Dve žrtve u Šapcu; Situacija u Kostolcu stabilna

Dve žrtve u Šapcu; Situacija u Kostolcu stabilna

19 maja 2014

1805-2014-KOSTOLAC-poplave_620x0Posle velike bitke koja se vodila sa vodom u Drmnu kod Termoelektrane „Kostolac“ situacija je stabilna. Voda je pod kontrolom i grade se novi preventivni nasipi.

Pojedini meštani su se evakuisali. Elektrana radi punim kapacitetom. Energetski sistem zemlje stabilan, kaže ministar energetike.

ŠABAC: DVE ŽRTVE ZBOG NEPRIDRŽAVANjA UPUTSTAVA

Gradska uprava Šapca saopštila je danas da su dve osobe u Mrđenovcu i Krupnju izgubile zivot najverovatnije zbog nepridržavanja naređenja o evakuaciji i apelovala na građane slušaju uputstva nadležnih službi jer je situacija na Savi, uprkos blagom opadanju, i dalje kritična.

„Jedan deo odbija da posluša naredbu o evakuaciji, zbog čega Štab za vanredne situacije upozorava da je situacija takva da se nikome ko živi u blizini nasipa u ovom trenutku ne može garantovati bezbednost. Najverovatnije zbog nepridržavanja naredbi o evakuacijama, u Mrđenovcu i Krupnju, dve osobe su izgubile živote“, navodi se u saopštenju.

Gradska uprava takođe navodi da je od 15. maja do juče u 18 časova sa područja šabačkih sela u kojima je naređena preventivna evakuacija stanovništva, evakuisano je 814 ljudi.

VISOK NIVO MORAVE KOD SVILAJNCA

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije MUP Srbije za Pomoravski okrug Goran Kušić, izjavio je jutros Tanjugu da je „dosta visok nivo vode Velike Morave kod Svilajnca u blizini Termoelektrane „Morava“.

„Termoelektrana“ nije ugrožena od poplave, nema bojazani od potopljenja, ali bi, iznad nekog nivoa vode Velike Morave mogla prestati saradom zbog nekih tehničkih stvari, a sada ne sme da prestane jer su potrebe za strujom velike“, rekao je Kušić.

„U Jagodini, Chupriji, Paraćinu i Svilajncu, situacija se pomalo normalizuje“, rekao je Kušć i napomenuo da Paraćin i Svilajnac još u svim delovima nemaju struju, vodu, ne rade škole, još je puno vode po kućama.

„Nema većih problema nego što ih je bilo, lokalne samouprave se organizuju i preuzimaju ingerncije na raščišćavanju i otklanjanju posledica poplava i asanacije terena“, rekao je on.

Situacija se polako normalizuje i počinje funkcionisanje gradova, ocenio je Kušić.

JOVANOVIĆ: NE OČEKUJEM DA ĆE BITI POSLEDICA PO TE

Direktor Termoelektrane i kopova „Kostolac“ Dragan Jovanović potvrdio je jutros da je urađen značajan deo poslova, što uliva optimizam da će biti uspešno odbranjeni, ne samo energetski objekti, nego i okolna sela, a da postrojenja sve vreme tokom nepogoda i vanrednog stanja rade punim raspoloživim kapacitetima.

„Izgradili smo oko pet kilometara zemljanog nasipa na prilazima do elektrane i Kopa Drmno i odbrambeni bedem u samom krugu elektrane B“, rekao je Jovanović.

Jovanović je najavio da će voda, koja će se pojaviti na lokalitetu elektrane, biti usmerena i crpnim stanicama ponovo prebačena u reku Mlavu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *