Е ОВО ЈЕ ЗАПАДНА РАВНОПРАВНОСТ – МОГЕРИНИ ОБЈАСНИЛА: „Амери могу да имају смртну казну, Турци не!

E OVO JE ZAPADNA RAVNOPRAVNOST – MOGERINI OBJASNILA: „Ameri mogu da imaju smrtnu kaznu, Turci ne!

23 jula 2016

mogerini-720„Uvođenje smrtne kazne u Turskoj onemogućiće ulazak te države u EU“, izjavila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, primećujući „u šali“ da se taj kriterijum ne odnosi na SAD jer Amerikanci ne nameravaju da uđu u EU.

„Jasno smo dali do znanja da će svaki pokušaj ponovnog uvođenja smrtne kazne onemogućiti stupanje Turske u EU“, izjavila je Federika Mogerini, govoreći u Vašingtonu u Fondu Karnegi za međunarodni mir.

„To je glavni deo Evropske konvencije o ljudskim pravima Saveta Evrope, koju je Turska usvojila“, podsetila je ona.

Pritom, govoreći o smrtnoj kazni, Mogerinijeva je u šali primetila da se zahtevi o ukidanju ove kazne ne odnose na SAD jer Amerikanci ne nameravaju da ulaze u EU.

Razgovori o mogućem uvođenju smrtne kazne u Turskoj počeli su nakon neuspeha vojnog puča. Vlasti su uvele režim vanredne situacije na teritoriji zemlje, dok je potpredsednik Vlade Numan Kurtulmuš izjavio da Ankara namerava da suspenduje Konvenciju o zaštiti ljudskih prava.

Smrtna kazna je korišćena u Turskoj do 2004. godine. Ona je ukinuta tokom usklađivanja kriterijuma za ulazak u EU.

Sputnik.rs

KOMENTARI3 komentara

 1. ilija says:

  smrtna kazna nesme nigde biti jer narod radi i sudi covek je bozi covek

  • spira says:

   Čiitaj Bibliju.Smrtna kazna treba da bude. Niko nema pravo da pravo da proliva nevinu nečiju . Lepo kaže Biblija, kako treba da se svedoči i sudi i

 2. Gordan says:

  ...dobro ste rekli, Gospodjo, SAD ne nameravaju da udju u EU. Medjutim, ono što zabrinjava jeste činjenica da Vi od sebe napraviste marionetu SAD-a, bez želje da sebe postavite na samostalne noge, jer ako to ne učinite, a upravo kao najveći ekonomski konkurent SAD-u, naćićete se u velikim problemima! SAD je federativna zajednica na Američkom Kontinentu, i Vi to nikako da shvatite! Da li imate Zakon kojim uredjujete odnose sa drugim federativnim zajednicama, a da je proistekao, kao takav, iz tkz.Evropskog Parlamenta(glasanjem o usvajanju istog)? Sutra Vas(EU) čeka i saradnja sa EuroAzijom! Da li ste raspravljali u EP o "Euroforce-u", tj.,"vojnom sistemu EU" ? Znate li da NATO članice Evropske Unije moraju birati izmedju NATO-a i "Euroforce-a" ? Dakle, šta će biti sa NATO-m ?? I mn.dr. !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *