Ebola van kontrole u zapadnoj Africi

Ebola van kontrole u zapadnoj Africi

1 avgusta 2014

0110--2007--KONGO-EBOLA-02_620x0Širenje epidemije ebole u zapadnoj Africi je van kontrole, ali može biti zaustavljeno, izjavila je danas generalna direktorka Svetske zdrvastvene organizacije Margaret Čan.

Ona je na sastanku u prestonici Gvineje Konakriju sa predsednicima te zemlje, Liberije, Sijera Leonea i Obale Slonovače izrazila zabrinutost zbog širenja ove smrtonosne epidemije.

„Zaraza se širi brže od naših napora da je kontrolišemo. Ako situacija nastavi da se pogoršava, posledice mogu biti katastrofalne u smislu izgubljenih života, ali i ozbiljnog socijalno-ekonomskog razaranja i visokog rizika širenja na druge zemlje“, rekla je Čanova.

Ona je podsetila da su konstantne mutacije i adaptacije mehanizmi preživljavanja virusa i drugih mikroba i „da zato ne smemo dati priliku ovom virusu da nam priredi dodatna iznenađenja“.

Kako su prenele agencije, Čan je napomenula i da se stanovništvo ne nalazi pod visokim rizikom od zaraze, ali je dodala da eboli ne sme da se dozvoli da slobodno cirkuliše.

Direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Dragan Delić izjavio je ranije danas da su sve zemlje Evrope, uključujući i Srbiju, u potencijalnom riziku od širenja ebole.

Delić je rekao da se ne može isključiti mogućnost „ulaska egzotičnih infektivnih bolesti“, kao što je ebola, jer ljudi danas putuju sa jednog na drugi kontanent zbog posla i turistički.

Liberija se zajedno sa susednom Gvinejom i Sijera Leoneom bori sa naletom epidemije, u kojoj je od početka godine zaraženo oko 1.200 ljudi, dok je najmanje 670 izgubilo život.

Ebola je hemoragična groznica za koju nema leka, ni vakcine, a njeni simptomi su jaka groznica, bolovi u mišićima, povraćanje, dijareja, a u nekim slučajevima otkazivanje pojedinih organa i nezaustavljivo spoljašnje i unutrašnje krvarenje.

Veruje se da su nosioci ebole neke životinje koje se love za hranu, naročito slepi miševi. Među ljudima ebola se širi dodirom sa telesnim tečnostima obolelog, uključujući znoj, što znači da se može oboleti i od samog doticanja zaraženog.

Bolest se prvi put pojavila 1976. godine u DR Kongu i dobila je ime po jednoj tamošnjoj reci.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *