Дутерте тражио и добио помоћ америчких специјалаца

Duterte tražio i dobio pomoć američkih specijalaca

11 juna 2017

Američke specijalne snage pomažu Oružanim snagama Filipina kako bi se okončala opsada Maravija, na jugu te zemlje, koju drže ekstremisti povezani sa DAEŠ-om, rekao je Rojtersu portparol Ambasade SAD.

Agencija navodi da do sada nije bilo potvrda da američke snage pružaju pomoć u borbama za ovaj grad koje su ušle u treću nedelju. Rojters navodi da je angažovanje specijalaca SAD usledilo nakon višemesečnih zategnutih veza savezničkih zemalja zbog neprijateljstva koje je filipinski predsednik Rodrigo Duterte iskazivao prema Vašingtonu i njegovog obećanja da će sa teritorije Filipina izbaciti američke snage koje već dugo toj zemlji obezbeđuju obuku i pomoć.

„Na zahtev Vlade Filipina, američke snage za specijalne operacije pomažu Oružanim snagama Filipina u aktuelnim operacijama u Maraviju. Time se pruža pomoć komandantima Oružanih snaga Filipina na terenu u borbi protiv (islamističkih organizacija) Maute i Abu Sajaf. Iz bezbednosnih razloga, ne možemo da razgovaramo o specifičnim tehničkim detaljima podrške SAD aktuelnim operacijama Oružanih snaga Filipina“, rekao je portparol američke ambasade u Manili.

(Sputnik.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *