Dve trećine Rusa protiv slanja vojske u Ukrajinu

Dve trećine Rusa protiv slanja vojske u Ukrajinu

7 jula 2014

UKRAINE-CRISIS_ Russian army605Dve trećine Rusa protivi se upotrebi ruske vojske u jugoistočnoj Ukrajini, pokazuju rezultati ankete Ruskog centra za istraživanje javnog mnjenja.

Anketa pokazuje da 66 odsto Rusa, uglavnom starijih ljudi i stanovnika gradova, ne odobrava rasporedjivanje ruskih vojnika radi suzbijanja oružanog sukoba u Ukrajini, dok je, kao potrebnu odluku, podržala četvrtina ispitanih ili 27 odsto, prenosi agencija Itar Tass.

Na pitanje šta bi to opravdalo upotrebu ruske vojne sile u Ukrajini, trećina ispitanika je rekla da, ni u kom slučaju, to ne bi bila prihvatljiva opcija.

Većina ispitanih Rusa spremna je da pomogne izbeglice iz Ukrajine. Anketa je pokazala da je 44 odsto ispitanih izrazilo spremnost da pošalje hranu, toplu odeću i drugu humanitarnu pomoć, 21 odsto bi uplatilo novac u posebne fondove, 19 odsto bi se uključilo u širenje informacija o potrebama izbeglica, devet odsto bi im dalo utočište, dok 23 odsto nije spremno da pomogne.

Ankete VCIOM sprovedene od 21. – 29. juna medju 1.600 ispitanika na 130 lokacija u 42 ruska regiona, a statisticka greška ne prelazi četiri odsto, navodi Itar Tass.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *