ДВА АМЕРИКАНЦА СТИГЛА НА БАЛКАН! Почиње преваспитавање СРБА

DVA AMERIKANCA STIGLA NA BALKAN! Počinje prevaspitavanje SRBA

2 aprila 2022

Zapadni Balkan dobio je dvojicu novih američkih ambasadora – Majkla Marfija u Sarajevu i Kristofera Hila u Beogradu. I dok Hil govori da njegov „kofer neće biti opterećen prošlošću“, Marfi ide „đonom“ protiv Rusije i Kine. Međutim, ne radi se o različitom pristupu, već samo o različitoj taktici. Američki ciljevi ostaju isti.Otprilike u isto vreme kada je Kristofer Hil predavao akreditivna pisma srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, Majk Marfi, koji je u Sarajevo stigao još 18. februara, prvi put se obratio novinarima. I to veoma oštrim i teškim rečima na račun Rusije i Kine.

Kaubojski pristup Marfija i nastup u rukavicama Hila

Prema Marfijevim rečima, njegov mandat u BiH sastoji se u tome da radi na „protivmerama Rusiji i Kini koje prete budućnosti BiH“, uz niz uvreda na račun ruskog ambasadora Igora Kalabuhova. Sa druge strane, za razliku od Marfijevog „kaubojskog“ pristupa, Kristofer Hil, sa iskustvom sa Balkana od pre dve decenije, od pregovora u Dejtonu, preko Kosova i Metohije do ambasadorskog mesta u Makedoniji, izjavio je da neće biti opterećen prošlošću jer je u Srbiji stasala nova generacija koju ne poznaje i tek treba o njoj nešto da nauči.

Dakle, prvi utisak je da su BiH i Srbija dobile dobrog i lošeg policajca. Ipak, kako kaže Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije, ne radi se o ljudima različitog ideološkog profila. Jedina razlika između Marfija i Hila je u tome što je ovaj potonji iskusniji u balkanskim pitanjima.

„Suštinski, radi se o ljudima iz klintonističke ere, odnosno o demokratama liberalnog nastrojenja, koji su našli prostor za svoju reafirmaciju u okviru Bajdenove administracije. Oni su sa tih ideoloških pozicija i sa svim predrasudama koje klintonistička i postklintonistička era nosi na Balkanu, izvršioci svih tih namera“, objašnjava Gajić.

Američki pritisci na BiH grublji i žešći nego na Srbiju

Hil, kao iskusniji na Balkanu, taktičniji i sa mnogo više veza i kontakata od Marfija, verovatno će nastupati skrupuloznije od Marfija. Sa druge strane, SAD u BiH imaju problem oko kancelarije visokog predstavnika i sa pozicijom Rusije u Ujedinjenim nacijama i savetu za primenu mira, dodaje on. Podsećamo, Rusija i Kina nisu se u Savetu bezbednosti UN saglasile sa postavljenjem Kristijana Šmita za visokog predstavnika međunarodne zajednice.

„Oni u BiH igraju grublje i radikalnije zato što su okolnosti takve i američki ambasador u BiH mora da nastupa sa grubom retorikom ako hoće da zaustavi ruske diplomatske aktivnosti. Međutim, vidimo da se u međunarodnim odnosima generalno Amerikanci izuzetno grubo ponašaju prema Rusiji, naročito otkako je kriza u Ukrajini eskalirala, a vidimo i da žele da na Balkanu realizuju agendu iz devedesetih godina. I Kris Hil je otelotvorenje te njihove ambicije, da ceo ovaj prostor pacifikuju u skladu sa svojim ideološkim i strateškim interesima“, smatra Gajić.

Američki pritisci će u BiH biti žešći i grublji jer Vašington očekuje žešći otpor svojoj politici – u Beogradu će to raditi suptilnije i finije, s obzirom da očekuju podršku određenih stranaka i organizacija i na njihov pritisak na vlasti sa druge strane. Tako da, prema Gajićevim rečima, američka politika ostaje ista i prema BiH, i prema Srbiji.

„U BiH ipak postoje dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Na Bošnjake mogu bezrezervno da računaju. Sa Hrvatima imaju problem, a imaju problem i sa Rusijom i Kinom. Kina i Rusija imaju uticaj i u Srbiji, ali ovde ne moraju da ga skrše brutalnim političkim aktivnostima, dok su se u BiH očigledno opredelili za tu taktiku. Znači, razlika je u taktičkom pristupu, a ne u suštini“, zaključuje Gajić.

Još na saslušanju u Kongresu, decembra prošle godine, kada je predložen za američkog ambasadora u Sarajevu, Majk Marfi je izbegavao da, kao remetilački faktor u BiH označi nekog od unutrašnjih igrača; radije je i tada pomenuo Rusiju i Kinu. Sada, na prvom nastupu za medije otkada je stigao u Sarajevo, govorio je o tome kako ruski ambasador u BiH govori gluposti, kao i da su Rusija i Kina pretnja budućnosti BiH.

Kristofer Hil je, sa druge strane, nastupao pomirljivije. On jeste označio Republiku Srpsku kao remetilački faktor u BiH, ali se, poput trgovačkog putnika, založio za to da, kako je rekao pred članovima senatskog Odbora za spoljne poslove, Vašington Srbiji da bolju ponudu od Rusije i Kine.

Na Marfijeve reči sa konferencije za medije odgovorili su i iz kineske i iz ruske ambasade u Sarajevu. Ambasador Kalabuhov naglasio je da „ne misli da je taj američki diplomata njegov profesor pred kojim mora polagati ispit i koji određuje neke „crvene linije“ za ambasadora Rusije“.„U stvari, čini se da Marfi sebe smatra Zaratustrom, i svaki put kada američki ambasador otvori usta, biseri mudrosti padaju na nas. Ako su moje izjave ambasadoru Marfiju „duboko problematične“, onda on mora tražiti izvore takve zabrinutosti u samom sebi. A ako moje izjave smatra „glupim“, onda možda nema dovoljno mentalnih sposobnosti da ih proceni“, kazao je Kalabuhov za agenciju Srna.

Prema rečima ruskog diplomate, SAD imaju svoje interese u BiH, ali ih ima i Rusija, koja BiH smatra istorijski bliskom zemljom.

Kina već reagovala

„Ne nameravamo se osvrtati na mišljenje ambasadora SAD u realizaciji naših interesa, prvenstveno usmerenih na razvoj i produbljivanje obostrano korisnih i prijateljskih odnosa s BiH“, dodao je Kalabuhov.

Kineska ambasada izrazila je nezadovoljstvo „neprimerenom izjavom ambasadora SAD“.

Ambasada je navela da Kina smatra BiH ravnopravnom članicom međunarodne zajednice i prijateljskim partnerom za saradnju.

„Kineska strana se dosledno zalaže za razvoj bilateralnih odnosa s BiH na osnovi međusobnog poštovanja, zajedničkih interesa i nemešanja u unutrašnje poslove“, piše u saopštenju Ambasade Kine u BiH.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Milutin says:

  Ako Amerikanci žele da daju Srbiji bolju ponudu od Rusije i Kine, prvo moraju da se odreknu Sotone i vrate Hristu. A to bi za njih bilo đavolski teško. A kad bi to i uradili bili bi Rusiji i Kini tek do kolena jer nose strašan teret na svojoj savesti. Savesti koju bi morali pronaći na putu vraćanja Hristu

  • Željko says:

   @Milutin A kako Vi nosite na "vašoj duši" kao narod pokolje, uništavanje, genocid prvi i jedini u Europi nakon WW II i ubojstva stotina tisuća: Albanaca, Bošnjaka, Hrvata, Makedonaca, Bugara od 1878., Berlinski kongres, do sada? Jedini, pred međunarodnim sudom dokazani i osuđeni, narod u Europi za genocid nakon WW II !

   • Milutin says:

    @ Željko Pokloni te se prvo Jasenovački žrtvama pa pričajte o pravoj strani istorije

 2. Rista Bre says:

  Koliko se ja sećam, ameri su u Srbiji promenili 4 ambasadora za samo tri godine. Aj nešto možda i više, ali to je znak da ni jedan nije uspeo. A jes bre jedan je zamolio da se smeni jer ga Srbi nisu voleli i svašta su mu pisali. Na kraju je održao srceparajući govor u stilu "Zaželeće se Srbija Scotova, al Scotova biti neće!" A stvarno bijo dobar čovek. Prosto da ga vodiš kući i spaseš Srbe. Nadam se da je Hil dobro proučio sve faze kroz koje će prolaziti, mada to sa Srbima i nije lako. Srbi su sa Scotom izveli svoj prvi upešni propagandni napad na Amerikance i Scot je bio prisiljen da se povuče iz Srbije. Borimo se skoro kao ukrajinci. Razlika je samo u tome što su nas Amerikanci bombardovali jer nikada nismo hteli u NATO, a Rusi nas nisu podržavali, dok Rusi bombarduju Ukrajince zato što su hteli u NATO i Amerikanci ih podržavaju. Sa tim velikim silama nikada ne znaš kako da se postaviš a dobiješ batina i ovako i onako. Zelenski već vrišti "Nećemo u NATO, majke mi!" ali ne vredi. Zakasnio. A da su Srbi zavrištali "Ulazimo u NATO oma!" Ameri bi pragmatično demokratski odgovorili "Dobro, ali prvo đinđi-minđi pa onda u NATO!"Ameri su bombardujući Srbiju pevali "Dole Rusija" a Rusi u ukrajini pevaju "Dole Amerika". Rusija nije pala sa američkim bombardovanjem Srbije, a za suprotno...pa ne znam. Još je u toku.

 3. Rista Bre says:

  Kažu, jedna ipo milijarda Američkih obožavalaca je poslala avione da svako uništi pomalo od 7 miliona Srba i to trajalo skoro tri meseca. Rusija ima sada oko 180 miliona stanovnika i bombarduje 45 miliona Ukrajinaca...Matematika kaže da im treba oko 10 puta više vremena. Pa šta pre dođe. Ako računamo Beloruse kao Ruse, zatim pola Gruzije i pola Ukrajine uskoro, Rusija već ima stanovnika kao i SSSR. Rusija danas ispunjava želje većine Rusa i usput čisti one lopurde oligarhe a nakon akcija u Ukrajini, trebaće joj još koja godina da se vrati na nivo moći SSSRa. Putin je pre ove specijalne operacije imao samo 75% podršku ruskog naroda, a po američkim specijalnim izveštajima danas ima 87% podrške. Bajden je pre ruske akcije imao 45% podrške Amerikanaca, a danas ima 37% posto, prema američkim ispitivanjima. Čitam i da Amerikanci nikako to ne mogu da shvate.

 4. Strsljen says:

  Ma neknsisaju...narod slusati nece ibtacka...nekbidubsvojoj kuci oa nek sprovide svoju politiku. I JA PODRZAVAM I PRVI SA ZA ZA I DA DA TEXAS I KALIFORNIJA BUDU NEZAVISNE SUVERENE ZEMLJE. SRBIJA BI 1 TREBALANAMBASADE DA OTVIRI TAMO.PODRZIMO IH.

 5. RASPUCHIN says:

  Sa 'rvatima da imaju "problem"? Da li je neko ovdje neozbiljan???

 6. Pravnik says:

  Željko, kad već trubiš o nekakvom genocidu, pored zvanično pobijenih 700.000 Srba u NDH, a nezvanično oko 1.400.000, sa desne strane ovog članka imaš članak EVO KOLIKO JE DECE UBIJENO U NDH I U KOJIM LOGORIMA! Pročitaj to i podseti se. Obzirom da si pobegao iz Broda znaš li koliko je logora za Srbe bilo u tom gradu, ko je izvršio agresiju na BiH sa teritorije Hrvatske i koliko ste pobili Srba u Sijekovcu? Otišlo vam je i 200 "dragovoljaca" u rat u Ukrajini, dobili ste opomenu onim što nazivate dronom, a ne znate ni šta je to, pa mi reci, ako znaš, koliko je tih "dragovoljaca" danas živo. Od jedne gospođe koja se vratila iz Rusije saznadoh da će neka imena tih boraca uskoro biti saopštena, ali ne reče da li su živi. I danas je u Harkovu ubijeno stotinu dobrovoljaca, a da li je neko od vaših stigao u Mariupolj, gde se nalazi najveće uporište AZOV-a, ne znam. Za njih je zadužen Ramzan Kadirov. Ako im on oprosti i Bog će im oprostiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *