ЏИН СЕ ПРОБУДИО: Ширење Шангајског блока на челу са Кином, Русијом…

DŽIN SE PROBUDIO: Širenje Šangajskog bloka na čelu sa Kinom, Rusijom…

11 marta 2015

chinese-army-helicopter-wallpaperPrijem novih zemalja je glavni faktor u procesu jačanja međunarodnog položaja Šangajske organizacije za saradnju

Širenje Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) biće jedan od glavnih zadataka sa kojima će se suočiti Ruska Federacija, koja danas preuzima predsedavanja ovom organizacijom, rekao je danas ruski zamenik ministra inostranih poslova Igor Morgulov u uvodnom izlaganju na desetom forumu grupe za šest članova.

„Glavni cilj ruskog predsedavanja jeste da ŠOS kao jednu od ključnih platformi multilateralne bezbednosne saradnje zemalja regiona učini efikasnijom kao i da radi na daljem razvoju ekonomske i humanitarne saradnje“, rekao je Morgulov, prenosi agencija Tass.

„Naš cilj je produbljenje dalje saradnje u borbi protiv terorizma, separatizma, ekstremizma, ilegalne trgovine drogom i transnacionalnog organizovanog kriminala,“ dodaje ruski diplomata.

ŠOS je evroazijska politička, ekonomska i vojna organizacija osnovana 2001. godine u Šangaju od strane lidera Kine, Kazahstana, Kirgistana, Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana.

Generalni sekretar: Proširenje na dnevnom redu organizacije

Pošto je proces uspostavljanje ŠOS završen, sada u prvi plan dolazi proširenje, potvrdio je generalni sekretar bloka Dmitri Mezencev u svom uvodnom govoru.

Prijem novih zemalja „je svakako glavni faktor za jačanje međunarodnog položaja ŠOS,“ rekao je Mezencev, jer bi to dalo bloku veću težinu „prilikom učešća u rešavanju sukoba na međunarodnom planu, ali i njegovoj poziciji u regionu“.

„Svesni smo da je proces proširenja prilično dugačak, jer će svaki podnosilac morati da se prihvati 28 baznih dokumenata,“ dodao je Mezencev, ističući da je ekspanzija izuzetno aktuelno pitanje i da će se o njemu raspravljati na forumu.

(Srbijadanas.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. duško says:

    Evo Crne Gore tamo jer nas NATO neće pa neće a mi se nudimo kao prostitutke!

  2. z-i says:

    @ dusko Crnu goru nece nato jer su lenji, nece da ratuju za njih kad treba,ocu plate u ladovini,jedino mozda ce milo jer je jak na govoru.A i kako ce treba Srbe ispred njih kao i uvek, pa kad to sve prodje ( E coce ko su ti SRBI ja ih neznaju jadan). Videcemo Videcemo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *