„Džihad turisti“

„Džihad turisti“

26 aprila 2013

Syrian rebels march during a demonstration in IdlibOko 60 osoba iz Austrije bori se na strani pobunjenika u Siriji. Put „džihad turista“ vodi najčešće preko Turske, gde im se gubi svaki trag, piše bečki „Prese“.

List ističe da se radi pre svega o sirijskim, pakistanskim, avganistanskim i čečenskim podnosiocima molbi za dobijanje azila, odnosno azilantima, prenosi „PRESS“.

U proteklim mesecima je deset do petnaest Čečena iz Austrije krenulo u Siriju. Austrijske vlasti ove činjenice smatraju „bezbednosnim rizikom“.

Put takozvanih „džihad turista“, prema listu „Prese“, vodi najčešće preko Turske, gde im se gubi svaki trag. Zbog toga policija samo može da proceni koliko osumnjičenih osoba je stvarno prešlo granicu ka Siriji da bi se priključilo pobunjenicima.

Austrijske vlasti posebno su stavile pod nadzor Čečene u Gracu. Ukupno u Austriji trenutno živi između 25.000 i 26.000 Čečena, od kojih su većina podnosioci molbi za dobijanje azila ili azilanti.

Ekspert za terorizam Žil de Keršov procenjuje da se trenutno u Siriji bori oko 500 islamista iz Evrope, koji mogu predstavljati pretnju za zemlje iz kojih dolaze.

Ključnu ulogu u angažovanju čečenskih džihadista u Siriji igra komandant Abu Omar al Šišani, koji se naziva i Al Čečen. Taj veteran ratova u Čečeniji, poreklom iz gruzijske Pankisi visoravni, komanduje u Siriji „brigadom migranata i podržavalaca“, koju čini oko 1.000 boraca.

Radi se o međunarodnoj trupi u kojoj su, pored Čečena, i borci iz Rusije, Ukrajine, Turske, Tadžikistana i Kine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *