ДВА ВЕКА СТАРЕ КРАГУЈЕВАЧКЕ ЦРКВЕ: Прво звоно у Србији

DVA VEKA STARE KRAGUJEVAČKE CRKVE: Prvo zvono u Srbiji

6 oktobra 2018

MINISTAR kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je u utorak izložbu “Iz riznice Stare kragujevačke crkve” u Staroj skupštini grada Kragujevaca i istakao da belezi poput ove crkve i događaji koji su prethodili njenoj gradnji čvrsto svedoče o našoj istoriji i predstavljaju jasne putokaze u suočavanju sa budućim izazovima.

Ministar je boravio u Kragujevcu povodom svečanosti obeležavanja 200 godina postojanja Stare kragujevačke crkve, na kojoj je zazvonilo i prvo zvono u Miloševoj Srbiji. Tada je objavljen turski hatišerif o političkoj i kulturnoj autonomiji Kneževine. U porti Stare crkve održana su skupštinska zasedanja, proklamovane važne odluke, a na tom mestu je donet i Sretenjski ustav.

– Kada je Sabor srpskih prvaka u Vraćevšnici odlučio 1818. da Kragujevac postane prva prestonica Srbije, okrenuta je velika stranica istorije ovog naroda. Iste godine, sagrađena je i crkva – rekao je ministar. – Kraguj, koji je simbol ovog grada i slobodna ptica, poletela je iz gnezda u kom je bila dugo uspavana. Poletela je velikim prostorima na kojima živi srpski narod i svima saopštila da se srpska država, srpska crkva, srpska modernost i duhovnost, ponovo rađaju i ponovo stupaju na istorijsku scenu.

Vukosavljević je podsetio da su se dve dinastije, iako rivali u materijalnom svetu, pravilno i mudro spojile u polju duhovnosti i polju simbola i da to treba da bude nauk za ovu generaciju:

– Iznad buke i svih raskola, podela, pogrešnih ideologija, istorijskih zabluda i stranputica, neophodno je da preko dugih vekova pružamo ruke jedne drugima, da se nalazimo sa najboljima, da slušamo njihove pouke i učenja.

Centralna manifestacija proslave održana je u porti najstarijeg gradskog pravoslavnog hrama, a započeta je svetom liturgijom koju je služio vladika Jovan sa sveštenstvom Šumadijske eparhije. Stara crkva prvi put je oslikana freskama, što su u utorak prvi put videli brojni vernici.

FRESKE NA ZIDOVIMA

– Izuzetno sam srećan što smo u godini velikog jubileja, uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, uspeli da oslikamo crkvu. To je dragocen doprinos ove generacije istoriji Stare crkve u Kragujevcu, koja je svedok najvažnijih događaja u Srbiji – kaže vladika Jovan.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *