DŽIM SINKLER: Rusija može da sruši američku ekonomiju

DŽIM SINKLER: Rusija može da sruši američku ekonomiju

29 marta 2014

us-dollar-collapse-clockRusija može da uništi američku ekonomiju. Sa takvim izjavama istupio je poznati trejder Džim Sinkler. Ekonomista čuven po svojim pronicljivim prognozama objašnjava: snaga dolara bazira se na sporazumima sa Saudijskom Arabijom o tome da svi ugovori za isporuku energenata treba da budu nominovani u američkoj valuti. Moskva može da sruši naftni dolar u trenutku.

„Uvođenje sankcija protiv Rusije jednako je pucnju u sopstvenu nogu. Zapad može da dobije zauzvrat svaranje novog sistema međunarodnog plaćanja i druge uzvratne korake Moskve” – ubeđen je Džim Sinkler i zaključuje:

„Jedina prava vrednost u svetu danas je naftni dolar. A Rusija može jednostavno da ga sruši, zatraživši za svoju naftu ne dolare, već evre ili juane. Šta više, SAD mogu konačno da izgube uticaj na Evropu. Ako Rusija počne da prima plaćanje za energente u nekoj drugoj valuti osim dolara, Angela Merkel će se samo radovati: jer Berlin, pa i druge evropske prestonice neće morati da koriste devizna tržišta.

Na kraju kurs evropske valute će skočiti, a cena energenata pasti. Same SAD očekuje nagli skok cena benzina, hiperinflacija uz lošu poslovnu klimu i krah indeksa poslovne aktivnosti Dou Džons.

Da li je potreban Moskvi ovakav scenario?

Jedna od strogih mera koju je Zapad obećao Moskvi za njenu politiku prema Ukrajini je da se Rusija isključi iz sistema međubankarskog plaćanja SWIFT. Samo u tom slučaju čak prelazak na plaćanje u drugoj valuti neće biti potreban.

Takve sancije će se okrenuti u prvom redu protiv njihovog autora, uveren je profesor katedre tržišta fondova Visoke škole ekonomije Aleksandar Abramov:

„Tehnički je prilično lako isključiti Rusiju sa sistema SWIFT, blokiravši adrese ruskih banaka.

Ali to je jedan od osnovnih sistema koji banke koriste za međunarodne obračune.

Teško da sada u SAD i Evropi postoji želja da se pribegne takvoj meri. Zato što su bankarski sistemi međusobno vezani: ako ruske banke ne mogu da ih koriste, one neće na vreme platiti dugove zapadnim kontragentima.

I to će izazvati šok finansijskog sistema – što je mnogo realnija opasnost nego proračuni za naftu u evrima.

Meni se čini da finansijski svet koji upravo izlazi iz krize nije zaintresovan za ovakve spoljne šokove.”

A za uzvratne korake Moskve poseban napor neće biti potreban, smatra direktor analitičkog departmana kompanije Alpari Aleksandar Razuvajev:

„Udeo Rusije na tržištu energenata vrlo je ozbiljan, posebno na evropskom tržištu.

Što se tiče gasa, obračuni su tamo opet za dolare, delimično za evro: takođe faktički svojim isporukama podržavamo tuđu valutru.

Energetska tržišta su formirana odavno, i mi smo prihvatili pravila igre.

Ali pošto je sirovina naša, možemo da ih promenimo. U principu takva mogućnost, u krajnjoj liniji za državne kompaniej kao što su Rosnjeft ili Gasprom, razmatrana je za vreme prethodne krize krajem 2008. godine. mada, mislim da je to krajnja varijanta.”

„Rusija snažno drži naftni dolar. I može u trenutku da izazove takav krah indeksa Dou Džonsa kakvog nije bilo u istoriji.

Može do mile volje da se maše zvezdano-prugastom zastavmom, ali postoji činjenica:

Rusi mogu da prevrnu američku ekonomiju naglavačke”- na kraju, upozorava Džim Sinkler.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *