Džihadisti nadomak Bagdada

Džihadisti nadomak Bagdada

11 oktobra 2014

isil21-600x337Ekstremisti ID infiltrirali su se u bagdadsko predgrađe Abu Graib, koji se nalazi na 13-ak kilometara od piste na međunarodnom aerodromu u glavnom gradu Iraka.

To izaziva ozbiljnu zabrinutost pošto je iračko Ministarstvo odbrane potvrdilo da ID ima ručne raketne bacače, navodi američka TV stanica CBS News.

Iračka vojska još patrolira Abu Graibom, ali se „igra mačke i miša“ sa borcima ID koji na iračke snage bezbednosti iznenadno napadaju.

Pritom, televizija navodi da unutar samog Bagdada postoje „spavačke ćelije“ ID koje izvode skoro svakodnevna bombardovanja i atentate.

ID je, takođe, osvojio u januaru Faludžu, koja je na samo 64 kilometra od Bagdada, a iračke snage bezbednosti bore se godinu dana da ga osvoje.

CBS navodi da ID postepeno širi svoje prisustvo, i sada je ta ekstremistička grupa ili prisutna ili kontroliše ogroman deo ruralnih oblasti, a formirala je luk od 180 stepeni oko Bagdada od severa ka zapadu i ka jugu.

Oko te zone vode se okršaji a povremeno i teške bitke, između ID s jedne, i iračkih snaga i šitskih milicija, s druge strane.

Američki avioni su izveli više od 20 vazdušnih napada u toj oblasti, uglavnom blizu Faludže i dalje ka zapadu, Ramadija, ističe američka TV, dodajući da napadi iz vazduha pomažu da se očisti „tampon-zona“ oko grada, gde su na terenu raspoređene iračke snage.

Vojska pretežno kontroliše glavni autoput između Bagdada i granice sa Jordanom na zapadm, za odbranu Bagdada namenjeno je 60.000 ljudi a 12 timova američkih savetnika raspoređeno je u te iračke brigade.

Međutim, CBS navodi da je pitanje koliko će Iračani biti „dovoljno disciplinovani“ za značajnu bitku ukoliko ID pokrene veliku ofanzivu i podseća na nedostatke iračke vojske za proteklih pet meseci – brz pad Mosula na severu, nedostatak komandnog kadra i endemska korupcija koja podriva efikasnost vojske kao borbene snage.

Mediji navode i da su islamisti zauzeli štab kurdske milicije koja učestvuje u odbrani grada Kobane na granici sa Turskom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *