ДУТЕРТЕ ПОТВРДИО ДА УКИДА ВОЈНИ СПОРАЗУМ СА САД: „Завршићу с тим кучкиним сином“

DUTERTE POTVRDIO DA UKIDA VOJNI SPORAZUM SA SAD: „Završiću s tim kučkinim sinom“

9 februara 2020

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte ukida Sporazum o posetama vojnih snaga, koji pruža pravni imunitet američkim snagama tokom vojnih vežbi, u znak odmazde jer su SAD poništile vizu njegovom političkom savezniku i kolegi, odnosno neprijatelju narko-kartela, Rolandu de la Rosi.

„Predsednik je rekao da ukida Sporazum“, izjavio je ministar odbrane Delfin Lorencana.

„Zatražio sam pojašnjenje i on je rekao da ne menja svoju odluku.“Sporazum pruža pravni imunitet američkim vojnicima koji učestvuju na vojnim vežbama na Filipinima.

Ogorčen odlukom SAD-a da ukinu vizu bivšem šefu policije i senatoru Rolandu de la Rosi prošlog meseca, Duterte je dao Vašingtonu mesec dana da ispravi svoju „grešku“, odbijajući da odustane od svoje namere, čak i dok su ga drugi članovi njegove vlade pozivali da ponovo razmotri odluku.

„Upozoravam vas… ako ne budete uradili ispravku u vezi s tim, raskinuću … Sporazum o posetama vojnih snaga“, rekao je Duterte, osuđujući SAD jer su saopštile da predsednik Filipina blefira po tom pitanju.

Vašington je, kako se izveštava, ukinuo vizu Rosi zbog snimka ubistava koji je objavio, dok je bio Duterteov prvi šef policije. Dok je bio šef policije, bio je odgovoran za provođenje predsednikove teške kampanje protiv droge i narko-kartela, odnosno doslovnom ratu protiv droge, iza kojeg je ostalo hiljade mrtvih, te je tim akcijama izazvao međunarodnu osudu.

Ministar spoljnih poslova Teodoro Loksin pokušao je u četvrtak da se suprotstavi ukidanju Sporazuma insistirajući na tome da je finansijska pomoć za bezbednost u visini od 550 miliona dolara, koja je primljena od SAD od 2016. godine, zajedno sa obaveštajnim podacima, obukom i sposobnošću odvraćanja od kineske „agresije“, nadmašila bilo koje razloge zbog kojih bi predsednik mogao da odustane od sporazuma.

„Hladni efekat bi mogao naškoditi našim ekonomskim odnosima ako Filipini počnu da se udaljavaju od saveza sa SAD-om“, rekao je Loksin.

Takođe je upozorio da će SAD možda pokušati da ukinu druge vojne sporazume između dve zemlje, a koji trenutno uključuju Sporazum o unapređenoj odbrambenoj saradnji i Ugovor o uzajamnoj odbrani. Rušenje Sporazuma uticalo bi na preko 300 zajedničkih operacija obuke i drugih vežbi sprovedenih sa SAD-om, za koje Loksin insistira da su od vitalnog značaja za primenu zakona i kao i za vojsku da bude u stanju se suprotstavi „pretnjama nacionalnoj bezbednosti“.

Duterte je slično reagovao kada mu je pretila zabrana ulaska u SAD filipinskim senatorima koji su učestvovali u zatvaranju opozicionih poslanika koji se usprotivili njegovom ratu protiv droge.

Duterte je takođe izrazio interesovanje za udaljavanje od zavisnosti od SAD-a ka savezu sa rastućim supersilama, optužujući Vašington da je „živeo od resursa naše zemlje“.

(Vostok)

KOMENTARI2 komentara

  1. petrovgrad says:

    Uvaljuju im lažne novčanice bez pokrića. To Amere ne košta ništa, osim malo papira i kanta dve farbe.Ameri to odštampaju očas posla. To je provaljena fora, pametan je Duterte.

  2. Cp6a says:

    Dosad se o tome samo pričalo i ponekad prikazivalo u filmovima, ali je sada potpuno jasno ko je glavni narkodiler, šef svih narkodilera sveta. Opijumski rat iz 19. veka se izgleda nikad nije ni završio, već se proširio. Prodavci su i dalje anglo-saksonci, a kupac i žrtva ceo svet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *