ДВЕ НОВЕ МЕРЕ У СРБИЈИ

ДВЕ НОВЕ МЕРЕ У СРБИЈИ

6 новембра 2020

Кризни штаб предложио је данас да се забрани окупљање више од пет људи и затвореном простору и напољу, потврдила је члан Кризног штаба Дарија Тепавчевић Кисић. Одлучено је и да наредне недеље на јесењи распуст иду и основци и средњошколци.

Она је на конференцији за новинаре појаснила да је школским календаром било предвиђено да од среде до петка (11, 12. и 13. новембар) мали јесењи распуст имају само основне школе, а један дан одмора – 11. новембар био је предвиђен за средњошколце због државног празника. Међутим одлука је донета да и средњошколци не иду у школу три дана.Дарија Кисић је рекла да школска средина није окидач за ширење вируса да се ђаци придржавају мера, и да је регистрованих позитивних случајева заражавање било најчешће ван школе.

Она је навела да је у појединачним случајевима дошло до заражавања унутар школске средине, али да се одмах реаговало, да је разред односно половина разреда у ком је било заражених пребачена на онлајн наставу на две недеље.

Према њеним речима, на онлајн настави из мера предострожности сада је 200 ђака.

„Овакве мере предострожности су довеле до тога да је прилично стабилна ситуација у школској средини. То је због одговорног понашања деце и наставника и професора који држе наставу„, рекла је Кисић Тепавчевић.

Од почетка школске године вирус корона потврђен је код укупно 708 ђака, а само у прва четири дана ове недеље код 202 ђака, навела је Кисић Тепавчевић.

Говорећи о мери окупљања до пет особа она је рекла да то није само препорука него и обавеза.

„Забрана се односи на окупљање на јавним манифестацијама, што се односи на прославе, конгресе и семинаре. Мисли се на организована окупљања. Не односи се на школску и радну средину. Не односи се на школску и радну средину, где може да буде више од пет особа, али само ако се обезбеде четири метра квадратна по особи у просторији, то јест удаљеност од два метра“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Када је реч о културним манифестацијама, каже да је ту и даље за позоришта и биоскопе ограничење до 500 људи, уз строго прописане услове – ношење маске, размака и слично, додала је она.

KOMENTARI2 коментара

  1. Zoran says:

    Da li će taj krizni štab stajati na svim semaforima u zemlji i paziti da se ne okupi više od pet ljudi ili će odmah stajati policajci i naplaćivati kaznu šestom, sedmom... itd.? Deca ne idu u škole i vrtiće verovatno da se smanji rizik za pedofile. Nije glup ko kaže nego ko veruje u laži.

  2. persida says:

    Ako roditelji zele da vide cetvoro svoje dece, po novom zakonu nece moci. Jedno dete ce morati da ostane na ulici. O, jadna Srbijo,koja si uvek sluzila jacem, zemljo bez karaktera, bez slobodarske tradicije, koja se fabrikuje u medijima, dok u stvarnosti svi samo sluze i gmizu kao vaske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u