ЏЕФРИ САКС: „Америка ништа не схвата, ово је сасвим други ниво руског упозторења“

ЏЕФРИ САКС: „Америка ништа не схвата, ово је сасвим други ниво руског упозторења“

19 септембра 2023

Идеја да Америка има посебно место у свету је изузетно застарела, рекао је професор Универзитета Kолумбија, Џефри Сакс у интервјуу за Јутјуб канал Тхе Дуран.

Сукоб у Украјини је био прекретница која је разоткрила пад Сједињених Држава. Али утицајни кругови у земљи одбијају да прихвате чињеницу да се глобална доминација Вашингтона више не може одржати, приметио је експерт.Џефри Сакс, професор Универзитета Kолумбија: Јасно је да је Kина данас суперсила. А цела ова идеја да Сједињене Државе имају посебно место у свету је увек била арогантна и наивна. Али сада је то крајње застарело, Вашингтон то не разуме.

То не разумеју истраживачки центри које финансира војно-индустријски комплекс. Kао и универзитети на источној обали Сједињених Држава на којима предајем. Тамо идеја о доминацији америчке моћи наставља да доминира свакодневним дискусијама.

Људи знају да нешто није у реду и то им изазива велику забринутост. Али они кажу да је потребно предузети кораке како би се осигурало да се ова доминација, која се понекад назива доминација пуног спектра, то јест економска, финансијска, технолошка и војна настави.

Доминација не може опстати. Морамо научити да живимо заједно са другима а ово је важна лекција социјализације коју добијају деца од четири и пет година. И влада Сједињених Држава ће то морати да научи али на тежак начин.

То је као да кажете детету: „Играј се пажљиво са Џонијем“, „Немој малтретирати Џонија“, „Иди, помири се са њим“, „Пешчаник није само за тебе“. И заиста смо у овој фази. Некад ме све ово подсети на понашање петогодишње деце, а жена ми каже: „Не вређај петогодишњу децу. Понашају се боље“.

Али сада то изгледа овако а САД то још нису у потпуности схватиле. И у том смислу, сукоб у Украјини је заиста прекретница. Упркос чињеници да су Сједињене Државе више пута поражене у Вијетнаму, претрпеле фијаско у Ираку, Авганистану и направиле потпуни неред у Сирији и Либији. Ништа од овога није успело.

„Али пораз се никада није догодио због неког јаког противника који је рекао не. И Русија тренутно каже не, а остатак света каже: „Одбијте. Не желимо свет у коме су САД хегемон. Желимо мултиполарни свет“ и по мом мишљењу, ово је упозорење сасвим другог нивоа.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI2 коментара

  1. Beli Orao says:

    Барем поједини у Америци схватају срж свег проблема у властитој држави!

  2. milorad5 says:

    pa normalno je da niko više ne želi da ih jašu iz vašingtona...bilo nekad američko ali,najgori su njhovi "saveznici"...oni će prvi i da nastradaju zbog etničkih verskih i državnih travestija i zločina prema susedima koje su počinili u ime amerike....amerika mora da se povuče u svoje granice jedini problem za njih je kako to da izvedu i da se piramida ne sruši..nažalost po njih to je nemoguće,ne mogu da imaju i jare i pare i moraće uskoro da izaberu i odluče šta dalje...imeperija koja je preuzla srušen i unakažen svet i nije neka imperija a svet danas NIJE unakažena ruševina...izgleda da bi oni opet da ruše ali problem je u tome što su ovoga puta i oni u dohvatu razaranja i to vrlo ozbiljnog nivoa...nivoa koji ne može da se prevazidje i to je upravo suština strateškog nuk.oružja ...to je oružje za masovno uništenje i to će se desiti i americi ako pokušaju da izazovu rat većih razmera radi produženja imperijalne dominacije...s obzirom na efikasnost ruske armije koja je prikazana do sad,za pretpostaviti je realno da su im i strateške nuk.snage isto tako efikasne ako ne i više:).....a ko poznaje ruse njemu je jasno da su rusi prestali da upozoravaju i da sada PRETE, a ruske pretnje nisu prazne priče...trebao bi to neko da objasni imperijalnim klovnovima u vašingtonu ali nema ko..zato se i ovaj džefri usrao od straha jer njemu je JASNO kuda ovo ide a do juče je zagovarao američku hegemoniju....očigledno je da tamo nema NIKOGA ZA VOLANOM i da se zato ovaj lik i uplašio toliko,da javno lane ono što ne sme nikako on kao pripadnik imperijalne kamarile da kaže...to znači da je nuk.rat neizbežan i ON TO ZNA...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u