Џихад пред вратима Црне Горе

Džihad pred vratima Crne Gore

9 juna 2015

reg-islamisti_620x0-620x330Može li poruka pripadnika Islamske države preko video-snimka „Čast je u džihadu, poruka Balkancima“, koju je objavio El Hadžat medija centar, pozivajući muslimane da im se pridruže u borbama u Siriji i Iraku ili zemljama u kojima žive „pokrenu napade“, uneti nemir hiljadama kilometara daleko, među njihove sunarodnike u Crnoj Gori? I to zemlji u kojoj vlada međuverski sklad svih konfesija.

Zebnja je, međutim, porasla pošto je jedan od aktera tog snimka i Podgoričanin Mirza Haklaj, koji je kasnije poginuo pod imenom Ebu Merdi. Ova poruka nadovezala se na onu, koju je pre nešto više od mesec dana iz Azije uputio Baranin Damir Slaković preko „Fejsbuka“. Napisao je da se priključio ISIL-u i to na području između Sirije i Iraka, verujući da će Islamska država doći i u njegov kraj na Balkanu.

„Znajte o sufije, o derviši, o murdžije, o novotari, o dunjalučari, o munafici, o džahili da će Islamska država uz Alahovu dozvolu i pomoć stići tamo i očistiti taj grad i islam u njemu od prljavština i laži koje vi iznosite i praktikujete. I neka znaju glavni imami (neimami) grada Bara da, ako ih zateknemo u stanju u kakvom su sad i da, ukoliko se ne pokaju i ne okrenu pravom islamu, nećemo imati milosti i prema njima! Postaćemo njihova noćna mora i tretirati ih kao najgora stvorenja, jer to zaista i jesu „, poručio je Šlaković, čija familija živi u starom Baru, baš kao i porodica njegovog saborca Adema Mustafića.

Da se čaša žuči prelila upozorava predsednik Bošnjačke stranke i potpredsednik Vlade Crne Gore za regionalni razvoj Rafet Husović, koji je pozvao građane, posebno islamske vere, da ne nasedaju na provokacije, navodeći da pojedinci pokušavaju da unesu nemir u državu.

„Žalim što se dešavaju tako nemili događaji u Islamskoj državi i što pojedinci s Balkana i iz Crne Gore pokušavaju izjavama i pretećim porukama da unesu nemire. Te poruke mi odbacujemo i najoštrije osuđujemo. Nećemo dozvoliti da se dobri međuverski odnosi unutar države naruše, jer je Crna Gora garant mira za sve građane bilo koje vere i nacije „, poručio je Husović.

Tek posle intervencije američke ambasadorke u Crnoj Gori Margaret Ujehare, DPS je predložila izmene Krivičnog zakonika koje je kasnije državni parlament usvojio. Tako su predviđene zatvorske kazne od dve do deset godina za sve koji protivno zakonu, drugim propisima ili pravilima međunarodnog prava vrbuju, regrutuju, pripremaju, organizuju, rukovode, prevoze ili organizuju prevoz ili obučavaju pojedinca ili grupu u nameri njihovog pridruživanja ili delovanja u stranim oružanim formacijama. Zatvor čeka i one koji finansijski ili na druge načine pomažu u odlasku crnogorskih državljana na strana ratišta.

Koliko mladih muslimana iz Crne Gore ratuje u redovima ISIL zvanično se ne zna. Procene nekih stranih obaveštajnih službi, poput CIA, govore da ih je u Siriju i Irak otišlo 30. Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbednost prikuplja podatke o njima, dok zvanični podaci ANB iz oktobra 2012.ukazuju da je u to vreme na ratištu u Siriji bilo 13 Crnogoraca. Vratilo ih se deset, a dvojica su poginula.

Ko pomaže stvaranju kanala?

„U interesu Crne Gore i mira u regionu Bliskog istoka bilo bi dobro da šef diplomatije Igor Lukšić kontaktira s kolegama iz Katara i drugih zalivskih država, prepoznatim kao finansijerima terorista, i da insistira da odmah prestanu s regrutovanjem na našoj teritoriji. Da imamo sposobnu policiju i službu koja štiti državnu bezbednost, Crna Gora bi mogla brzo saznati koje sve nevladine, verske, a možda i partijske strukture pomažu u stvaranju kanala kojima njeni državljani odlaze na ta i druga ratišta“, upozorio je Koča Pavlović iz DF.

(V. Kadić / Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *