„Двадесетак земаља жели да се прикључи БРИКС-у и ШОС-у“

„Dvadesetak zemalja želi da se priključi BRIKS-u i ŠOS-u“

27 februara 2023

Broj zemalja koje žele da se priključe BRIKS-u (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička republika) i ŠOS-u (Šangajska organizacija za saradnju) naglo je porastao i sada ih je dvadesetak, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Upravo tokom poslednjih par godina, uključujući prvu godinu sprovođenja specijalne vojne operacije, broj zemalja koje žele da se priključe BRIKS-u i Šangajskoj organizaciji za saradnju naglo je porastao, njih je sada dvadestak“, rekao je Lavrov na otvaranju savetovanja sa šefovima teritorijalnih predstavništava Ministarstva inostranih poslova Rusije u subjektima Ruske Federacije.On je dodao da je reč o zemljama koje imaju značajnu ulogu u svojim regionima, poput Egipta, Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Indonezije, Meksika i niza afričkih zemalja.

„Svet je stupio u epohu kardinalnih, nepovratnih promena. Uspeli smo ne samo da osujetimo planove kolektivnog Zapada da nas izoluje, nego i da raskomada Rusiju, i da omogućimo progresivnu saradnju s ogromnim brojem članica međunarodne zajednice“, rekao je ruski ministar.

Lavrov je, takođe, rekao da će ruski predsednik uskoro odobriti obnovljenu Koncepciju spoljne politike Rusije.

„Promene koje se događaju u svetu odražene su u nacrtu koncepcije spoljne politike, nju bi bukvalno u najskorije vreme trebalo da odobri predsednik, mi na to računamo“, rekao je Lavrov.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Gagi says:

    Stvaraju se USN - ujedunjene slobodne nacije.

  2. Nenad says:

    Kao gradjanin ove zemlje pitam zaso nase zastave nema medju njihovim zastavama a bezuslovno su nam ponudili mesto? dok se nasi politicari slikaju sa okupatorskom zastavom eu u svim javnim objektima i ustanovama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *