Две чаше дијеталних пића дневно двоструко повећавају ризик за дијабетес

Dve čaše dijetalnih pića dnevno dvostruko povećavaju rizik za dijabetes

22 oktobra 2016

drink32_620x0-4t5gh

MNOGI od nas su ostavili svoje omiljeno slatko piće zarad zdravije ishrane itežnje da se poboljša naše zdravlje i uštedi koji dinar.

Ali, izgleda da prema studiji, dijetalna pića mogu da budu podjednakološa za nas, kao i slatka.

Naučnici su otkrili da samo dve čaše dijetalnog pića dnevno, uvećavajuviše nego dvostruko rizik od nastanka dijabetesa.

Oni veruju da pića bez kalorija utiču na to da se osećamo gladnije, štonas navodina konzumiranje šećera natovarenog u grickalice – prenosidailymail.

Stručnjaci takođe sumnjaju da veštački zaslađivači pomešani sa bakterijama u našem stomaku mogu da izazovu dijabetes.

Tim iz Instituta Karolinska u Švedskoj proučavao je 2.874 odraslih licakoja su završilajednogodišnji dnevnik o njihovom unosu pića u organizam.

Kod onih koji su konzumirali dva ili više zaslađenih pića dnevno, rizik za nastanak dijabetesa tip 2 bio je povećan 2,4 puta. To je uključivaloslatka pića i veštački zaslađena, kao što „Dijetalna kola” ili voćni sirup bez šećera.

Dok s druge strane, dnevni unos pet ili više pića bez šećera povećava rizik za čak 4,5 puta.

U stvari, istraživači su otkrili da su veštački zaslađena pićapodjednako loša kao i onasa povećom količinom šećera.

Primera radi, naučnici sa Instituta Karolinska su novembra prošle godine otkrili da 23 odsto muškaraca koji dnevno popiju dva dijetalna pića, imaju povećan rizik narušavanja zdravlja srca.

Takođe je ustanovljeno da svakodnevno popijenačaša od 200ml šećernog gaziranog napitkapovećava rizik od dijabetesa tipa 2 za 21 odsto.

U međuvremenu, prema nalazima objavljenim u “European Journal of endoctrinology” svaki dijetalninapitak povećava rizik za 18 odsto.

Vodeći istraživač Josefina Lofvenborg istakla je da dijetalna pića mogu da stimulišu apetit, što dovodi do povećanja težine:“Jedna hipoteza je da nas ishrana bazirana nadijetalnimbezalkoholnim pićima može stimulisatina povećanje unosa hrane, posebno slatke ili slatke hrane, što može da dovede do gojaznosti, što se smatra faktorom rizika za pojavu dijabetesa.”

Ona je takođe dodala da veštački zaslađivači mogu izazvati hemijske reakcije unutar masnog tkiva,kao i sa bakterijama u crevima, što može dovesti do stanja kod kojeg telo postaje manje tolerantno na glukozu, tj. oblik šećera, što uzrokuje nastanak dijabetesa tip 2.

Istraživači sada žele da procene da li jedenje određene zdrave hrane, kao što su masne ribe, može pomoći da se taj rizik preokrene.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *