ДВЕ ВЕЛИКЕ ОФАНЗИВЕ НА ПОМОЛУ: Европа на ивици катастрофе, а ако се умеша НАТО, Руси ће напасти овде!

DVE VELIKE OFANZIVE NA POMOLU: Evropa na ivici katastrofe, a ako se umeša NATO, Rusi će napasti ovde!

10 marta 2023

Ono što se ne zna je kako će Rusi iskoristiti veliku snagu koju su okupili, koja broji između 200.000 i 300.000 vojnika.

Kako sada izgleda, u Ukrajini postoje dve potencijalne prolećne ofanzive. Bilo koja od ovih ofanziva bila bi opterećena značajnim rizicima za obe strane. Predviđanje ishoda je teško jer mogu intervenisati spoljni igrači, posebno američke i NATO snage, smatra Stiven Brajen viši saradnik u Centru za bezbednosnu politiku i Jorktaun institutu.Prva ofanziva je prilično poznata. To je prolećna ofanziva koju organizuje ruska vojska. Tokom mnogo meseci izvršene su značajne pripreme. Rusi su usavršili svoju taktiku, doneli nova ofanzivna oružja i zamenili opremu do sada izgubljenu u ratu, posebno tenkove i borbena vozila pešadije.

Jedan izveštaj sugeriše da je ruska proizvodnja tenkova, uključujući T-90 i T-14 Armtas, na visokom nivou. Čini se da je ubrzana i proizvodnja drugog oružja, posebno municije svih vrsta.

Ono što se ne zna je kako će Rusi iskoristiti veliku snagu koju su okupili, koja broji između 200.000 i 300.000. Jedna teorija je da će se pomeriti sa juga i istoka u širokom okruženju pokušavajući da zarobe ukrajinske snage.

Drugi je da će iskoristiti opkoljavanje da vežu Ukrajince dok jure ka Kijevu sa tri strane (jug, istok i sever). Ovo je možda njihov najbolji izbor, ali je upitno da li imaju ljudstvo da urade posao, ili dovoljno mobilnosti da izbegnu ukrajinske kontranapade.

Druga prolećna ofanziva je ona za koju se Ukrajina ozbiljno sprema. Ova ofanziva je verovatno planirana u Pentagonu, a ne u Kijevu.

NATO ubrzano jača svoje snage. Protekle subote je u luku Aleksandropolis, u Grčkoj, uplovio nosač vozila pod američkom zastavom Liberti Prajd, noseći vojnu opremu namenjenu snagama NATO-a.

Koliko se drugih američkih brodova trenutno nalazi u okeanu ili stižu u druge luke, još nije poznato. Ali ono što se zna je da se NATO sprema za prebacivanje, kada počne ukrajinska ofanziva.

Glavni fokus ukrajinske prolećne ofanzive je verovatno napad na Krim i ruske snage na jugu. Cilj je da se odseku (oblast Hersona preko Zaporožja) i sistematski unište, nakon čega sledi veliki prodor na Krim.

SAD isporučuju ogromnu količinu ratnog materijala za ovaj napad. Uključuje opremu za premošćivanje koja može da podrži tenkove nemačkog porekla leopard 2, koji teže više od 62 tone (otprilike isto kao i fantomski tenkovi M1 Abrams koji će stići tek sledeće godine, ako ikada i dođu).Ukrajina će imati pune ruke posla u takvoj operaciji i zavisi od američkih obaveštajnih službi i, vrlo verovatno, američkih vazdušnih snaga. Nema dovoljno vremena za obuku ukrajinskih pilota na F-16, a nema ni rezervnih savremenih F-16 koji bi mogli da se bace u bitku – osim ako, naravno, američke lovačke eskadrile nisu u mešavini.

Može se očekivati da će američki avioni biti prefarbani ukrajinskim oznakama i da će njima upravljati američki ili NATO piloti. Ovi avioni će delovati kao sredstva za suprotstavljanje, ispaljivaće oružje vazduh-vazduh i vazduh-zemlja velikog dometa.

Držeći se daleko od ruskih sistema protivvazdušne odbrane, ali zaštićeni onim što je ostalo od ukrajinske protivvazdušne odbrane, F-16 bi mogli da gađaju ruski oklop, komandne centre, formacije trupa, karavane, ometače i radare protivvazdušne odbrane.

Ukrajinska ofanziva će takođe verovatno izgledati Rusima kao casus belli koji uključuje direktno učešće NATO-a. Teško je reći kako bi Rusija mogla da odgovori na direktan izazov. Najverovatniji ruski odgovor mogao bi da bude napad na zalihe i masovna područja u Poljskoj i Rumuniji – i, gotovo sigurno, na aerodrome koji podržavaju rat.

Ruski stratezi smatraju da bi se poljske snage takođe mogle prebaciti u Ukrajinu, možda zauzeti Lavov (Lvov) ili druge delove, štiteći se od mogućnosti da bi ukrajinska ofanziva mogla propasti ili da bi Rusi uspeli da sruše vladu u Kijevu.

Ako su ove prognoze o dve prolećne ofanzive imalo blizu istine – a postoji mnogo dokaza koji sugerišu da se obe ofanzive spremaju – onda je Evropa na ivici velike katastrofe.

(Tanjug)

KOMENTARI2 komentara

  1. Milutin says:

    Katastrofa je blaga reč za stanje u kom se Evropa nalazi. Jer Evropa je izgubila svog saveznika na zapadu. Amerika se od saveznika pretvorila u čekić koji nemilice udara po Evropi a koja leži na ruskom nakovnju. A pošto više nema ideološke podele na kapitalizam/socijalizam već se stvara ekonomsko-kulturološka podela na globalističko ekonomsko-kulturološko raslojavanje na Zapadu i nacionalno ekonomsko-kulturološko objedinjavanje na Istoku. A Evropa bi htela globalističko ekonomsko raslojavanje uz nacionalno kulturološki objedinjavanje. A kako Amerika nema svoj nacionalno kulturološki identitet već samo svoj ekonomski indetitet kome odgovara globalizam, jer je Američka nepostojeća nacija zasnovana na pojedincima iz najvećeg broja zemalja sveta sa pasošem iste zemlje, ona teži poništavanju svih kohezionih nacionalnih korena. A svi evropski saveznici Amerike teže da zadrže svoje nacionalne korene a da pri tome prihvate globalističku agendu uništavanja porodice. A osnov nacionalnog identiteta je porodica. A (ne samo) Rusija insistira na očuvanju porodice i tradicije koji u stvari sačinjavaju nacionalni identitet. I ne samo nacionalni identitet već i iz njega proizilazeću državnost. A Evropa bi htela, kao i do sada, od svega po malo. Ali toga više nema. Mora da bira. A ono što je izabrala ne liči na katastrofu bez na sunovrat bez oslonca ni na jednoj strani.

  2. Gagi says:

    Razne analize postoje, kako u stranoj tako i u nasoj stampi. Nekako mi izgleda da Rusija danas sama vodi bitku protiv svetskog reketasa i kolonizatora. Sve druge "velike" drzave nemo posmatraju i "pipkaju" situaciju, ne upustajuci se previse u tudja posla. Sam Papa je u gornjem tekstu izjavio da je ovo III sv. rat na tlu Ukrajine, valjda on i njegovi to znaju. Upravo je ta "nezainteresovanost" drugih naroda veoma moralno problematicna, narocito iz razloga jer su svi na ovom svetu imali stetu i bili opljackani od "velikog brata". Stalno se apostrofira propast Evrope, nije mi jasno, kome je to zao i ko lije suze sto ce ona propasti. Ista ta Evropa je u proslosti stalno napadala Rusiju i Srbiju, satirali su stanovnistvo i rusili infrastrukturu, cim se malo oporavimo od jednog rata eto opet novog. Nego, to se ovi njihovi kolonizatorski namesnici i spijuni rasporedjeni kod nas, sekiraju ko ce sutra da im da "zasluzenu" apanazu i platu. To je problem, nije problem briga za narod u Evropi i njihova buducnost, kao sto ih takodje ne interesuje zivot naroda u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *