Dve maloletnice uhapšene u Britaniji, krenule u džihad

Dve maloletnice uhapšene u Britaniji, krenule u džihad

25 januara 2014

Jihad womenDve sedamnaestogodišnje Britanke uhapšene su na aerodromu pod optužbom da su pokušale da otputuju u Siriju kako bi se pridružile džihadu.

Sumnja se da su tinejdžerke u Britaniji obučavane za ratovanje. Mlade devojke su iz Londona, a uhapšene su jer se veruje da su se obučile da se uključe u borbu na strani pobunjenika protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Inspektor Skotland Jarda je otkrio da je dosad u januaru uhvaćeno 14 mladih Britanaca pod optužbama da idu u rat u Siriji. Poređenja radi, cele prošle godine bilo je 24 takvih hapšenja.

„Na to se odlučuje sve više momaka i devojaka iz Britanije. Neki su čak i tinejdžeri, iz Londona i drugih delova Engleske. Haos u Siriji ima sve sastojke potrebne za ‘proizvodnju’ terorista koji bi mogli udariti i u Britaniji“, izjavio je tako zapovednik antiterorističke jedinice Ričard Volton.

Između ostalog, dve mlade žene, 26-godišnja Naval Masad i 27-godišnja Amal El-Vehabi, ovih dana će pred britanskim sudom odgovarati na optužbe da su pokušale da prokrijumčare 20.000 evra, kako bi pomogle u borbama u Siriji.

Dve 17-godišnjakinje su prve žene uhapšene zbog pokušaja odlaska u rat u Siriju, a Velton ističe da je šokantno što su prekršitelji „izrazito mladi“.

Dajli mej

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *