ЏИХАДИСТИ ВРЕБАЈУ и ПРЕТЕ: „Желимо да створимо Исламску државу НА КОСОВУ! КАЛИФАТ НИЈЕ ГОТОВ!“

ЏИХАДИСТИ ВРЕБАЈУ и ПРЕТЕ: „Желимо да створимо Исламску државу НА КОСОВУ! КАЛИФАТ НИЈЕ ГОТОВ!“

12 октобра 2018

Према наводима британских новинара, од 2012. године чак 348 људи отишло је са Косова да се бори у Сирији, а многи су се вратили у покрајину и још су одани Исламској држави.

Као главни организатор калифата на Косову, означен је извесни Фитим Љадровци, који је ратовао у јединици најпознатијег косовкосг џихадисте Лавдрима Мухаџерија.

Љадровци је 2013. ишао у Алепо, где је био део Ал Нусра фронта. По повратку на Косово ухапшен је, али му није суђено, већ је после 11 сати испитивања пуштен.

Тек након другог одласка на ратиште 2015. године, када је службовао у Мухаџеријевој јединици, осуђен је на годину дана затвора. Међутим, чим је изашао, најавио је да се Исламска држава не предаје.

– Калифат није готов! Желим да створим Исламску државу на Косову. И радо ћу умрети за њу! – поручио је Љадровци.

Коментаришући ове наводе, стручњак за безбедност Џевад Галијашевић оцењује да бивши ратници Исламске државе представљају озбиљну опасност за Балкан.

– Они лако могу да организују и терористички напад. Постоје и информације да су они заправо пешадија НАТО пакта. Акције ИСИС су увек комплементарне интересима западне војне алијансе – подвлачи Галијашевић.

Генерал Срето Малиновић каже да није сигуран да ли је ово баш тако драматична ситуација.

– Идеолози и вође ИСИС имају интереса да се инфилтрирају свуда по свету, посебно у Европи. Политички, етнички и верски трусно подручје Балкана погодује стварању њихових база. Ослонац ће им бити велики број оних који су ратовали за њих. Ту су и мигранти, међу које могу убацити „спаваче“ – подвлачи Малиновић.

KOMENTARI2 коментара

  1. Deda Micko says:

    Predlazem Vucica za predsednika Islamske drzave. Taci neka bude sekretarica, a moze i obrnuto. Radite sta hocete jer su vam Rusi dali zeleno svetlo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u