„DŽERUZALEM POST“: Vreme da se Jevreji oduže Republici Srpskoj

„DŽERUZALEM POST“: Vreme da se Jevreji oduže Republici Srpskoj

5 maja 2014

jerusalemVreme je da se jevrejski svet oduži Republici Srpskoj, koja je najbolji prijatelj Izraela u Evropi, smatra kolumnista „Džeruzaelm posta“ Majkl Frojnd.

Frojnd, u jučerašnjem izdanju „Džeruzalem posta“, Republiku Srpsku opisuje kao najboljeg prijatelja Izraela u Evropi, ali i ističe da najveći broj Izraelaca ne zna mnogo o Srpskoj. On smatra da je vreme da Srpska doživi veće poštovanje od jevrejskog sveta.

Frojnd opisuje stav Srpske kao hrabar, uprkos pritiscima i sve otvorenijim neprijateljskim trendovima, preneo je pomoćnik šefa Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Aleksanadar Nikolić.

Kolumnista prestižnog „Džeruzaelm posta“ u tekstu detaljnije piše o Srpskoj, njenoj strukturi, poziciji i okruženju, a Banjaluku opisuje kao zelen i lep, spokojan, ali ipak živahan grad.

Govoreći u uređenju BiH, on ocenjuje da je ono zbunjujuće. Frojnd podseća na istorijsko i presudno glasanje BiH, kao nestalne članice Saveta bezbednosti UN u novembru 2011. godine, na zahtev palestinske Uprave za prijem u članstvo u svojstvu nezavisne zemlje, kao jednostran čin, izvan mirovnog procesa sa Izraelom.

On objašnjava donošenje odluka u oblasti spoljne politike konsenzusom u Predsedništvu BiH, te ulogu preglasanog člana iz Republike Srpske Nebojše Radmanovića, čiji je intervju objavio ove godine.

Tokom nedavnog intervjua za „Džeruzalem post“, čije je objavljivanje u pripremi, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik opisao je odlučno odolevanje teškim pritiscima sa raznih strana iz inostranstva da se podrži palestinski zahtev.

„Neki od tih pritisaka dolazili su čak i od zemalja prijateljski naklonjenih Izraelu. Uprkos tome, nismo se kolebali da usvojimo poziciju povoljnu po Izrael i ponosan sam na zauzeti stav“, rekao je Dodik.

U nastavku teksta Frojnd se osvrće na zajedničko stradanje srpskog i jevrejskog naroda tokom Nezavisne Države Hrvatske (NDH), fokusirajući se na sistem logora smrti Jasenovac.

On opisuje prošlomesečni pomen i parastos u Spomen-području Donja Gradina, te izraelsku delegaciju i govor na njemu. Frojnd nagoveštava u junu otvaranje Jevrejskog kulturnog centra u Banjaluci.

On ističe činjenicu da je Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu locirano u Jerusalimu, a ne u Tel Avivu, u čijem se konglomeratu nalaze gotovo sve diplomatske misije.

Frojnd je naglasio sveobuhvatne napore ministra inostranih poslova Izreala Avigdora Libermana, te njegovog zamenika Zeva Elkina, u davanju podrške dobrim odnosima sa Republikom Srpskom, ali je pozvao da se učini mnogo više u odnosima Izraela i jevrejskog sveta sa Banjalukom i Srbima u Republici Srpskoj u saradnji u oblasti turizma, trgovine i tehnologije.

Frojnd svoj članak zaključuje pozivom da se uzvrati Republici Srpskoj onako kako to ona zaslužuje.

Nikolić je dodao da u Predstavništvo Republike Srpske u Jerusalimu putem telefona i elektronske pošte stalno pristižu pozitivni komenatari iz Izraela povodom ovog teksta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *