ЏЕФРИ САКС ОТКРИВА КО ЈЕ ЗАПОЧЕО сукоб у Украјини и када

DŽEFRI SAKS OTKRIVA KO JE ZAPOČEO sukob u Ukrajini i kada

3 aprila 2024

Sukob u Ukrajini su još 2014. godine započeli sadašnji američki državni sekretar Entoni Blinken, pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland i američki lider Džozef Bajden, smatra profesor Kolumbijskog univerziteta u Njujorku, poznati američki ekonomista Džefri Saks.

„Rat je počeo pre 10 godina kada je Viktorija Nuland ne samo delila slatkiše na Majdanu nego i učestvovala u prevratu s ciljem svrgavanja ukrajinske vlade silom. Veoma glupo“, rekao je on u intervjuu za „Hil“.Podsetimo, zamenica američkog državnog sekretara za politička pitanja posetila je Kijev krajem januara, po drugi put od izbijanja sukoba, mada se ona u tom gradu „proslavila“ još 2014. godine, kada je pokazala veliku brigu za demonstrante okupljene na kijevskom trgu Majdan koji su – podrazumeva se, uz podršku Zapada – rušili s vlasti legitimno izabranog predsednika Viktora Janukoviča, pa im je donela veliku plastičnu kesu punu sendviča i slatkiša, zbog čega su je američki novinari nazvali “dama medenjak”.

Ona je u međuvremenu podnela ostavku.

Saks je dodao da nije samo ona odgovorna za pokretanje sukoba i drugi zvaničnici.

„Takva je američka spoljna politika. Rat nije počeo u februaru 2022. već u februaru 2014. Godine. Počeli su ga Nulandova, Blinken, Salivan, Bajden koji je bio ključna figura u svemu tome“, naveo je Saks.

Prema njegovim rečima, u Beloj kući su pogrešno razmišljali da mogu da bace na kolena rusku privredu misleći da Vašington ima sve karte u svojim rukama kada je reč o sankcijama.

„Mi ništa ne zaustavljamo… šačica neodgovornih ljudi“, konstatovao je Saks i dodao da Amerika svojim postupcima ne slabi Rusiju već ubija Ukrajince, odbijajući da pregovara sa Rusijom.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Marko says:

    Džefri saks neka šuti..on je u Jugoslaviji pametovao za američke i nečije druge interese pa je poslije njega napadnuta cijela regija ..ima nas puno koji se dobro sjećamo njegovog dolaska i odlaska ..neka balegar šuti s ostalim balegarima i balegarušama ne izlazite iz soje zemlje ostanite u svojoj močvari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *