Dušanovo perje, grozničnica, ustuk, rashodnik… Oblikom lišća donekle podseća na konoplju pa je zovu i konopljika. Raste na širokom području Evrope, Azije i severo-zapadne Afrike. Voli vlažna i sunčana mesta pored reka, potoka, šuma i puteva.

Cveta od juna do kraja septembra, a prepoznaje se po privlačnim ružičasto belim glavičastim cvetovima. Pčele je obožavaju jer je izuzetno bogata dragocenim nektarom i polenom. U vreme cvetanja beru se gornji delovi biljke 30 cm visine dok su cvetovi još zatvoreni, a listovi pre cvetanja, sve dok traje vegetacija. Koren se vadi od septembra do kraja novembra. Resnik se suši kao i ostale lekovite biljke, na promaji i u hladu.

Zbog velikih količina tanina, etarskog ulja, smola, fosfata, silicijumove kiseline, eupatorina, inulina i drugih sastojaka, resnik ima široku lepezu delovanja. Prah od korena koristi se u lečenju žučnih kanala i bešike. Zbog jakog diuretičkog svojstva resnik detaljno čisti organizam od raznih toksina i jača imunitet. Delotvoran je i kod svake vrste krvarenja jer sadrži obilje tanina. Kod gripa skraćuje vreme trajanja bolesti, jer uspešno sanira lokalne virusne i druge infekcije praćene povišenom temperaturom. Snižava hipertenziju, povišene vrednosti triglicerida i holesterola, podstiče lučenje žuči.

Velika količina inulina igra važnu ulogu u uspostavljanju ravnoteže mikroflore u digestivnom traktu. Zahvaljujući ovom sastojku poboljšava se rad organa za varenje, metabolizam i imunološki sistem. U slučaju zatvora pomaže lenjim crevima. Inulin povećava i gustinu kostiju, što je naročito važno za žene u menopauzi. Odgovara i osobama sa deficitom kalcijuma, kao i obolelima od osteoporoze.

Zbog određenih štetnih sastojaka ne savetuje se dugotrajna i preterana upotreba prilikom lečenja. Resnik ne treba da koriste osobe sklone formiranju kamenja u bubrezima i mokraćnim organima. Ako se prekomerno koristi može da izazove i oštećenje krvnih sudova jetre. Uopšte se ne preporučuje ni trudnicama, kao ni osobama sa čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

BLAGOTVORNI ČAJEVI

PROTIV masnoća u krvi – Da bi ste sveli trigliceride u krvi na normalan nivo, 3 kašike iseckanog nadzemnog dela renika uveče prelijte sa 500 ml ključale vode. Čaj poklopite da prenoći, ujutru procedite i pijte nezaslađen u 3 doze, pola sata pre jela. Da bi osetili poboljšanje čaj treba da pijete najmanje 3 meseca.

ZA ČIŠĆENJE CREVA 

– Ukoliko se odlučite za čaj od podzemnog dela biljke, potopite 60 gr suvog i usitnjenog korena u litar ključale vode, pa onda sve zajedno kuvajte 10 minuta. Zavisno od prirode zdravstvenih problema u toku dana pijte 2 do 3 šolje ovako spremljenog nezaslađenog čaja pre jela, sve dok ne osetite poboljšanje. Čaj je posebno efikasan za čišćenje creva i uklanjanje mokraćne kiseline, ublažava bolove usled upalnih promena kod artritisa, reumatizma, uvećanja prostate…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *