Džozef Bajden zvao predsednicu Brazila i izvinjavao se

Džozef Bajden zvao predsednicu Brazila i izvinjavao se

20 jula 2013

pol-dzo-bajdenPotpredsednik SAD Džozef Bajden pozvao je telefonom predsednicu Brazila Dilmu Rusef u pokušaju da ublaži tenzije izazvane optužbama da su SAD špijunirale internet komunikaciju Brazila, saopštila je kancelarija Rusefove.

Najveća latinoamerička država rekla je da objašnjenja Vašingtona o tajnim programima elektronskog nadgledanja, koje je sprovodila američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA), nisu bila zadovoljavajuća.

– Bajden je izrazio žaljenje zbog negativnih posledica u Brazilu i ponovio je spremnost američke vlade da pruži više informacija o tome – izjavila je brazilska ministarka za komunikacije Helena Šagas, preneo je Rojters.

Bajden je ponovio poziv Brazilu da pošalje delegaciju u SAD kako bi dobila više tehničkih i političkih detalja o tom slučaju, rekla je Šagasova, dodajući da je Brazil prihvatio predlog, ali da još nije odlučio ko će i kada ići.

Pozivajući se na dokumente čijim objavljivanjem je odbegli bivši američki obaveštajac Edvard Snouden uzdrmao svetsku javnost, brazilski list “Globo” je ovog meseca objavio da je NSA pratila milijarde mejlova i telefonskih razgovora u Brazilu tragajući za sumnjivim aktivnostima.

Latinoameričke države je to razgnevilo zato što smatraju da je prekršen njihov suverenitet i zahtevale su objašnjenje i izvinjenje.

Američki ambasador u Brazilu Tomas Šenon priznao je da SAD prikupljaju velike količine podataka u elektronskom saobraćaju, ali je rekao da ne pristupaju sadržaju poruka niti sprovode nadgledanje na teritoriji Brazila. On je dodao da nije preneta tačna slika o američkom prikupljanju informacija.

U Brazilu, najvećem trgovinskom partneru SAD u Latinskoj Americi, gnevni senatori su postavili pitanje opravdanosti posete Vašingtonu koju Rusefova planira za oktobar, a pod znakom pitanja je i kupovina američkih bombardera vredna milijardu dolara.

Rusefova je Bajdenu rekla da plan posete nije otpao i da se nada da će do tada biti razjašnjeno pitanje špijuniranja, penela je Šagasova.

– Privatnost građana i suverenitet zemalja ne mogu se kršiti u ime bezbednosti – kazala je Rusefova Bajdenu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *