ЏОНСОН ОДОБРИО: Објавите све контраверзне извештаје о Русији

DŽONSON ODOBRIO: Objavite sve kontraverzne izveštaje o Rusiji

16 decembra 2019

Britanski premijer Boris Džonson odobrio je da se objavi kontroverzni izveštaj o navodnom ruskom mešanju u politiku Britanije, objavio je „Independent“.

Napisan u Odboru Parlamenta za obaveštajne i bezbednosne poslove (ISC), taj izveštaj na 50 stranica analizira aktivnosti Rusije, uključujući moguće mešanje u referendum o Bregzitu 2016. godine, kada je 52 odsto Britanaca glasalo za odlazak iz EU.Ali taj odbor je raspušten zbog poslaničkih izbora održanih prošlog četvrtka i izveštaj ne može biti objavljen dok se ponovo ne odobri, što bi moglo potrajati nekoliko nedelja. Članove Odbora biraju premijer i šef laburističke opozicije, o čemu potom glasa Parlament.

Odbor je istragu pokrenuo u novembru 2017. i izveštaj podneo premijeru sredinom oktobra ove godine, rekao je bivši predsednik tog tela Dominik Griv.

Početkom novembra vlada je kritikovana jer nije htela da taj izveštaj objavi pre izbora 12. decembra, pozivajući se na interese nacionalne bezbednosti.

Međutim, danas je portparol Borisa Džonsona izjavio da objavljivanje izveštaja „ne bi škodilo organizacijama koje štite našu nacionalnu bezbednost“.

Istraga ISC-a bila je odgovor na zabrinutost zbog mešanja Rusije u američke izbore 2016. godine i uticaja kampanja dezinformacija iz Rusije.

Pomenuto je i trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u britanskom gradu Solzberiju, koje London pripisuje Moskvi. Rusija je negirala bilo kakvu umešanost, ali taj slučaj je doveo do talasa proterivanja diplomata Londona i njegovih saveznika i Moskve.

Džonson se našao na udaru kritika zbog blokiranja izveštaja Odbora za obaveštajna pitanja i bezbednost uoči opštih izbora, a šef tog odbora Dominik Griv je ovu odluku premijera nazvao „zapanjujućom“.

„Ako je on to uradio sada, mogao je to da učini i pre raspisivanja izbora“, rekao je za „Independent“ Griv, koji je izgubio mesto u parlamentu.

Britanski list napominje da ovaj izveštaj ne može da bude objavljen pre imenovanja novog Odbora za obaveštajna pitanja i bezbednost i da se ne očekuje da će izaći u javnost pre januara.

KOMENTARI2 komentara

  1. Kosovac says:

    Engleski narod je zahvaljujući najviše Borisu Džonsonu pronašao sebe, i dobio zamajac za borbu protiv sorošoida. Takođe, vidimo da Boris Džonson daje Putinu signale da želi prijateljske odnose, što je velika stvar za postizanje mira u svetu. Sorošoidi su majstori da oližu svoje rane, ali ova sa Velikom Britanijom je velika rupa, i moraće sa njom da se bave malo duže. ……….Inače, velika prednost i povoljnost Velike Britanije je ta da nema ona komunistička rešenja „nacionalnih manjina“, naravno ni težnji iz one naše parole „Slaba Engleska Jaka Velika Britanija“.

  2. Kosovac says:

    Primećujem da je nešto oskudica polemike u ovom forumu. Valjda su kolege komentatori zauzeti nekim drugim pitanjima, kojih ima najmanje 5 miliona. A možda je to posledica toga što ste brisali provokativne komentare kolege „teoretičar“, i to bez razloga. Naravno da teoretičar nije nikada pisao vulgarne i nevaspitane komentare. Ja, zna se, seljačina sam gori (bolji) od njega sto puta, pa eto nisam se ljutio kada ste mi brisali komentare. To „brisanje“ sam samo koristio da zaključim odakle vetar duva, ništa više, kakva ljutnja, kakvi bakrači. Ali sada, evo, nedostaje mi teoretičar, Krez, Altajski som,…. Individua koji je počeo da šalje pohvale mojim komentarima. Izgleda da je odustao, a ja nisam kriv.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *