ДВА СТРАШНА НАПАДА НА РУСИЈУ! Аферама на Путина!

DVA STRAŠNA NAPADA NA RUSIJU! Aferama na Putina!

20 aprila 2017

Ruski novinar poznat po kritikovanju predsednika Vladimira Putina preminuo je nakon što je brutalno pretučen od strane nepoznatih napadača.

Nikolaj Andruščenko (73) napadnut je pre šest nedelja i od tada je bio u komi sve do srede kada je preminuo u bolnici u Sankt Peterburgu, piše „Indepedent“.

Njegovi napadača još nisu uhapšeni niti identifikovani, ali Denis Usov, urednik lista „Novi Peterburg“, čiji je Andruščenko suosnivač, kaže da su oni verovatno povezani sa njihovim pisanjem o korupciji u Sankt Peterburgu.

Andruščenko je bio član gradskog veća Sankt Peterburga od 1990. do 1993. godine. Postao je poznat po pisanju tekstova o ljudskim pravima i kriminalu.

On je 2007. godine bio u zatvoru zbog navodne opstrukcije zakona dok je pratio istragu jednog ubistva i suđenje počiniocima.

Njegove kolege su rekle da smatraju da je njegova kazna bila povezana sa njegovim krikovanjem lokalnih vlasti pred parlamentarne izbore.

I u novembru iste godine njega su nepoznati napadači napali i pretukli, ali u tom napadu nije zadobio toliko teške povrede kao sada.

U poslednjih desetak godina se sve češće dešavaju sumnjive smrti i napadi na kritičare ruske vlasti.

Član ruske opozicije i istaknuti kritičar Kremlja Vladimir Kara-Murza oporavio se u martu nakon što je drugi put bio na ivici smrti zbog trovanja nepoznatom supstancom.

Međutim, mnogi nisu imali njegovu sreću.

Pre više od 10 godina ubijena je Ana Politkovskaja, koja je po svemu sudeći poslednja ruska novinarka koja se nije libila da vrhovnicima Kremlja postavlja kritička, nezgodna i za njih neuobičajeno direktna pitanja.

Početkom 2015. godine ruski disident i jedan od najvećih Putinovih kritičara Boris Njemcov ubijen je u blizini Kremlja.

Bivši ruski špijun Aleksandar Litvinjenko umro je 2006. godine, tri nedelje nakon trovanja radioaktivnim polonijumom. Prema navodima istrage, Litvinjenko je popio otrovni čaj tokom sastanka sa bivšim kagebeovcima Andrejom Lugovojnim i Dmitrijom Kovtunom u hotelu “Milenijum” u Londonu. Velika Britanija je nakon istrage optužila Kremlj da stoji iza napada na Litvinjenka.

Advokat Sergej Magnicki umro je u policijskom pritvoru 2009. nakon što mu je odbijen medicinski tretman i nakon što je brutalno pretučen. Njega je unajmio britansko-američki biznismen Vilijam Brauder da istraži multimilionersku prevaru ruske države u koju je Brauder bio uvučen.

LOGOR ZA GEJEVE

Predsednik Rusije Vladimir Putin nema razloga da ne veruje tvrdnjama čečenskog lidera Ramzana Kadirova da izveštaji o hapšenju i ubijanju pripadnika gej populacije u Čečeniji zapravo nemaju osnove, izjavio je danas porparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao novinarima da istražni organi nisu pronašli nikakve dokaze da podrže izveštaje lista „Novaja Gazeta“, prenosi AP.

U tim izveštajima se navodi da je policija u republici sa pretežno muslimanskim stanovništvom, uhapsila više od 100 muškaraca pod sumnjom da su homoseksualci kao i da je najmanje njih troje ubijeno.

Kako se navodi, Putin se sinoć sastao sa Kadirovim koji mu je rekao da ne veruje „provokativnim člancima“.

Izveštaje je, ipak ozbiljno shvatila Visoka komisija UN za ljudska prava kao i visoke međunarodne organizacije koje su zahtevale od ruske vlade da istraži taj slučaj, podseća AP.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Šmrcko says:

    Šmrc!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *