Džejms Bond voli rakiju i misli da je Srbija čudo

Džejms Bond voli rakiju i misli da je Srbija čudo

21 jula 2013

rep-kafana-mali-saran-pirs-_620x0Bajlonijeva pijaca, juče, tačno u podne. Opasana crveno-belim plastičnim trakama. Dorćolci između sebe se došaptavaju: Nešto se opet dešava.

Znaju da se davnih devedesetih, u vreme nestašice cigareta sve pušilo od uzvika: „lorda“, „bonda“. Pitaju se gde sad to opet gori?

Sada, mnogo godina kasnije, opet se čuju uzvici: „Evo Bonda“. Ovoga puta reč je o Xejmsu Bondu, čuvenom glumcu Pirsu Brosnanu, koji na isto tako čuvenoj dorćolskoj pijaci snima završne scene filma „November men“.

Ulicu Đorđa Jovanovića, podno Bajlonija, juče su okupirali glumci, statisti, slučajni prolaznici i mnogobrojne kamere. Jednosmerna ulica zatvorena kamionima i automobilima punim teške opreme. Zvezda upekla, a u jednom automobilu filmska zvezda – Brosnan gleda u skripte i vežba ulogu.

Na zadnjem sedištu se koncentriše i priprema za završne scene. Mnogobrojni fanovi ga prepoznaju i kucaju na prozorče automobila. I šalju poljupce. U blizini je i omiljeni dorćolski kafić „Mali šaran“. Konobarica Olja odlazi sa poslužavnikom do automobila i nosi mu viski i kiselu vodu. On ljubazno odbija i kaže da će se kasnije pojaviti u kafiću.

I nije izneverio. Veliki Xejms Bond, za koga su Dorćolci odmah prokomentarisali: „Uf, i nije toliko jak.“ Obraća im se na čistom srpskom: „Dobar dan!“ Sa svima se pozdravlja i ljubi, kao da su mu rod rođeni. A vidi ih prvi put.

Gazda kafića Dragan Grahovac ga nudi pićem, njegova supruga Vesna mu prevodi ponudu, a sin Ivan sve beleži kamerom.

Prvo se nadlaktio na šank u crnim uskim pantalonama i letnjem lanenom sakou. Razgleda asortiman. Ali, čuveni Irac od sve ponuđene „žestine“ bira šljivovicu. Potom sa domaćinima seda za sto. Prvo „ubije“ jednu, pa drugu šljivovicu i odlazi na set obećavši da će se ponovo vratiti. I evo ga potom, i sve zaliva sa još dve šljivovice.

Tako je čuveni tajni agent 007 i rođeni Irac umesto svog domaćeg pića izabrao našu domaću šljivovicu od 0,5.

– Super vam je ova rakija i uvek volim da naručujem – kaže Brosnan obraćajući se nama i domaćinu. – A nešto sam se na nju baš i navadio, ovih dana, jer se snimanje filma malo i oteglo.

Kada je pala i poslednja klapa, Brosnan je ušao u automobil i dugo mahao svojim dorćolskim fanovima, a oni su ga u uz uzvike pratili vičući: „Bonde, Bonde“.

SRBIJA JE ČUDO

Za vreme mog boravka u Srbiji vodili su me i levo i desno, i sve sam prošao – kaže Brosnan.

– Vaša hrana i piće su nezaboravni, a pogotovo ljudi koje sam sretao.

Obećao je da će se ponovo vratiti u Srbiju, jer, po njemu, „Srbija je čudo“.

KAD OTVORIM FRIŽIDER

Poznati glumac je za uspomenu u „Malom šaranu“ dobio namagnetisanu fotografiju kafića koja se uglavnom lepi na frižidere.

– Kada budem otišao kući i žedan otvorim frižider, to će me uvek podsećati na vašu nezaboravnu šljivovicu.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *