ДУТЕРТЕ ПОТВРДИО ДА УКИДА ВОЈНИ СПОРАЗУМ СА САД: „Завршићу с тим кучкиним сином“

ДУТЕРТЕ ПОТВРДИО ДА УКИДА ВОЈНИ СПОРАЗУМ СА САД: „Завршићу с тим кучкиним сином“

9 фебруара 2020

Председник Филипина Родриго Дутерте укида Споразум о посетама војних снага, који пружа правни имунитет америчким снагама током војних вежби, у знак одмазде јер су САД поништиле визу његовом политичком савезнику и колеги, односно непријатељу нарко-картела, Роланду де ла Роси.

„Председник је рекао да укида Споразум“, изјавио је министар одбране Делфин Лоренцана.

„Затражио сам појашњење и он је рекао да не мења своју одлуку.“Споразум пружа правни имунитет америчким војницима који учествују на војним вежбама на Филипинима.

Огорчен одлуком САД-а да укину визу бившем шефу полиције и сенатору Роланду де ла Роси прошлог месеца, Дутерте је дао Вашингтону месец дана да исправи своју „грешку“, одбијајући да одустане од своје намере, чак и док су га други чланови његове владе позивали да поново размотри одлуку.

„Упозоравам вас… ако не будете урадили исправку у вези с тим, раскинућу … Споразум о посетама војних снага“, рекао је Дутерте, осуђујући САД јер су саопштиле да председник Филипина блефира по том питању.

Вашингтон је, како се извештава, укинуо визу Роси због снимка убистава који је објавио, док је био Дутертеов први шеф полиције. Док је био шеф полиције, био је одговоран за провођење председникове тешке кампање против дроге и нарко-картела, односно дословном рату против дроге, иза којег је остало хиљаде мртвих, те је тим акцијама изазвао међународну осуду.

Министар спољних послова Теодоро Локсин покушао је у четвртак да се супротстави укидању Споразума инсистирајући на томе да је финансијска помоћ за безбедност у висини од 550 милиона долара, која је примљена од САД од 2016. године, заједно са обавештајним подацима, обуком и способношћу одвраћања од кинеске „агресије“, надмашила било које разлоге због којих би председник могао да одустане од споразума.

„Хладни ефекат би могао нашкодити нашим економским односима ако Филипини почну да се удаљавају од савеза са САД-ом“, рекао је Локсин.

Такође је упозорио да ће САД можда покушати да укину друге војне споразуме између две земље, а који тренутно укључују Споразум о унапређеној одбрамбеној сарадњи и Уговор о узајамној одбрани. Рушење Споразума утицало би на преко 300 заједничких операција обуке и других вежби спроведених са САД-ом, за које Локсин инсистира да су од виталног значаја за примену закона и као и за војску да буде у стању се супротстави „претњама националној безбедности“.

Дутерте је слично реаговао када му је претила забрана уласка у САД филипинским сенаторима који су учествовали у затварању опозиционих посланика који се успротивили његовом рату против дроге.

Дутерте је такође изразио интересовање за удаљавање од зависности од САД-а ка савезу са растућим суперсилама, оптужујући Вашингтон да је „живео од ресурса наше земље“.

(Восток)

KOMENTARI2 коментара

  1. petrovgrad says:

    Uvaljuju im lažne novčanice bez pokrića. To Amere ne košta ništa, osim malo papira i kanta dve farbe.Ameri to odštampaju očas posla. To je provaljena fora, pametan je Duterte.

  2. Cp6a says:

    Досад се о томе само причало и понекад приказивало у филмовима, али је сада потпуно јасно ко је главни наркодилер, шеф свих наркодилера света. Опијумски рат из 19. века се изгледа никад није ни завршио, већ се проширио. Продавци су и даље англо-саксонци, а купац и жртва цео свет.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u