Две цркнуте мачке и Хандке

Две цркнуте мачке и Хандке

18 октобра 2019

Пише: Слободан Антонић

У Вигемарковом замрзивачу пронађене су две мртве мачке.

Вигемарк је био амбасадор ЕУ у БиХ (2015-2019). У септембру му је истекао мандат, па се овај харвардски ђак и дипломата од каријере вратио у Шведску. Иза њега је у резиденцији остао замрзивач с мачкама.

Вигемарк је причу о цркнутим мачкама демантовао. „То је потпуна глупост“, рекао је. „Имао сам две мачке и понео сам их са собом“.

Међутим, девет месеци пре, Вигемарк је дао интервју у ком се похвалио да воли мачке. Има их две, по имену Рајси (Ricey) и Кири (Kyrie). Али, има још две мачке, које је његов син покупио са сарајевских улица.

„Амбасадорова је жеља да ове две мачке“, стајало је у интервјуу, „када на крају свог мандата буде одлазио из Сарајева, поклони нашим читатељима“.

Сарајевска јавност претпоставља да су управо те две мачке завршиле у замрзивачу. Употребљене су и речи: „ЕУ покушала да заташка“, „требало да понесе и замрзивач“, „морбидно“ и „да сакрије своју перверзију“.

 Не знам какве врсте перверзије су могуће са смрзнутим мачкама. Знам да је једна Американка држала стотинак мачака у замрзивачу „јер није имала срца да се одвоји од њихТакође, из основношколске лектире сећам се чему служе цркнуте мачке.

У Тому Сојеру, наиме, описује се како главни јунак и Хаклбери Фин носе угинулу мачку на гробље. „Узмеш мачку и одеш на гробљеобјашњава Хаклбери, „мало пре поноћи, а на дан кад је тамо покопан неки зао човек. У поноћ ће доћи ђаво да га носи у пакао, па кад дохвати оног чову, бациш за њим мачку и кажеш: Ђаво на мртвака, мачка на ђавола, брадавице на мачку, а на мени – ништа!’ То ће ти очистити сваку брадавицу“ (овде, стр. 62-63).

Питам се – да Ларс-Гунар Вигемарк, случајно, није имао брадавице?

Како год било, догађај са замрзивачем нанео је додатну штету угледу међународних представника у БиХ, поготово оних из ЕУ.

Треба се подсетити да је БиХ „зависна конфедерација“ (овде, стр. 176), „настала не вољом сопственог становништва, већ на основу међународних уговора“ (исто, 177), а којом управља – као „највиши политички ауторитет“ (исто) – страни дипломата из ЕУ („Високи представник УН за БиХ“).

Тај „највиши политички ауторитет“ није биран у БиХ. Њега поставља СБ УН, без ограничења мандата. Садашњи „Високи представник“ именован је пре десет година. А докле ће ту остати – то нико не зна.

Насупрот тако постављеног „гувернера“, пак, стоје демократски изабране институције и представници Републике Српске. Они заиста имају демократску легитимност и пуни демократски капацитет.

Све супротно ауторитарном протектору.

Некада је „гувернер“ био свемоћан. Вестендорп је, у своје време (1997-1999), самовољно прописао изглед заставе, грба, валуте, регистарских таблица и главних докумената у БиХ. Сменио је 16 функционера, укључив и председника Републике Српске, и прогласио тридесетак нових закона у РС и ФБиХ.

Педи Ешдаун (2002-2006), у чијем је апарату радило осамсто чиновника, само у једном дану (1. 7. 2004) посмењивао је преко стотину бх. политичара, од којих 85 из СДС, укључив и председника скупштине РС (овде, стр. 210-211).

Међутим, ЕУ је тада у БиХ имала 60.000 војника. Данас их има тек 1.600. Односи су се променили.

„Прошла су времена када је међународна заједница прописивала решења у БиХ“, признао је недавно и садашњи гувернер, Валентин Ицко. „Бонска овлашћења користио сам врло, врло мало“, додао је. „Годинама нисам уопште, а последњих пет, шест, само уз сагласност Савета за спровођење мира“.

Но, званичници РС доводе у питање легитимност Савета за спровођење мира и Бонска овлашћења. Они тврде да је Савет „самоорганизовано тело, које није предвиђено ни Дејтонским споразумом, нити било којом релевантном резолуцијом Савета безбедности УН“. „Бонска овлашћења нису базирана на праву, а користио их је високи представник да промијени политички систем у БиХ. На сједници Скупштине РС, крајем октобра, одбацићемо такву праксу и сама Бонска овлашћења“.

Како год било, остаје увид да је БиХ и даље фактички протекторат.

Независност државне власти“, стоји у класичном уџбенику Радомира Лукића, „значи да је дотична државна власт слободна у доношењу својих одлука од сваког страног мешања – да није обавезна да слуша заповести било које стране власти. Пошто правна обавеза не може да постоји без физичке моћи, то другим речима значи да је она најјача на својој територији, да је други државни апарат принуде не потчињава себи“ (овде, стр. 35).  

У БиХ до сада очигледно није било тако. Али, с 1.600 војника ЕУ више ни не може да оствари ранији утицај. Зато Цвијановићева каже да је „задовољна ако Високи представник каже да су прошла времена наметања решења“. Али, додаје, да „на европском путу БиХ више не може бити ни Високог представника – јер је време интервенционизма давно иза нас“.

Очигледно да је све теже да БиХ буде „демократија без народа“. Међутим, будимо реални: тешко да ће, барем у догледно време, функција Високог представника бити укинута. Јер, то би подразумевало ревизију Дејтона, за шта је потребна претходна општа сагласност, не само у БиХ већ и у међународним структурама. А она је, засада, веома далеко.    

Но добро је што се функција „протектора“ у свету живота (Lebenswelt) сама од себе гаси, а поготово је добро што су тога свесни како „гувернер“, тако и ЕУ администрација. И саме ЕУ и САД опхрване су сопственим невољама (попут бризлаза и трампотреса), па се слабљење функције Високог представника чини као неповратан процес.   

Дa ствари иду у добром правцу, те да само ваља бити стрпљив, показује и Нобелова награда за Хандкеа. Томе се нико није надао. Симболични значај те награде за српску ствар осетили су, одмах, наши традиционални „пријатељи“. Њих је ухватила права ђавоимана хистерија:

Реуф Бајровић: „Хандке је добио Нобелову награду због своје исламофобије“, „…као један од ретких који је препознао да Милошевић поново прави Европу хришћанском и великом“. „Сан Су Ћи, Хандке, Андрић… Изгледа да је Нобелову награду лакше добити ако се ваш рад римује с геноцидом над муслиманима. Немогуће је преувеличавати бесрамност ове одлуке“.

Хашим Тачи: „Геноцид у Босни и на Косову имао је починиоце. Хандке је одлучио да подржи и брани управо њих. Одлука Нобеловог комитета нанела је огроман бол небројеним жртвама“.

Фљора Читаку: „Нобелов комитет је одлучио да награди пропагатора етничке мржње и насиља. Нешто је пошло наопако“.

Един Хајдарпашић: „Разлика између Хандкеовог `дела` и његове `политике` је, да се технички изразим, срање. Одложио је друге пројекте како би објавио и промовисао дела која су заправо одбрана и оправдање српског национализма“.

Петрит Селими: „Хоће ли Нобелов комитет објавити приручник о томе који геноцид се може порећи, а који не? Било би корисно“.

Теута Скендери: „Ове године одлука Нобеловог комитета доказала је да писац по имену Исмаил (Кадаре – С. А) заправо никад није ни имао шансу“.

Ед Вулијами (у Гардијану): „Хандке негира постојање концентрационих логора у БиХ 1992. Он је апологета геноцида извшеног у срцу Европе“.

Оливер Кам (уредник Тајмса): „Нобелов комитет је направио срамотан избор добитника награде за књижевност. Никада у својој историји Комитет није направио тако изопачен избор. Награда Хандкеу је срамотна одлука која ће заувек да обележи Нобелову фондацију. Хандке је истакнути апологета најгорег режима у Европи после 1945. године“.

Флоријан Бибер: „Хандке може да обеси Нобелову награду поред Његошевог ордена првог реда, којим га је, 2008. године, одликовао Милорад Додик“.

Михаел Мартенс: „Савет младом писцу: Почни да негираш ратне злочине у Сирији, посети Асада, опиши га као скромног човека ког прогони зла јавност, прекри све то својим песничким сликама о бојама сиријских јабука… И тако ћеш за двадесет година добити Нобела за књижевност“.

Лора Силбер: „Погледајте овај снимак (на сахрани Милошевића – С. А) – Хандке жали за човеком који се сматра најодговорнијим за насилни распад Југославије“.

Ерик Горди: „Никада није Хандке `дао подршку Србији`. Подршку је давао геноцидној мафији на власти“. „Хандке себе назива социјалистом, али подржава фашисте. Ако мој пас себе назива овцом, он је: 1. пас; 2. овца?“  „Поређење с Хамсуном не стоји. Хамсун је добио награду пре него што је постао апологета (фашизма – С. А), не после“.

Славој Жижек: „Апологета ратних злочина добио је Нобелову награду“.

Александар Хемон: „Одлука да Нобела добије Хандке подсећа ме на виц у ком момак уђе у бар с говном у руци и похвали се друштву за шанком: `Ето у шта умало да угазим“.

Андреј Николаидис: „Петер Хандке је, осим што је Нобеловац, и класични морални идиот. Ствар с Хандкеом не стаје у наратив о `великом писцу чије дјело треба одвојити од биографије`. Проблем је управо дјело – његова одбрана Србије, која није тек његова политичка, него и књижевна интервенција… интелектуална љеност (ваљда лијеност – С. А), или импотенција, која води у интелектуални банкрот и морални идиотизам.

И овдашњи другосрбијански мудраци нису пропустили прилику да и они баце који камен на Хандкеа:

Јанко Баљак: „Изражавам огроман презир према одлуци Нобеловог комитета да Хандке добије награду“; „Хандке је надркани ушушкани антиглобалиста“; „Јебе ми се за његов опус и генијалност“.

Урош Сиљановић: „Нобелова награда за књижевност осведоченом фашисти је исто као Нобелова награда за мир Радовану Караџићу“. „Нобел Хандкеу је признање великосрпском национализму и злочиначком пројекту“.

Дејан Илић: „Та награда је пораз за књижевност. Хандкеов интелектуални пораз није дошао с његовим приклањањем Милошевићу, он је заправо поражен тек сад, када је добио једну крајње сумњиву награду“.

Светлана Слапшак: „Никада нисам волела Хандкеову књижевност. Хандкеова књижевна каријера и интелектуално назадовање преломили су се на неутаживој страсти да распад Југославије искористи за успон према слави – Б. А. Леви је изабрао Босну, А. Финкилкрот Хрватску, а Хандкеу је остала Србија. Ту нема речи о идејама или политичким симпатијама, већ о озбиљном недостатку књижевних капацитета

Јелена Лалатовић: „Поштедите ме својих састава на тему `лош човек и добар писац`“.

Срђан Пухало: „Нисам ништа читао од Хендкеа, јесам ли Србин?“

Хандке је био са Србима кад је то било најопасније и најпотребније – 1994. у Бања Луци, 1999. у Београду. Мало је угледних западњака који су били спремни да стану уз народ ког је оклеветала и бомбардовала атлантистичка империја. Хандке је био један од њих. Зато се наш обичан свет обрадовао Хандкеовом Нобелу више него сам добитник.

Двојицу корушких Словенаца, гувернера БиХ, Петрича (1999-2002) и Инцка (2009-), Срби немају по чему нарочито добром да памте. Али, Хандкеа, чија је мајка такође корушка Словенка, памтићемо само по добру.

Имати тако умног човека уз себе велика је ствар. А на супротној страни налазе се ликови с две мртве мачке у замрзивачу. Јасно је која од ових страна не треба да се боји за будућност.   

(Све о Српској)

KOMENTARI18 коментара

 1. Cp6a says:

  Корисно, корисно. Ех, ниједног новог нацисту нисам додао у блокче. Већ су ту били због неких других антисрбских дела.

 2. hristina says:

  Moje postovanje, gospodine Antonicu!

 3. persida says:

  Odlican tekst, takozvani nacionalisti poput Kosovca nikada ne citaju ovakve tekstove jer su izazov njihovome IQ. Radije klece pred Zevsom-Irineusom.

  • Cp6a says:

   Ха, ха, "националисти"? Тај израз у негативном значењу и само за Србе зна се ко све употребљава. Дакле, ништа у овом чланку таквима није одлично, јер је он управо о њима, него се само користи по милионити пут да се пљуне на СПЦ. Изгледа да је тајно и масовно пуштен у погон антисрбски Т-1000, нови напреднији и опаснији модел. Ево, ја сам Србин православац, националиста и поносим се тиме. Јеси ли ти Персо Србкиња?

   • Косовац says:

    Перса је женски Другосрбијанац. …..Родна оријентација Фифти-фифти, равноправан-на. …..Није издао-ла своје поганске богове. …..“Filip“ каже да је плаћеник-ца Јелене Милић.

    • persida says:

     A ti si pravoslavna seka-persa koja oslobadja Kosovo preko interneta. Veliki si duhovnik i po tome sto samaras zenu i decu, sto si sam ovde priznao. Sve dok je nama takvih kao sto si ti, i kao sto je tvoj idol, Irineus katolicki, Sorosevci ne moraju nikoga da placaju, niti da brinu. Na celu sa tvojim idolom Vucicem, Srbije uskoro nece biti. Jos uvek cekam da mi odgovoris da li je Sveti Sava zasluzio da ga ponizavaju Irineus Unijatski i A. Vucic? Da li o tome ne smes da zucnes zato sto te niko ne placa? Ha, ha, providan si pravoslavce do korica. I na kraju, ne kaze se poganski bogovi, nego paganski. Poganski je ono sto rade tvoji mantijasi koji su spremni da Srbiju prodaju za 30 evra. U tome je Vucic bolji od njih, on bi da uzme malo vise.

     • persida says:

      Opet si preskocio temu odnosa tvoga uzora Seselja i A. Vucica. Ako se predstavljas kao seseljevac, mozda bi mogao nesto i na tu temu. A, vidis, kao i svaka kukavica, ti nisi u stanju da logicno obrazlozis svoju poziciju. Umesto toga, podmeces drugima, tako je lakse. Konacno sam shvatila sta je za tebe pravoslavlje, to je Sveta Trojica u sastavu: Irineus-Vucic-Seselj. Tu za Isusa nema mesta. Primetila sam da ni u jednom svom prilogu ne pominjes Isusovo ime. Procitaj u Novom zavetu ko su ti koji izbegavaju da ga pomenu.

     • Косовац says:

      @ persida, …..Сека Перса је некоме рекла да је сека Перса. Једна Сека Перса из Новог Сада се наљутила на мене само зато што сам написао да су хомосексуалци болесни људи. Није схватила да сам објашњавао да су они болесни у главу, а не у Гузицу. Ваљда знаш ону популарну српску узречицу у вези те теме. ……….Тек ових дана треба да започнем заједнички живот са једном женском особом, добра к'о душе, надам се да неће да заслужи ниједан шамар. А оно, то сам ошамарио једну лајавицу тамо на углу, заслужила је, била је гора од неке сека-Персе. Знаш како кажу Бугари: „Врата на лада, и уста на жената, со голем тресак се затварају“. А децу, то су била нека деца из комшилука што су играла „ринге ринге раја“ испод мог прозора па нисам могао да одремам када сам дошао са напорног државног посла. Морао сам да интервенишем.

      • persida says:

       Branio si Kacavendu i to zestoko. Teb je pedofilija losa samo kad je upraznjavaju ljudi iz naroda, dok mantijasi mogu da rade sta hoce. Ti nisi nikakav pravoslavac, vec dupeslavac.

   • persida says:

    Mnogo si covece u zaostatku. Zar ne znas da kada se kaze takozvani nacionalista, to znaci lazni. Takozvani strucnjak, znaci kobajagi (lazni) strucnjak. Dakle, ne kritikujem nekoga jer je nacionalista, vec zato jer je lazni nacionalista. Biti nacionalista nije isto sto i biti pravoslavac. U Etiopiji imas na milione pravoslavaca, ali oni nisu srpski nacionalisti. Vera je univerzalna po svom karakteru, nacija nije. Sto bih ja pljuvao po SPC-u kad ona to radi bolje od mene. Ziv bio pravoslavce, drago mi je da si nasao svojoj dusi utociste. Pazi samo da te to ne uspava i ne ubije pre vremena.

   • persida says:

    Hriscanin, kako ga ja shvatam, trebalo bi da bude neko ko se ugleda na Isusa, neko ko se bori za pravdu i istinu i ko je spreman da polozi cak i zivot za ono u sta veruje, kao sto je to ucinio Isus. Ostali su samo clanovi kluba, konformisti. Ako si citao Novi zavet, setices se da je Isus upravo o tome govorio. Da li si se zapitao sta bi Isus danas rekao za nase pravoslavce koji podrzavaju patrijraha koji dodeljuje Svetoga Savu upravo onome coveku koji je pogazio Ustav, koji je rasprodao strancima sva njena bogatstva, koji kroz skolski sistem uteruje perverzno obrazovanje, koji se smeska dok hiljade mladih bezi iz zemlje, itd. Znas i sam. Za mene je Isus sve ono sto Irinej nije niti ce ikada biti. SPC je na nanizoj tacki u svojoj istoriji. Ako si iskreni pravoslavac, to bi trebalo da te zabrine, morao bih dati svoj glas. Ali, kako kad ti ne verujes u Isusa, vec u mantijase?

    • Cp6a says:

     Ууу 'бо те, сваки пут ме убијеш изненађењем. Испостави се на крају да ниси женско. Косовац, у какво се позориште све ово претвори, сунце ти пољубим?! Чек да дођем к себи, ух. Дакле, Пер... Персане, превидео сам "такозвани" и твоје потпрцкавање због тога је у реду. А ово друго, ако сам употребио две различите речи, ваљда сам мислио на две различите ствари. А ево, први пут чујем да се не може бити националиста и православац у исто време. Што се тиче ордена, и мала деца знају да сем почасти, он претставља и обавезу. У овом случају, да се не скрене с пута, да се не изда. Цркви је ово друго значење сада било много важније. Хвала, жив био и ти мени.

     • persida says:

      Moze se biti u isto vreme i nacionalista i pravoslavac, a moze se biti u isto vreme i lazni nacionalista i lazni pravoslavac (ovo je mnogo cesca varijanta) i dok takvih ima, Sorosevci ne moraju da mnogo brinu. Ako ti verujes da dobijanje ordena znaci obavezu, veruj i dalje. Ziv bio i ti meni, makar nisu odgovorio ni na jedno moje pitanje. Ne zameram ti, da bi covek usao u dijalog, prvo mora da razume sta je sagovornik rekao.

 4. Косовац says:

  Поштовани Слободан Антонић је један од оних који се у Србији могу набројати на прсте једне руке како каже један колега коментатор. Можда и на две руке. Можда то и није мало, не треба жалити што нисмо сви такви, важно је да разумемо ту истину коју говори, а да нас као таквих има више. ……….Неке његове колеге Београдски професори наступају са комунистичких антисрпских сорошоидних позиција, прљају науку и студенте жељне знања. Нажалост, власт им иде на руку, штити их, уместо да отера то ђубре. Тим пре је овакав рад Слободана Антонића и веома важан.

  • persida says:

   Citam godinama Antonica koji jeste odlican pisac i tumac nase stvarnosti. I nikada ne videh nijedan tvoj komentar na njegove tekstove. Javio si se tek sada kad si ti ovde pomenut. To je valda ta "hriscanska vrlina" da budes glavni i da se ceo svet oko tebe vrti.

   • persida says:

    Objasni Kosovce kako se desilo da Kacavenda koji voli da se drpa sa srpskim muskarcicima postane najblizi covek srpskoga patrijarha? I odgovori zasto si, kada sam ga davno pomenula, odmah skocio da ga branis, tvrdeci da pitanja o Kacavendi dolaze is Soroseve kuhinje? Da li ti stvarno mislis da samo Sorosu smeta pedofilija? Ili ce pre biti das upravo Soros podstice takve aktivnosti. Sa velikim zarom si uvek branio Kacavendu. Kada se na to doda podatak (iz prve ruke - to jest tvoje) da volis da osamaris zenu i decu, pomalo se blizimo tajni tvoga lika. Eto, u rekonstrukciji tvoje licnosti, koristila sam se ne misljenjem drugih ljudi, vec SAMO ONIM STO SI O SEBI SAM REKAO.

    • Косовац says:

     @ persida, …..Само ти блати Сороша и даље. Ако тако наставиш, нећеш зарадити ни за кафу.

     • persida says:

      Meni je drago da ces ti zaraditi jer promovises Kacavendino dupesljavlje. Soros ne mora ni da vas podmicuje, vi kao "korisni idioti" obavljate posao besplatno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u