ЏЕК СМИТ: Тачи је опет спреман да почини злочини

ЏЕК СМИТ: Тачи је опет спреман да почини злочини

10 јануара 2021

Џек Смит, специјализовани тужилац за злочине ОВК у Хагу, на 20 страница образложио је разлоге због којих Хашим Тачи, оптужен за убиства око 100 и злостављање око 400 људи, треба да остане у притвору, након што је одбрана затражила његово привремено пуштање на слободу. Суд ће аргументе обе стране размотрити наредних дана.Тужилац сматра да ће Тачи, уколико би му било омогућено да се нађе на слободи, наставити да подрива рад суда, омета поступак и утиче на сведоке, указујући да на Косову влада клима застрашивања људи који треба да сведоче. Као други ризик, по оцени тужилаштва, постоји опасност од бекства, с обзиром на то да му прети казна доживотног затвора. У прилог томе тужилац наводи да Тачи има приступ значајним фондовима, као и мрежу оних који га подржавају и који су спремни да му помогну, пише „Политика”.

Смит, у јуче објављеном судском поднеску, детаљно анализира наводе одбране која, у прилог предлогу за укидање притвора, наводи да је Тачи заправо подржавао рад суда и, у том смислу, чак учинио кораке штетне за своју политичку каријеру. Иза тога се, објашњава тужилац, заправо крио покушај да се оспори рад суда, а тиме и оптужница против њега. Смит је подсетио на оно што сматра позадином Тачијевог покушаја да предлогом уставног амандмана разјасни временску одредницу рада суда, оцењујући да постоји супротност између његових јавних иступања и нејавних маневара.

У свом допису суду, тужилац подсећа на Тачијево обраћање америчком државном секретару Мајку Помпеу, од кога је тражио да предложи реформе у Специјализованим већима, што овај није оценио као знак његове забринутости за легитимност суда већ као потез који би наштетио кредибилитету Косова.

Тужилац је подсетио на информацију која је већ саопштена на једној од ранијих статусних конференција, да је Тачи последњи дан на функцији косовског председника искористио за помиловање двојице припадника ОВК, осуђених за ратне злочине, односно за убиства људи који су сарађивали са Србима. Један од њих, упозорава Смит, може се довести у везу са утицајем на сведоке.

Још један разлог због чега се Тачију не би смела дозволити одбрана са слободе јесте тај што, како наводи Смит, ни правосуђе у Хагу, као ни Еулекс на Косову немају начине да у потпуности контролишу његово кретање.

Образлажући ризик од Тачијевог бекства, Смит истиче да је Специјализовано тужилаштво део косовског правосудног система и да би обавезу да га предају суду, уколико би побегао, имале само оне државе које су признале Косово.

„То значи да би Тачи могао да отпутује у више од 180 земаља у којима би био ван домашаја хашког правосуђа”, указује Смит и закључује да би Тачи имао мрежу помагача било где у свету.

Осврћући се на аргумент одбране да је од догађаја из оптужнице прошло више од 20 година, тужилац наводи:

„Кашњење истраге против Тачија више илуструје потешкоће у истраживањима ОВК него Тачијев мирољубив карактер.”

Противећи се могућности да се оптужени нађе на слободи, Смит подсећа да је Тачи оптужен за широк спектар ратних злочина због чега је уверен у његову спремност да нове злочине и насиље над противницима почини и много година касније.

KOMENTARI5 коментара

 1. I Love persida says:

  Dači i Vuči su prižali ruke Tačiju, ne znam kako su samo mogli da mu pružaju ruke i zdrave se sa njime kao da ne žive na našoj planeti. A sada će pustiti čoveka da radi svoj posao.

 2. milos says:

  Cenim da ce ga pustiti, sredice mu Bajden

 3. milorad4 says:

  Sve je to pričam ti priču, ako ih mi ne uhvatimo i sudimo im oni će se izvući bez kazne ili sa smešnim kaznama, mada one koji su umešani u trgovinu organima možda zveknu u zatvoru,za svaki slučaj. Sasvim sam siguran da "lekar bez granica" onaj smrad kušner ima prilično napete dane od kada je zmija u zatvoru,.Tači , koliko sam inf. NIJE direktno učestvovao u kasapljenju nesrećnih ljudi ali je nabavljao "dobrovoljce",nije jedna ruskinja ili ukrajinka iz njegovih javnih kuća NESTALA bez traga.Koji VAMPIRI u ljudskom obliku su ti likovi,ma ljudožderi bre , i zato je jako zajeb.osuditi ih, i zato mislim da su oni pohapšeni da bi se ućutkali potencijalni svedoci koji mnogo znaju o organiziaciji tog mračnog zločina. Oni sitniji šrafovi su već eliminisani i zato su neki od njih i progovorili o trgovini organima, kada su shvatili da su im kolege sa straže misteriozno poubijani ili pomrli, i odatle je ta priča i krenula.Mislim da će tačija da ubiju u zatvoru, a haradinaja na ulici ili u šumi.

 4. Gagi says:

  Zaboravili nasi politicari sa "savremenim i kulturnim shvatanjem" ko je bio Milos Obilic i kakva sledi osveta za svoj pobijeni narod. Srbi su tada bili u goroj nemilosti od tadasnjih europskih naroda nego danas. Ne bi Srbi imali istorijski duhovni mit da se Obilic rukovao sa Muratom i "pregovarao" o zajednickom suzivotu i toleranciji. Velika je hrabrost i odgovornost prihvatiti zlikovacku krvavu ruku od Srpske nejaci. Kako se stvari odvijaju, zaista izgleda da je to bilo krajnje nesmotreno i nepotrebno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u