Два „Златна лава“ немачким ствараоцима

Dva „Zlatna lava“ nemačkim stvaraocima

15 maja 2017

REDOVI koji su se protezali ispred paviljona Nemačke, tokom tri dana vernisaža, kada najveću smotru vizuelne umetnosti na svetu, pre publike, obilazi na hiljade novinara, istoričara umetnosti, galerista, umetnika, ali i članovi žirija, mogli su da nagoveste da će upravo ovoj nacionalnoj selekciji na ceremoniji svečanog otvaranja u subotu pripasti najviše priznanje – „Zlatni lav“. Umetnica Ane Imhof nagradu je svojoj zemlji donela radom „Faust“, koji je objedinio performans, instalaciju, skulpturu i sliku. Žiri je ocenio da je reč o snažnoj instalaciji koja postavlja goruća pitanja našeg vremena i proširuje spektar stanja napetosti, a uz to originalno koristi samu arhitekturu paviljona i precizno se definiše prema objektima, slikama, telima i zvucima.

I u pojedinačnoj konkurenciji, na izložbi Viva arte viva, „Zlatni lav“ je otišao u Nemačku. Primao je umetniku Francu Erhardu Valteru (iz grada Fulda u Hesenu). Njegov rad objedinjuje forme, kolorit, materijale, skulpturu i performans, čime na aktivan način uključuje posmatrače, zaključio je žiri.

Specijalno priznanje pripalo je nacionalnoj postavci Brazila, a ovu zemlju predstavljala je umetnica Sintija Marsel. U obrazloženju ove nagrade stoji da njena podna instalacija od čeličnih šipki, koja podseća na ventilacione sisteme za podzemne železnice (prati je i video rad), uz svoju enigmatičnost, evocira na probleme sa kojima se suočava savremeno brazilsko društvo.

Izložbe na 57. Bijenalu u Veneciji, na kome naša zemlja nastupa sa projektom „Enklava – Slikarstvo kao posledica ovakvog života“, čiji je kustos Nikola Šuica, a predstavlja dela Vladislava Šćepanovića, Dragana Zdravkovića i Milene Dragičević, trajaće do 26. novembra.

„SREBRNI LAV“ ZA MLADE

PRIZNANJE „Srebrni lav“, za najboljeg mladog umetnika, pripalo je Hasanu Kanu iz Kaira, koji u svom radu, kako smatra žiri, spaja glasove, zvuke i horizonte, na poetski, ali i politički angažovani način. Posebna priznanja dodeljena su Njujorčaninu Čarlsu Atlasu i prištinskom umetniku Petritu Halilaju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *