Душану Ковачевићу уручена награда „Бора Станковић“

Dušanu Kovačeviću uručena nagrada „Bora Stanković“

10 aprila 2017

Vranje - foto JS 070417 dopisno1_620x0

Na završnoj večeri 51. Borine nedelje, dramskom piscu Dušanu Kovačeviću uručeno je priznanje „Borisav Stanković“, koje je žiri u sastavu Goran Maksimović,Slađana Jaćimović i Milo Lompar po prvi put dodelio za celokupno književno delo i prvi put je priznanje pripalo dramskom stvaralaštvu.

Primajući jedno od najvećih književnih priznanja u srpskoj književnosti koje se tradicionalno dodeljuje poslednje večeri „Borine nedelje“, pisac je rekao da je Boru čitao u mladosti.

Bora Stanković je pisac moje mladosti koga sam čitao zato što sam ga dobro razumeo i voleo. Ovu nagradu doživljavam kao deo te stare ljubavi i onih vremena za kojima je Bora žalio kad je ponavljao staro, staro mi dajte, misleći na mladost i ono malo sreće koju je imao u ranom detinjstvu – rekao je Kovačević.

U prepunoj Sali Galerije Narodnog univerziteta publika je gromkim aplauzom pozdravila ovogodišnjeg dobitnika, koji je u svom obraćanju napravio osvrt i činjenicu da je Vranje bez zgrade pozorišta još od 2012.godine.

Na žalost moraću i u ovom svečanom trenutku da primetim, zbog sećanja na stvaralaštvo Bore Stankovića, da pozorište u Vranju ne radi godinama i ne zna se kada će se oporaviti od nesreće koja ga je zadesila. Priča se da će to biti ove godine, već godinama – rekao je Kovačević.

On je u svom izlaganju rekao i da se u svim predizbornim kampanjama već decenijama Vranje se pominje kao centar brige za jug Srbije.

Izbori dođu i prođu, a Vranje ostaje gde je i bilo sa pokroviteljskim imenom svoga pisca Bore Stankovića, sve ostalo ima svoj vek trajanja.Bora je jedini neprolazni zaštitni znak prošlog, sadašnjeg i budućeg vremena – rekao je Kovačević.

On je još naglasio da kao što je Bora živeo teško od svoje umetnosti, tako i njegov grad ne može da živi od sećanja na njegova dela, a Kovačević smatra da grad „može samo da se ponosi što je dovoljno za uspravan hod“.

Obrazlažući odluku predsednik žirija Goran Maksimović rekao je da mu je zadovoljstvo što je ovogodišnji dobitnik Borine nagrade najveći živi dramski pisac.

Kovačević je pisac koji je na potpuno autentičan način obeležio srpsku književnost i što je najvažnije pisac koji je nastavio jednu veliku tradiciju dramske srpske njiževnosti.Mnogi narodi imaju dramske pisce, ali je srpski narod jedan od retkih naroda koji ima i komediografe među draskim piscima, jer ne znaju svi narodi podjednako da se smeju na svoj račun – rekao je Maksimović.

Borina nedelja se i ove godine prema rečima Miroslava Cere Mihailovića urednika Književne zajednice održavala pod otežanim okolnostima, zbog toga je do kraja ostalo nepoznanica koliki je iznos novčanog dela nagrade.

Program jedne od najstarijih kulturnih manifestacija u Srbiji, koja je održana po 51. put, ove godine je organizovan paralelno u Vranju i Beogradu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Sramota je jednom masonu i totalno netalentovanom piscu (sto se moze videti SAMO ako se citaju njegove drame) dati ovakvu nagradu. Jos je veca sramota da u tome ucestvuju Cera Mihailovic i Milo Lompar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *