ЏЕФРИ САКС: „Америка ништа не схвата, ово је сасвим други ниво руског упозторења“

DŽEFRI SAKS: „Amerika ništa ne shvata, ovo je sasvim drugi nivo ruskog upoztorenja“

19 septembra 2023

Ideja da Amerika ima posebno mesto u svetu je izuzetno zastarela, rekao je profesor Univerziteta Kolumbija, Džefri Saks u intervjuu za Jutjub kanal The Duran.

Sukob u Ukrajini je bio prekretnica koja je razotkrila pad Sjedinjenih Država. Ali uticajni krugovi u zemlji odbijaju da prihvate činjenicu da se globalna dominacija Vašingtona više ne može održati, primetio je ekspert.Džefri Saks, profesor Univerziteta Kolumbija: Jasno je da je Kina danas supersila. A cela ova ideja da Sjedinjene Države imaju posebno mesto u svetu je uvek bila arogantna i naivna. Ali sada je to krajnje zastarelo, Vašington to ne razume.

To ne razumeju istraživački centri koje finansira vojno-industrijski kompleks. Kao i univerziteti na istočnoj obali Sjedinjenih Država na kojima predajem. Tamo ideja o dominaciji američke moći nastavlja da dominira svakodnevnim diskusijama.

Ljudi znaju da nešto nije u redu i to im izaziva veliku zabrinutost. Ali oni kažu da je potrebno preduzeti korake kako bi se osiguralo da se ova dominacija, koja se ponekad naziva dominacija punog spektra, to jest ekonomska, finansijska, tehnološka i vojna nastavi.

Dominacija ne može opstati. Moramo naučiti da živimo zajedno sa drugima a ovo je važna lekcija socijalizacije koju dobijaju deca od četiri i pet godina. I vlada Sjedinjenih Država će to morati da nauči ali na težak način.

To je kao da kažete detetu: „Igraj se pažljivo sa Džonijem“, „Nemoj maltretirati Džonija“, „Idi, pomiri se sa njim“, „Peščanik nije samo za tebe“. I zaista smo u ovoj fazi. Nekad me sve ovo podseti na ponašanje petogodišnje dece, a žena mi kaže: „Ne vređaj petogodišnju decu. Ponašaju se bolje“.

Ali sada to izgleda ovako a SAD to još nisu u potpunosti shvatile. I u tom smislu, sukob u Ukrajini je zaista prekretnica. Uprkos činjenici da su Sjedinjene Države više puta poražene u Vijetnamu, pretrpele fijasko u Iraku, Avganistanu i napravile potpuni nered u Siriji i Libiji. Ništa od ovoga nije uspelo.

„Ali poraz se nikada nije dogodio zbog nekog jakog protivnika koji je rekao ne. I Rusija trenutno kaže ne, a ostatak sveta kaže: „Odbijte. Ne želimo svet u kome su SAD hegemon. Želimo multipolarni svet“ i po mom mišljenju, ovo je upozorenje sasvim drugog nivoa.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Beli Orao says:

    Barem pojedini u Americi shvataju srž sveg problema u vlastitoj državi!

  2. milorad5 says:

    pa normalno je da niko više ne želi da ih jašu iz vašingtona...bilo nekad američko ali,najgori su njhovi "saveznici"...oni će prvi i da nastradaju zbog etničkih verskih i državnih travestija i zločina prema susedima koje su počinili u ime amerike....amerika mora da se povuče u svoje granice jedini problem za njih je kako to da izvedu i da se piramida ne sruši..nažalost po njih to je nemoguće,ne mogu da imaju i jare i pare i moraće uskoro da izaberu i odluče šta dalje...imeperija koja je preuzla srušen i unakažen svet i nije neka imperija a svet danas NIJE unakažena ruševina...izgleda da bi oni opet da ruše ali problem je u tome što su ovoga puta i oni u dohvatu razaranja i to vrlo ozbiljnog nivoa...nivoa koji ne može da se prevazidje i to je upravo suština strateškog nuk.oružja ...to je oružje za masovno uništenje i to će se desiti i americi ako pokušaju da izazovu rat većih razmera radi produženja imperijalne dominacije...s obzirom na efikasnost ruske armije koja je prikazana do sad,za pretpostaviti je realno da su im i strateške nuk.snage isto tako efikasne ako ne i više:).....a ko poznaje ruse njemu je jasno da su rusi prestali da upozoravaju i da sada PRETE, a ruske pretnje nisu prazne priče...trebao bi to neko da objasni imperijalnim klovnovima u vašingtonu ali nema ko..zato se i ovaj džefri usrao od straha jer njemu je JASNO kuda ovo ide a do juče je zagovarao američku hegemoniju....očigledno je da tamo nema NIKOGA ZA VOLANOM i da se zato ovaj lik i uplašio toliko,da javno lane ono što ne sme nikako on kao pripadnik imperijalne kamarile da kaže...to znači da je nuk.rat neizbežan i ON TO ZNA...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *