DŽIHADISTI ZARATILI: Al-Kaida i IDIS proglasili rat do istrebljenja

DŽIHADISTI ZARATILI: Al-Kaida i IDIS proglasili rat do istrebljenja

4 septembra 2014

‘Uncatalogued abuses’ in ISIL jails in Syria shock rights grIslamska država, pokret koji je proglasio kalifat, donedavno je bila ogranak Al Kaide, no nakon što se Bin Laden odrekao jer je bila preekstremna, IDIL je počeo skupljati saveznike za konačni sukob.

Nakon što je teroristička organizacija Islamska država  Iraka i Levanta (IDIL) proglasila kalifat i uputila poziv svim muslimanima na svetu da kao vođu prihvate Abu Bakra al-Bagdadija, po novom kalifa Ibrahima, stručnjaci širom sveta složili su se da bi to moglo prouzrokovati sukob među islamskim militantima.

I nisu dugo trebali čekati da se pokaže kako su njihove procene bile tačne. Još i pre IDIL-ova proglasa javila se Al -ka’ida, najpoznatija i najuticajnija teroristička organizacija i javno se odrekla IDIL-a.

Prema dokumentima koji su navodno pronađeni u kući u kojoj se krio ubijeni vođa Al -ka’ide, i sam Osama bin Laden smatrao je novu militantnu grupu iz Iraka prebrutalnom čak i za svoje “standarde”. Bin Laden je 2011. navodno napisao da bi se Al -ka’ida, kako ne bi izgubila podršku pristalica, trebala javno odreći IDIL-a.

Brojne podgrupe

Bin Ladenovo mišljenje deli njegov naslednik Ajman Zavahiri, Egipćanin koji trenutno vodi Al -ka’idu. Zavahiri je, naime, putem videosnimka islamističkim borcima u Siriji poručio da se odreknu al-Bagdadija. Ono što traži ID, Al -ka’ida ima: globalnu verodostojnost, poštovanje, ugled, podršku i lojalnost svetskih džihadističkih organizacija.

Donedavno, moglo bi se reći, džihadistički je svet bio podeljen na Al -ka’idu i njene deklarisane podgrupe te čitav niz grupa, ćelija i organizacija, manje ili više povezanih, koje su širom sveta radile na džihadističkim ciljevima bez puno koordinacije. Te su grupe delile sličnu ideologiju, a ponekad su se koristile i novcem i drugim resursima koje je u rukama držao Bin Laden, ali godinama su delovale autonomno. Iako je zbog uspešnih terorističkih napada na Ameriku Bin Laden imao velik uticaj na sve te skupine, nikad nije javno tražio da bude globalni teroristički vođa.

No, on je to nedvojbeno bio zbog ugleda i poštovanja koje je njegovo vodstvo imalo među simpatizerima. Pod njim je Al -ka’ida zaklela na vernost muli Omaru, zapovedniku i duhovnom vođi talibana, koji je na čelu Avganistana bio od 1996. do američke invazije 2001. godine otkad je u begu. Zavahiri se ID-a odrekao još u proleće 2014. zbog, kako je naveo, odbijanja njegovih naredbi. Dotad se ID vodio kao jedna od podgrupa Al -ka’ide, poput Al -ka’ide na Arapskom poluostrvu, Al -ka’ide u Magrebu, somalskog al-Šababa i Fronta al-Nusra u Siriji.

Upravo je Al-nusra trenutno najljući neprijatelj ID-a u Siriji i dobar primer internih svađa ekstremista. Taj je raskol nastao mnogo pre naglog širenja ID-a u Iraku. Još u aprilu 2013. godine al-Bagdadi je objavio snimak na kojoj navodi da je Front al-Nusra u Siriji podgrupa Al – kaide. Potom navodi kako se sirijski ID (tada još IDIL) i Front al-Nusra spajaju u jednu organizaciju. Njihovi su se borci, rame uz rame s drugim manjimgrupama, odavno infiltrirali u Siriju gdje su se došli boriti protiv dugogodišnjeg sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Najžešći protivnici

Dan nakon Bagdadijevog snimka vođa al-Nusre, Abu Muhamed al-Julani, poručio je da je odan Al – kaidi te je demantirao udruživanje. Navodno je tada al-Bagdadi osobno posetio sirijski grad Alep kako bi vrbovao al-Nusrine borce da se priključe ID-u. Zavahiri je, pak, objavio snimak na kojoj iznosi odluku da se dve grupe ne bi trebale da udruže Al-Bagdadi je odgovorio snimkom na kojoj kaže da će do udruživanja ipak doći, bez obzira na neslaganje šefa Al – kaide. Mnogi borci izabrali su ipak al-Bagdadijevu stranu i napustili al-Nusru koja je otad najžešći protivnik ID-a.

ID se otada bori i protiv redovne sirijske vojske i protiv drugih islamista i, kako se pokazuje, pobjeđuje u ratu. Donedavno gotovo anonimna grupa sad je druga najveća islamistička snaga u svetu, a prema mišljenju mnogih, ona je i dominantnija. No, bitka među ekstremistima nije ni blizu završetka. Časopis Foreign Policy napravio je pregled trenutne situacije u ratu između samih džihadista.

Kako piše FP, od početka ove godine mali, ali značajni broj frakcija Al – kaidinih podgrupa dao je podršku i objavio vernost Islamskoj državi, uključujući manje grupe unutar Ak – kaide Magreba i središnje Al – kaide u avganistansko-pakistanskoj regiji. Iako te grupe navodno uživaju ugled u svojim organizacijama, nisu jako poznate. No, unutar Al – kaide na Arapskom poluostrvu vrlo prominentni verski vođa Mamun Hatem otvoreno je dao podršku ID-u i nastavio s tim i nakon proglašenja kalifata. Mnogi ugledni članovi te Al – kaidine podružnice, koja je možda i najsnažniji deo mreže, takođe su javno na društvenim mrežama podržali ID.

No, vrlo je malo verskih i političkih islamskih vođa podržalo kalifat. Jedini je izuzetak Abu Bakar Bašir, indonezijski verski vođa i duhovni vođa bivše terorističke organizacije Džema Islamija koja je dugo negovala bliske veze s originalnom Al – kaidom. Bašir je navodno objavio vernost Bagdadiju iz zatvorske ćelije u Indoneziji, što je podelilo vođe te skupine. Novo vodstvo odbilo je podržati ID i zbog toga su se od centrale odvojili Baširovi sinovi s istomišljenicima. Ostale islamističke grupe u Indoneziji podržavaju ID ili barem o tome većaju. Bašir je, stoji u analizi Foreign Policy, najuglednija ličnost koju je ID pridobio.

Novi saveznici

Jugoistočna Azija, poglavito Indonezija, najsnažniji je centar podrške ID-u gdje su vodstvo prihvatili i visokorangirani pripadnici Abu Sajifa, organizacije nekad povezane s Al – kaidom, koja je pre bila mnogo aktivnija u regionu.

No, nisu jedini. Postoje glasine da bi se i afganistanska militantna grupa Hezb-e-Islami mogla da priključi ID-u.

– Čekamo da vidimo ispunjavaju li oni kriterije za islamski kalifat – izjavio je komadant te grupe za BBC.

Nekoliko grupa naginje ID-u, iako nisu javno proklamirale savezništvo. Egipatska grupa Ansar Bajt al-Makdis navodno ima jake veze s ID-om, a nedavno je pokazala da se i ugledala na tugrupu objavivši snimak odrubljivanja glave navodnim Mosadovim špijunima. Veruje se da ID uživa podršku i među militantima u Gazi. Boko Haram, objavio je snimak u kojoj proglašava kalifat. No, iz vrlo nezgrapne izjave vođe Abubakra Šekaua nije jasno stavlja li on “deo Nigerije” pod upravu kalifata proglašenog u Iraku ili sam proglašava zaseban kalifat kojem će on biti na čelu. Odane ID-u navodno su i neke grupe u Tunisu i Libiji.

Finansijska podrška

No, najveću podršku, piše FP, imaju među radikalnim muslimanima na engleskom govornom području. Te vrlo značajne grupe već su se povezale s ID-om, a to su Authentic Tauheed na čelu s Jamajčaninom Abdulahom Fajsalom i grupa ranije poznata kao al-Muhadžirun na čelu s britanskim verskim vođom Anjemom Čoudarijem. Al-Muhadžirun je radikalna grupa iz Britanije koja je glavni kanal za regrutaciju stranih boraca koji odlaze u Siriju i Irak.

Usprkos svim tim uspesima, ID i dalje ne može slomiti otpor Al – kaide, te najvažnijih verskih vođa.

ID-u jedna činjenica ne ide u korist, a to je da su džihadistički finansijeri, nezavisno o podršci Al – kaidi protiv ID-a. Malo ko odobrava nedavno ID-ovo dekapitiranje stotina sunitskih plemenskih vođa u Siriji. Malo je verskih vođa, a kamoli vernika koji smatraju da proglašeni kalifat ima versko utemeljenje.

No, još je jedna neodigrana karta u velikoj bitci islamista. Zavahiri se još nije oglasio nakon julske objave o uspostavljanju kalifata. To daje naslutiti da je centrala Al – kaide oslabljena nakon jakih udaraca koje im je zadalo ID-ovo napredovanje na terenu. Za razliku od njega, al-Bagdadi je stalno prisutan. I beskrupulozno gazi prema svom cilju.

Postoji još jedno pitanje koje postavlja: što će se dogoditi s Al – kaidom ako Zavahiri umre. Prirodu organizacije koju je osnovao Osama bin Laden odredi će čovek koji ga naslediti.

(jutarnji.hr)

KOMENTARI2 komentara

  1. Zoran Pavičić says:

    Bilo kako bilo, bitno je saznanje da svi rade na destrukciji hrišćanstva i da za to imaju podršku i izvjesnih vanislamskih krugova sa Zapada kojima odgovara svijet u haosu. Pitanje je vremena kada će se islamističke grupacije ujediniti pod vođstvom jednog harizmatičnog vođe. Destrukcija koju sprovode islamisti po svijetu prije svega odgovara anglosaksonskim elitama, jer obračun sa islamistima će pasti na granične hrišćanske narode - prije svega pravoslavne pod vođstvom Rusije koja se uz to nalazi pod jakim vojnim, ekonomskim i političkim pritiskom Zapada. Takva iscrpljena Rusija bi bila lak plijen Zapada koji u kontinuitetu više stotina godina nasrće na nju.

  2. Robert Lucas says:

    Zapad vise stotina godina i pusi Rusku karu. Uporno napadaju i redovno bivaju slomljeni. Ne vidim razlog zasto bi sada bilo drugacije, danas, kad je Rusija jača nego ikad i kad i Kina (globalna sila) dijeli njenu doktrinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *