ДВА ПУТА ПОБИЛИ СВОЈЕ ДА БИ НАТО КАЗНИО СРБЕ: На пијаци „МАРКАЛЕ“ и у РАЧКУ убијали своје грађане

ДВА ПУТА ПОБИЛИ СВОЈЕ ДА БИ НАТО КАЗНИО СРБЕ: На пијаци „МАРКАЛЕ“ и у РАЧКУ убијали своје грађане

6 фебруара 2023

ТАЧНО је 29 година од експлозије на сарајевској пијаци Маркале, у којој је страдало 68 грађана овог града.

Овај догађај тог 5. фебруара 1994. никада није добио тачан епилог, а истина је остала далеко од јавности. Захваљујући муслиманској и западној пропаганди постао је, међутим, бич у рукама страних моћника против Срба и Републике Српске како би се преокренуо ток грађанског рата у БиХ. Маркале ће бити мета и у августу 1995. године, након чега ће НАТО кренути у масовно бомбардовање српских положаја. Последице бачених уранијумских бомби и данас осећају становници сарајевско-романијске регије, а на хиљаде људи је умрло од последица тровања уранијумом.„Случај Маркале“ из фебруара 1994. години данас има две истине. Муслиманску, по којој су Срби криви, и српску, по којој су муслимани разнели пијацу по сценарију од две године раније, када су направили масакр у Улици Васе Мискина, а све како би Србе показали као злочинце а муслимане жртве. Сценарио са Маркала је искоришћен и у случају „Рачак“ из 1999. године, када је западним силама био потребан догађај да крену у обрачун са Србима и НАТО агресију на СРЈ.

Слободан Ђ. Бијелић, посланик Првог сазива Народне скупштине Републике Српске, каже за „Новости“ да, када човек из те епохе, данас, размишља о такозваном масакру на сарајевској пијаци Маркале, од 5. фебруара 1994, неминовно му се намеће вертикала са сликом из маја 1992. године и „масакром“ у Улици Васе Мискина у реду за хлеб, након којег су они који су се самопрозвали „светска јавност“ одмах стали на страну самопроглашене државе БиХ.

– Знали смо да је у питању монструозна провокација са страдањем затеченог, невиног становништва или – сопственог народа. Памтимо контроверзне детаље на снимцима које су сачиниле већ припремљене и, гле чуда, ту „затечене“ камере светских медијских кућа. Било је ту већ старих лешева, допремљених са других простора, неких „лутака“ допремљених из конфекцијских продавница или бутика гардеробе, војника тзв. Армије БиХ већ припремљених за поспремање, помоћ или интервенцију за евакуисање рањених, као и много тога што је и дан-данас остало – неразјашњено – присећа се Бијелић.

Наглашава наш саговорник да ни експерти Уједињених нација нису могли да потврде да је граната дошла са српске стране, а чак је и 2011. године, дакле, 18 година после трагичног догађаја, Јасуши Акаши, специјални изасланик УН из времена кад се то одиграло, изјавио да је „још увек нејасно ко је починио тај масакр“. И Трибунал у Хагу је због недостатка необоривих доказа против српске стране „одустао“ од својих специфичних „инкриминација“, пречесто политички мотивисаних, па је ово „самоубијање и самоповређивање“ именовао као – „случај Маркале“.

Бијелић истиче да је та монструозна, бесрамна провокација доживела свој фијаско и као таква је у међународним безбедносно-обавештајним круговима и – адактирана:

– Нормално, бошњачка страна лицемерно узгаја своју верзију приче, кријући срамну истину о убијању сопственог становништва.

Докле је било спремно да иде муслиманско руководство тадашње РБиХ а како би свет окренули против Срба, доказ је и други „масакр“ на Маркалама, из августа 1995.

– По већ опробаном рецепту, а са недвосмисленим интенцијама да се српска страна озбиљно ослаби пред наилазеће мировне преговоре, те отвореном намером изазивања међународних снага на интервенцију против Срба, одиграле су се „Маркале два“ и Унпрофор је, као тада већ респектабилна војна сила у региону, установио да су Срби одговорни и тако отворио врата НАТО интервенцији по нашој војној и цивилној инфраструктури. Узгред, ваљано је подсетити да се ово догађа неких месец и по дана пре сребреничких догађаја – наводи Бијелић.Милован Цицко Бјелица, председник Српског Сарајева у ратним годинама, каже за „Новости“ да је прича о такозваном гранатирању пијаце Маркале једнака пропаганди према којој су Срби у протеклом грађанском рату у БиХ били једини злочинци, приказани у тобоже документарном филму под називом „Сарајево сафари“ словеначког режисера Мирана Зупанича.

– Ми и данас сведочимо и живимо у истом наративу, где су Срби колективни кривци за све ратове, сва страдања и све злочине. Она још аустроугарска прича о великој Србији главна је полуга свих национализама, па и фашизма који је уперен против Срба, од Црне Горе, преко Федерације БиХ и Хрватске, до Косова и Метохије. Лаж о великој Србији у ствари је маска којом се скривају и прикривају геноцид, погроми, затирање и културоцид над Србима – категоричан је Бјелица.

Проф др Драго Вуковић, који је 1998. године био главни уредник С канала на Палама, где је након емитовања репортаже која је говорила о Маркалама исте вечери био блокиран и затворен, каже да је несрећа на пијаци Маркале током протеклог рата класичан пример произвођења догађаја „где се убија сопствени народ због некаквих виших циљева“.

– Све анализе и експертизе су показале да пројектил који је убио грађане на пијаци није могао доћи са позиција Војске Републике Српске. Ту експертизу су радили и страни војни стручњаци.

Вуковић каже да у рату није непознато да се жртвује народ и више него што је то било нужно, али је, како указује, политика Алије Изетбеговића отишла „корак даље“, почев од оне његове чувене изјаве да ће жртвовати мир за суверену БиХ.

Милена Михаљевић, историчар у Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, истиче да је бошњачка страна од почетка рата радила на пропагандним деловањима како би се код људи променило размишљање о грађанском рату у БиХ. Према њеним речима, муслиманска пропаганда ишла је и према Западу и према Истоку.

– Према Западу су ишли са Маркалама и са Сребреницом са позиције жртве. Према Истоку су ишли са позиције хероја како би добили финасијску и војну помоћ у муџахединима од исламских земаља, а који су постали саставни дио тзв. Армије БиХ – истиче Михаљевићева.

Како истиче Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева, „суштина је да Срби не смеју ни на који начин да се стиде истине о Сарајеву, јер су Срби градили и стварали Сарајево“:

– Никада не смемо пристати и прихватити медијску слику о српским злочинима над Сарајевом као окупираном граду или граду под опсадом и граду који је уништаван. Град Сарајево је у току грађанског рата у БиХ био подељен град у којем су подједнако гинули и Срби и Бошњаци и Хрвати.

Он каже да је веома опасна „бошњачка и западњачка мантра“, по којој су само Срби они који су чинили злочине у Сарајеву.– Пример пропаганде да су Срби лоши момци су и Маркале. Никада није доказано да је граната на Маркале испаљена са српских положаја. Имамо и те како основа да верујемо да се ради о намерно подметнутом експлозиву који је убио недужне грађане Сарајева и који је довео до тога да се Срби сатанизују, а годину касније у поновљеном сценарију и да НАТО бомбардује српске положаје – поручио је Ћосић.

ХАГ

ЧЛАН Судског већа Хашког трибунала које је првог председника Републике Српске Радована Караџића осудило на 40 година затвора, Мелвил Берд из Тринидада и Тобага навео је у издвојеном мишљењу на део пресуде који се тиче Сарајева да постоји основ сумње да је минобацачка граната на сарајевску пијацу Маркале испаљена са положаја под контролом муслимана.

СЛУЧАЈ РАЧАК

ПРЕМА Бијелићевим речима, српски народ ће се са страшном пропагандом сусрести и 1999, када је инсцениран „случај Рачак“.

– Сви наведени догађаји имају своју повезницу: мотив = изазвати НАТО да интервенише против Срба. Из ове перспективе и са ове временске дистанце, можемо рећи да се препознају мустра, предлагачи, извршиоци, судије и казне.

(Новости)

KOMENTARI5 коментара

 1. da da says:

  Đubrad balijska nesposobna da ima državu jer su ovčija govna zalepljena za turske dimije,koja je izgubila narodni koren čim se pojavio turski okupator,je sama pogubila svoje istomišljenike na toj pijaci,za račun novog gazde,amerike koja i dan danas vedri i oblači teritorijom od 23% što je američki okupator oduzeo Srbima koji su je oslobodili od turaka i austrougara ubica srpske dece,žena i starih.Jednom brabonjak uvek brabonjak,stida i sramote ne poznaju,u 70 godina par puta menjali ime.

 2. Косовац says:

  Ослобођење Сребренице се десило 1995. године, после тога су новинари са Запада и понеки другосрбијанац аутошовиниста помињали спорадично „злочине“, тако да је та тема скоро замрла све до 2.000. године, до Петооктобарске револуције. Поклопило се тако. ……………После 2.000. године, нагло је тема Сребреница оживела, ваљда је неки центар на Западу одлучио тако, почело је право бомбардовање написима, у Србији је био тада елдорадо за другосрбијанске новинаре, Досманлије су све то јако стимулисале. Рецимо, ТВ Б92 је сваки други дан репризирао своју емисију, Сребреница, Сребреница….. Све је то координирао Запад - а Бошњацима се учинило згодно да свој пораз од Републике Српске доживе приказано као злочин геноцида. Ево већ 20 година (много) упорно гурају тај реалити ритуал, још им се није смучило. Познајем ситуацију и видим да то не раде (сви) Бошњаци, већ се назире да то раде Бошњачки Другосрбијанци. Ако се неко буде вређао на ово „другосрбијанци“, молим, променићу назив у „Бошњачки сорошоиди“. ……………Само један пример, да кажем да сам ја Бошњак, мене би било заиста срамота да ми на коменорацију дође Чеда Јовановић и све поквари. Не зато што је Чеда Србин, већ зато што је Чеда припадник групације (ван Балкана) која је највише кумовала страдању Бошњака. Не само Бошњака, него и осталих Муслимана у Ираку, Либији, Либану, Авганистану, Сирији,…….

 3. Pingback: DVA PUTA POBILI SVOJE DA BI NATO KAZNIO SRBE: Na pijaci „MARKALE“ i u RAČKU ubijali svoje građane – Novinarstvo odgovorno za stvarnost

 4. Petrovgrad says:

  Neko nam je ušao u gen i naterao da se medjusobno tamanimo. Komunizam nam je naneo ne nadoknadivu štetu. Podelio nas na najsitnije delove. To što sam Srbin, Jaa nikada nisam isticao da moram biti iznad drugih.To što su radili u bivšoj SFRJ sada rade u Ukrajini. Sve vojne ili paravojne jedinice AZOVCI VAGNEROVCI su u suštini etnički Rusi. Tako je bilo i kod nas Ustaše su etnički Srbi, Muslimani, Bošnjaci, Bosanci, Hercegovci, Vojvođeni i sl. Ne kažem da treba da se izjašnjavaju Srbi, svak neka se izjašnjava kako želi, neka bude koje hoće vere, mada najviše je ateista. Nije to samo kod nas, Evropa je uglavno ateistička.Mi hrišćani smo u velikom procentu raskinuli sa Isusom Hristom. To što se neko poziva na boga a u toku dana najmanje deset puta ga opsuje, od toga nema religije.

 5. milorad5 says:

  nisu oni pobili "SVOJE" oni su pobili totalne strance za koje ih baš zabole K.Bosanci,srbi,hrvati,muslimani,katolici ili pravoslavci ma jbe se njima za to,nas srbe nio nije hteo da posluša kad smo hteli da se branimo još u SFRJ i da sačuvamo tu državu z sve,sad su SVI još gora beda nego što su bili,a nas su ozbiljno opljačakali i oštetili smradovi sa zapada,ali mislim a će se srbija na krju ponovo podići,što za ostalu sitnu stoku iz balakanskog obora ne može da se tvrdi,oni će tek sad da krenu u sunovrat i tek sada će da krenu posledice IZDAJE i uništenja JEDENE SIGURNE KUĆE KOJU SU IMALI,BUDALE TAK SAD ĆE DA SE SVIMA NJIMA ISPOSTAVI CENA NASILNOG ODCEPLJANJA,IZDAJE I NAPADA NA KOMŠIJE,SKUPO JE TO UVEK ALI UVEK TO DECA PLAĆAJU,TAKO JE TO.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u