ЏОНСОН ИЗНЕНАДИО СВЕ: Запад треба да се замисли над тим како је изгубио Русију

DŽONSON IZNENADIO SVE: Zapad treba da se zamisli nad tim kako je izgubio Rusiju

25 oktobra 2017

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson priznao je da je krivica za pogoršanje odnosa sa Moskvom delimično i na samim zapadnim zemljama. Političar je pozvao međunarodnu zajednicu da razmisli o tome zašto nije uspela da dovede Rusiju u svoje redove, piše „Tajms“.

Na konferenciji o spoljnoj politici u Londonu britanski ministar inostranih poslova Boris Džonson pozvao je da se razmisli o tome zašto je međunarodna zajednica „izgubila Rusiju“. On je priznao da je Zapad delimično kriv za pogoršanje odnosa sa Moskvom. List podseća da će britanski političar posetiti rusku prestonicu krajem ove godine i da je njegova poseta koja je trebalo da se desi ranije otkazana zbog neslaganja oko Sirije.

Džonson je naglasio da Rusija i Velika Britanija imaju zajedničke prioritete, uključujući i borbu protiv terorizma. Obe zemlje su zabrinute zbog situacije u Iranu i Severnoj Koreji, kao i za budućnost Sirije.

– Moramo da sarađujemo. Pre 20 godina bilo je nemoguće da imamo drugačiji odnos. Iskreno sam verovao da možemo da uvedemo Rusiju u zajednicu zapadnih demokratskih zemalja – rekao je Džonson i dodao: Mislim da treba malo da analiziramo zašto se to desilo, kako smo izgubili Rusiju… Mislim da su obe strane napravile greške.

List ukazuje na činjenicu da se ovi Džonsonovi komentari značajno razlikuju od njegovih prethodnih izjava o Rusiji i da su  njegove reči su nosile „neobično umirujući ton“.

Međutim, sve ovo nije sprečilo britanskog ministra da kritikuje Rusiju. Džonson je rekao da je pristupanje Krima Rusiji „dovelo do konfuzije i velikog šoka“ i da Moskva „mora platiti za agresiju“.

KOMENTARI



5 komentara

 1. zlatko says:

  Sad ste se setili! Mi ovde već godinama sa čudjenjem posmatramo ludačke poteze Zapada prema Rusiji. A nije da nije bilo drugog načina. Naprotiv, bilo ih je na pretek, samo ja vidim najmanje dva mnogo bolja od ovog beskrajnog zaoštravanja. Prvi je ne buditi ruskog medu dok spava svojim dubokim medvedjim snom. Vi ste ga probudili serijom agresivnih poteza prema Rusiji i njoj bliskim zemljama. Drugi je tešnja saradnja na vojnom planu, što bi rezultiralo s jedne strane slabljenjem pažnje Rusa, a s druge onemogućavanjem kinesko-ruskog saveza. Sankcije su najgora moguća mera koju je zapad mogao uvesti. Ali nije odoleo još jednoj lakoj pljački ruske imovine.

  • Velika Metla says:

   "Političar je pozvao međunarodnu zajednicu da razmisli o tome zašto nije uspela da dovede Rusiju u svoje redove, piše „Tajms“"! Ovo mu je kako i priliči engleskom pokvarenjaku najžešći biser! Poziva Međunarodnu zajednicu,a ovamo govori kako zapad nije uspeo da privuče Rusiju na svoju stranu,i da su sami delimično krivi za to! Pa ako je zapad kriv,kao što i jeste,što se onda pozivaš,nesoju,na Međunarodnu zajednicu? Sigurno zbog toga što je za vas imbecile engleske Međunarodna zajednica samo zapad,a ostali treba da vam budu sluge! E pa,uveriti će vas Rusija i ceo slobodarski svet da to nije tako!

 2. Rep.Srpska says:

  Anglosaksonski imbecilu, ti si nebitan covek iz nebitne zemlje.

 3. Velika Metla says:

  A ti kao nisi deo toga zapada,a? Pirgavi i odvratni englezčići su najgori izdanak ljudskog roda,tako da "ostrvo"treba potopiti sa sve njima,i eto u svetu istog trena 90% manje problema!

 4. Pikt says:

  Briti su sve zamesili a sad se prave naivni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *