Dva giganta, Rusija i SAD su u ratnom pohodu, ali u pozadini svega je moćni tajanstveni igrač…

Dva giganta, Rusija i SAD su u ratnom pohodu, ali u pozadini svega je moćni tajanstveni igrač…

4 децембра 2014

vbsd73fh-600x349U pitanju su samo spekulacije, ali deluju potpuno racionalno. SAD možda veruju da će Rusija bankrotirati zbog niske cene nafte, ali će zapravo doći do uništenja finansijskog sistema Amerike. Da li Amerika zna da ima nove mnogo jake ali prikrivene neprijatelje? U pitanju je treći mnogo moćan protivnik?

Šta se to dogodilo sa tržištem nafte protekle nedelje? Postojala je nada da će Saudijci smanjiti proizvodnju kako bi stabilizovali cenu na više od 80 dolara. Međutim, Saudijska Arabija to nije uradila, a cena nafte je pala preko 10% za jedan dan, iznoseći oko 65 dolara. Za najrašireniju robu na planeti, pad ili porast od 10% nosi nepredviđene posledice.

Prvo pitanje bi bilo „zašto je nafta toliko jeftina?“.

Dva glavna pokretača su „ponuda i potražnja“. Potražnja je definitivno opala pošto je globalna ekonomija usporena. Manje nafte se koristi sada nego pre 2-3 godine. Što se tiče ponude, industrija škriljaca u SAD napravila je pravi bum i učinila SAD većim proizvođačem od Saudijske Arabije.

Kada se baci pogled na novu, nisku cenu nafte, nameće se pitanje „ko, šta i zašto?“. Zašto Saudijska Arabija ne želi da smanji proizvodnju kako bi stabilizovala cenu svog proizvoda? Šta oni imaju od pada cene? Pre nego što zađemo dalje, podsetimo se kako su SAD rasturile Sovjetski savez osamdesetih godina prošlog veka. SAD su namamile SSSR u trku u naoružanju, a onda uz pomoć Saudijaca oborile cenu nafte na 10 dolara po barelu. Bez prihoda od nafte, SSSR je bankrotirao.

Da li uočavate neki šablon? Neki kažu da je prava meta Iran, religijski neprijatelj Saudijske Arabije, koji ujedno ima najveće troškove proizvodnje na Bliskom istoku…što priznaćete, baš ne pije vode. Najbolje bi bilo osvrnuti se na nedavne poslovne dogovore Saudijske Arabije. Oni su pre samo par meseci potpisali dugoročne energetske ugovore upravo sa Kinom.

Dakle, „ko“ ima koristi od niske cene nafte?

Odgovor je Kina, obzirom da je ona najveći uvoznika nafte na svetu!

Skoro svi na Zapadu veruju da se Saudijska Arabija udružila sa SAD kako bi sasekla energetske prihode Rusije, što očigledno nije slučaj. Šta ako Saudijska Arabija sarađuje sa Kinom istovremeno se rešavajući konkurencije?

Ko je ta konkurencija?

U pitanju je industrija škriljaca u SAD koja je trebalo da omogući energetsku nezavisnost Americi i učini SAD većim proizvođačem nafte od Saudijske Arabije. Troškovi proizvodnje iz škriljaca procenjuju se na oko 75 dolara po barelu. Na stotine milijardi dolara je pozajmljeno kako bi se ova proizvodnja pokrenula. U pitanju je jedan prilično rizičan kredit koji bi uskoro mogao da dovede do katastrofe.

Takođe nije isključena mogućnost da je neki važniji špekulant nastradao od pada cene od 10% u petak.

Naravno, ne smemo zaboraviti ni na Rusiju koja je stradala i finansijski i ekonomski. Rublja nikada nije bila niža. Međutim, da li će niska cena nafte uništiti Rusiju? Neće, iako će život biti otežan zbog usporene ekonomije i manjka sredstava za socijalne programe. To jeste veliki udarac za Rusiju, ali ne i fatalan.

Ko zapravo stoji iza svega toga?

Da li su SAD same sebi podmetnule nogu po pitanju industrije škriljaca ili su Kinezi nahuškali Saudijsku Arabiju?

I šta se to dešava sa Saudijskom Arabijom? Da li se njena odanost preusmerila? Da li se rešava petrodolara? Koliku je to cifru Kina obećala, da je Saudijska Arabija pristala na ovakav dogovor? Da nije u pitanju zlato? Toliko pitanja, a odgovora još uvek nema.

Smatra se da je veoma verovatna isplata u juanima, ako su Kinezi uputili Saudijce o svom budućem planu – juanom podržanim zlatom. Ima li Kina dovoljno zlata za ovaj plan? Uz pravu međunarodnu cenu zlata, ima i više nego dovoljno.

U pitanju su spekulacije, ali deluju potpuno racionalno. SAD možda veruju da će Rusija bankrotirati zbog niske cene nafte, ali će zapravo doći do uništenja finansijskog sistema Amerike.

Očigledno je da su se Kina i Saudijska Arabija udružile kako bi smaknule zajedničkog neprijatelja.Kada dođe do okončanja petrodolara, postaćemo svedoci „novog svetskog poretka“, ali ne onog kojem su se nadali Rokfeleri.

Bil Holter

(Webtribune.rs)

KOMENTARI3 коментара

  1. Mare says:

    Znaci po naslovu sam znao da su mozgovi sa Web-tribuna ovo napisali...Kakva je ovo sarada ;judi moji, ko god ima tastaturu postade analiticar i poznavalac svetskih okolnosti. Svaka Cast.

  2. Зоран Павичић says:

    Све је ипак уперено на уништење Русије као свјетске силе. Санкције Запада према Русији ће се пооштравати све док не избију масовне побуне против Владимира Путина. Припрема се мега-пљачка Русије у којој ће учествовати многи и ван ЕУ и САД. Русија нема поузданог савезника. А САД и Запад имају стратегију као у оној народној басни ,,ВУК И ТРИ ВОЛА,, гдје елиминишу једног по једног конкурента на свјетској сцени. Кина је кључ успјешне одбране Русије...

  3. Dragan says:

    Dobra analiza, iako u njoj ima više pitanja, nego odgovora :) bez recesije, rusija može da izdrži ovo obaranje cene nekoliko narednih godina. Međutim, uz recesiju, može da izdrži mnogo duže. Za razliku od nje, ameri, koji osnovnu vrednost dolara zasnivaju na tome, što je dolar sredstvo međunarodnog plaćanja, biće u daleko težoj poziciji, jer će mnoge zemlje izbaciti dolar iz upotrebe. Kada se, uz to, uzme u obzir da je amerika jedan deo svog zlata založila, i da dolar nema realnu podlogu u zlatu, dolazi se do zaključka, da će tikva američka da pukne mnogo jako, a uz tu tikvu, stradaće i druge tikve, koje su sudbinu svoje valute vezale za dolar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u