Е ОВО ЈЕ ДРЖАВА И ПРЕДСЕДНИК – Путин из Русије протера 100 невладиних организација!

E OVO JE DRŽAVA I PREDSEDNIK – Putin iz Rusije protera 100 nevladinih organizacija!

9 septembra 2016

02487277 Putin sign 354

Ruski predsednik Vladimir Putin proterao je iz svoje zemlje sve nevladine organizacije (NVO) koje se finansiraju iz inostranstva, označivši ih kao špijunske.

On je na listu nepoželjnih organizacija stavio bar 100 njih i zabranio njihov rad, a poslednja u nizu je Levada centar, agencija za istraživanje javnog mnjenja, koja je zabranjena u utorak.

Strani plaćenici

Rusko Ministarstvo pravde navelo je da je prilikom nenajavljene provere dokumenata ustanovljeno da Levada centar deluje kao strani agent, ali nije iznosilo više detalja.

Međutim, ruska štampa je objavila da je Centar, koji nosi ime po prvom ruskom profesoru sociologije Juriju Levadi, dobijao pare od Amerikanaca za istraživanja koja štete Rusiji.

– Levada centar je imao veze sa američkim univerzitetima „Kolumbija“ i „Džordž Vašington“. Sprovodio je istraživanja u interesu tih univerziteta i za to, samo ove godine, dobio skoro 120.000 dolara. Takođe, Centar je sarađivao sa stranim organizacijama za ispitivanje javnog mnjenja, poput Galupa, Morija i Ipsosa – navode ruski mediji.

Međutim, rukovodioci Levada centra kažu da je njihova organizacija radila zajednička istraživanja sa američkim univerzitetima, a ne za njih, i da za to nije dobila pare. Oni tvrde da je odluka ruskih vlasti politički motivisana uoči parlamentarnih izbora 18. septembra.

– Stavljeni smo na spisak stranih agenata jer smo uradili anketu o popularnosti vladajuće Jedinstvene Rusije. Rezultati su pokazali manju podršku građana toj Putinovoj stranci, ona je pala sa 39 na 31 odsto. To je bio uzrok ili povod proglašenja Levada centra špijunskom organizacijom – naveo je direktor Centra Lev Gudkov za TV Dožd.

Uprkos tome što su iz Levada centra najavili da će nastaviti svoj rad, prema ruskim zakonima to nije moguće, jer ga reguliše zakon o nepoželjnim organizacijama u Rusiji, usvojen 2015, koji predstavlja dopunu zakona iz 2012. o stranim agentima.

Prema navodima tih zakona, glavni ruski tužilac u saradnji s ministarstvom spoljnih poslova pravi listu nepoželjnih stranih organizacija koje rade protiv Rusije. Kad je organizacija prepoznata kao nepoželjna, zamrzava joj se sva imovina u Rusiji, zatvaraju kancelarije i zabranjuje distribucija bilo kakvih propagandnih materijala.

Među NVO koje je Putin dosad zatvorio su i Otvoreno društvo američkog milijardera Džordža Soroša, poznato po finansiranju obojenih revolucija. Takođe, zatvoren je i Međunarodni republikanski institut, kojeg je finansirao američki senator Džon Mekejn.

Prestala je sa radom i humanitarna organizacija Doktori bez granica, nekadašnjeg francuskog ministra zdravstva Bernara Kušnera, za koju se sumnja da je bila umešana u prodaju organa širom sveta, pa i vađenje organa Srbima sa Kosova. Ugašen je i američki Karnegi centar u Moskvi, kao i međunarodne organizacije Hjuman rajts voč i Amnesti internešenel.

Nacionalni interes

Analitičari kažu da je gašenje stranih NVO u Rusiji opravdano.

– Te organizacije, koje se bave ljudskim pravima, širenjem demokratije i nenasilnog otpora, obično su paravan za podrivanje društvenog sistema i rušenje vlasti. Jedan od dobrih primera za to je Soroševa fondacija Otvoreno društvo, koja je javno preuzela zasluge za svrgavanje režima širom sveta, uključujući one u Srbiju i Ukrajini. Vladimir Putin ne može da dozvoli da mu strani plaćenici vršljaju po zemlji, da pokušaju da izvedu revoluciju i bace Rusiju na kolena kako bi SAD stavile šapu na nju – objašnjava ruski politikolog Jurij Voldanov.

On dodaje da Putin zatvaranjem špijunskih NVO brani nacionalne interese zemlje i ruskog naroda.

Neke od zabranjenih organizacija

1. Otvoreno društvo Džordža Soroša, odgovorno za izvođenje obojenih revolucija po svetu

2. Nacionalna zadužbina za demokratiju, finansirana iz SAD

3. Međunarodni republikanski institut, čiji je predsednik američki senator Džon Mekejn

4. Nacionalni demokratski institut, finansiran iz SAD

5. Fondacija Mekartur, sa sedištem u SAD

6. Fridom haus, koju finansira direktno američka vlada

7. Fondacija obrazovanje za demokratiju, finansirana iz Poljske

8. Ukrajinski svetski kongres, sa sedištem u Kanadi

9. Karnegi centar, sa sedištem u SAD

10. Hjuman rajts voč, sa sedištem u SAD

11. Amnesti internešenel, sa sedištem u Britaniji

12. Doktori bez granica, Bernara Kušnera, za koje se sumnja da su prodavali organe širom sveta, pa i vadili organe Srbima na Kosovu

13. Levada centar, radio za američke institut

(Informer)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *