Дванаест кутија из архива Вуковара враћа се Хрватској

Dvanaest kutija iz arhiva Vukovara vraća se Hrvatskoj

6 aprila 2015

Deo-arheoloske-zbirke-Muzeja-u-Kninu 232Mešovita srpsko-hrvatska međudržavna komisija za povraćaj kulturnih dobara nedavno se sastala u Osijeku i tada su, osim posete određenim lokalitetima, održani i razgovori o tome šta će od dobara, koja se nalaze u našoj zemlji, biti vraćeno u Hrvatsku tokom ove godine. Reč je o arheološkoj zbirci Muzeja u Kninu, arhivskoj građi iz Vukovara, kao o kolekcijama porodice Desnica.

Asja Drača Muntean, pomoćnik ministra u Sektoru za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte u Ministarstvu kulture i informisanja i predsednik srpskog dela međudržavne mešovite komisije, za „Politiku” kaže da rešavanje ovog pitanja ne predstavlja direktan uslov u procesu evrointegracija, ali da su dobrosusedski odnosi važni za unapređenje saradnje, kako u regionu tako i šire. Kako ističe, Srbija i Hrvatska imaju obaveze po ovom pitanju koje moraju da budu ispunjene kako bi se proces okončao, zbog čega je u poslednja tri meseca održano tri susreta komisije kako bi bio postignut dogovor koji će biti prihvatljiv za obe strane.

Među ukupno 533 predmeta arheološke zbirke Muzeja u Kninu, koja je privremeno smeštena u Narodnom muzeju u Beogradu, nalazi se materijal manje istorijske vrednosti kao što su gvozdeni klinovi, strelice i slično i to iz različitih istorijskih perioda, pri čemu bi se moglo reći da većina predmeta potiče iz rimskog perioda. Predmeti koji će biti vraćeni u Knin potiču sa lokaliteta Dolina, Polača, Vrpolje, Markovac i Burnum, a povraćaj je predviđen krajem maja.

– Što se tiče materijala koji se sada privremeno čuva u Arhivu Vojvodine – u pitanju je 12 kutija arhivske građe Vukovarskog arhiva, koja potiče s kraja 19. veka i prve polovine 20. veka. U pitanju je prepiska, blagajna, proračuni i drugi slični akti. Ovaj materijal značajan je pre svega za sredinu u kojoj je nastao – objašnjava Drača Muntean.

Ono što je trenutno još uvek pod znakom pitanja jeste gde će tačno biti vraćeno kulturno blago Srpske pravoslavne crkve koje je, iako u vlasništvu SPC u Hrvatskoj, registrovano kao kulturno dobro u Republici Hrvatskoj, pa samim tim Ministarstvo kulture te zemlje ima obavezu da vodi računa o uslovima u kojima se čuvaju ti predmeti.

Naime, srpska strana nije prihvatila predlog Hrvatske da kulturno blago SPC bude smešteno u privremene depoe u Hrvatskoj.

– Svakako mesto izlaganja i deponovanja tih predmeta jeste stvar pregovora između Srbije i Hrvatske. Glavni kriterijum srpske strane je da predmeti budu vraćeni odakle su i spaseni, a ukoliko to nije moguće onda u riznice eparhija SPC u Hrvatskoj. Smatram da je ovo vrlo održiv zahtev – zaključuje naša sagovornica.

U što kraćem roku porodici Desnica biće vraćene umetničke i arhivske kolekcije, koje se trenutno nalaze na privremenom čuvanju u Muzeju srpske pravoslavne crkve, a prioritet u narednom periodu je stvaranje uslova za povraćaj predmeta u manastir Krka, odnosno, završetak radova na riznici koja će prema obećanjima hrvatske strane biti završena u 2016. Osim toga, završetak radova na riznici u Šibeniku i za našu stranu veoma je važan – reč je o obnovi vladičanskog dvora u Pakracu, koji će u svom sastavu imati i biblioteku i riznicu.

(Politika)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Apis says:

    BRUKA! NIKO IZ SRBIJE NE PITA DA VRATI SRBIMA IMANJE, PARVA I DRUŠTVENI STATUS KOJI SU IMALI. ZLODELA USTAŠA I MILION SRPSKIH ŽRTAVA RUŽNO JE POMINJATI MOGU SE ZLOČINCI UVREDITI. GADE MI SE SRPSKI POLITIČARI VIŠE NEGO USTAŠE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *