ЏОЗЕФ СТИГЛИЦ: Америку чека тешка беда!

DŽOZEF STIGLIC: Ameriku čeka teška beda!

24 aprila 2020

AMERIKA ima veliki pad prodaje, proizvodnje, BDP i prihoda budžeta i SAD i saveznih država.

Jedino rastu svi pokazatlji povezani sa epidemijom i – nezaposlenost.

Među običnim Amerikancima, ali i u znatnom delu elite SAD vlada prava panika. Svima je jasno da su zagazili u naveću krizu nakon one od pre 90 godina iz koje je zemlju vadio Ruzvelt.Svi pokušavaju da proniknu: kako će većina u SAD živeti posle korone? Najčešći odgovor je: lošije, osetno lošije, a mnogi i veoma loše.

Nobelovac Džozef Stiglic već je rekao:

„Izgradili smo ekonomiju bez amortizera. Sistem koji je izgledao usmeren ka maksimiziranju profita – pokazao se nestabilnim i izloženim rizicima. Ljudi prelaze preko razapetog konopca, bez sigurnosne mreže ispod“.

Amerikanac bez posla je – niko. Nema novca za plaćanje hipoteke (kojom je opterećen veći deo stanovništva). On nema novca ni socijalni paket za plaćanje zdravstvenog osiguranja, bez kojeg se odlazak u bolnice ili čak pozivanje hitne pomoći mogu pretvoriti u hiljade računa. Zato je u poslednje vreme bezmalo polovina svih ličnih bankrota povezana sa nemogućnošću plaćanja zdravstvenih računa.

On nema dovoljnu ušteđevinu da može da preživi svoje loše godine.

Oko 40 odsto odraslih Amerikanaca ne može sebi da priušti neplanirane troškove od 400 dolara.

Donedavno se činilo da je Tramp pobedio nezaposlenost, a od 29. marta do 4. aprila su američke vlasti registrovale 6,6 miliona preliminarnih zahteva za dobijanje pomoći za nezaposlene.

To je gotovo 10 puta više od rekordnog nedeljnog pokazatelja zabeleženog 1982. godine.

A otkad je Tramp proglasio vanredno stanje sredinom marta, bezmalo 20 miliona Amerikanaca je dostavilo takve zahteve.

Na Havajima je tokom marta 22 odsto svih zaposlenih napisalo zahtev za pomoć za nezaposlene. U industrijskom Mičigenu – 21 odsto, u Pensilvaniji – 20 odsto…Istina: takve zahteve pišu i oni koji očekuju gubitak posla, ali ga realno može izgubiti 14 do 28 miliona radnih mesta

Potražnja za odećom već je pala za 50 odsto, nameštaja – za 27 odsto, automobila i rezervnih delova za njih – za 26 odsto…

Budžeti nekih američkih gradova već su kratki za 70 odsto poreskih prihoda… Dve trećine vlasnika malih firmi nisu sigurni da će ona opstati.

Prvi čovek Federalne banke Njujorka, Džon Vilijams, uveren je da se američka ekonomija neće oporaviti pre kraja 2020-te godine. Prema procenama, pad američkog BDP u drugom kvartalu 2020 može biti i do 40 odsto. Svaki dan stajanja nacionalne ekonomije SAD košta neproizvedenih 25 milijardi dolara.

KOMENTARI6 komentara

 1. Marko kraljević says:

  Realna slika prosečnog amerikanca je još krutija i još lošija. Znaju oni šta jih čeka nego kriju to vešto. Neka jih, neka misle da su najjači, u ostalom dobiće oni od Boga, 95% amerikanaca nezna šta će jih zadesiti u narednih 10 godina...

 2. milorad2 says:

  priča je previše dugačka da bi se ovde opisivlao šta se dešava ali siuacija je jednostavna."deep state" je rešio da baci USA na kolena ekonomski(oni to z sada mogu bez problema da urade) jer MORAJU pod hitno nekako da se reše trampa.Ne smeju ni da rizikuju izbore i pokušaće da izazovu nerede u USA,neka navodno privremena vlada experata posle toga da se uvede i da se osvoji apssolutna i nsmetean valast nad USA i takodje uništi tramp i izbegnu gotovo sasvim sigurna hapšenja KREMA "mainstream" političara koje već jako dugo hvale na CNN i ostalim propagandnim kanalima i za koje su optužnice već NAPISANE (znači te optužnice su u fijoci trenuto ali dokazi su dovoljno čvrsti da ih javno tužilaštvo pokrene).Izabrana je kina tamo je pokrenuta DUPLA specijalna operacija iz drugih obaveštajnih centara uz saradnu odmetnutih delova američke "obaveštajne zajednice",posebno je biran vuhan za unutrašnju upotrebu u kini(smeštaju unutrašnjopolitički problem predsedniku siju usput) i prave trampu dodatnu spoljnopolitičku krizu usred haosa u americi(ako kinezi zagrizu mamac ili uspeju da proguraju "prozapadnu" frakciju u kineskom CK pa odma usledi direktna udar iz kine).Ovaj napad virusom je biloški ograničeni i specijalno ciljani rat grupe koja sebe naziva "novims svetskim poredkom"i još nekim drugim imenima za budale ali oni imena i NEMAJU,i u pitanju je GLOBALNI potez koji će sada mnogo toga da promeni, ali videćemo kako jer je očigledno da se ipak formirala i DRUGA globalna grupacija i ovo sada prerasta u ozbiljan haos svuda redom.Jedni će da poušaju poptunu destabilizaciju i haos niza država drugi će da pokušaju to da spreče i pocepaju zaverenička jezgra u vrhu tih država tako da možemo očekivati red nereda, pa red hapšenja i sve filovano besnim sukobima u graničnim zonama senke i bezakonja( sev. afrika avganistan b. istok, ukrajina moguće i c.amerika.)Počinje velika bitka SVETLA i TAME bar kako je opisana u nekim knjigama i proročanstvima i u to nema više nikkave sumnje.Potez je pomeren na šahovskoj tabli i više ne može da ostane bez odgovora,DIREKTNOG odgovora, ono pesnica u lice:) jer rukavica tu više biti neće.

  • Nebeska Srbija says:

   Misljenja sam da je totalno sve jedno da li je deep state na vlasti ili ne..oni prave rat kako god..

 3. Miraš says:

  Nisu još uvek toliko bespomoćni. Mogu da štampaju nezaradjeni novac što su već uradili, a da to ne pogadja nacionalnu ekonomiju SAD sa inflacijom. Bitno je gde takav novac investiraju. Najlakše mogu taj novac da investiraju na tržište EU država. Države EU u svojoj odbrani prilično su zavisne od NATO-a tj. od Amerike, a ko nema svoju odbranu taj neće imati ni svoju politiku. Odupiranje vrlo lako može da bude kažnjeno. Ipak cena nafti je opala, a i tražnja za naftom je takodje opala, te koliko je sada tražen dolar-petrodolar za medjunarodna plaćanja? Banksteri će imati sve manje koristi od petrodolara. Eventualne padavicu dolara najskuplje će platiti obični amerikanci.

 4. E.Lirsch says:

  E jes' mi zao u pm. Pa kako to stiglicu, bre da vam se dogodi. Ej vama?. Covek da ne poveruje. O majn GOOD... Nema pljacke nistaci. Sace se koljete medju sobom. I treba tako, zaslutili jeste. Mala bara a mloooogo dazdevnjaka. Udri po kuj pobedi. Jedan ce da pretekne. Ja tipujem na Bil Gejtca. A ti?

  • Cp6a says:

   A be, ti li si naš? Mora onda od sg pazim da te slučajno ne potkačim. Au što te štiglica nasekira.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *