ЕДИ РАМА НАЈАВИО уједињење Косова и Албаније

EDI RAMA NAJAVIO ujedinjenje Kosova i Albanije

18 aprila 2017

Premijer Albanije Edi Rama kaže da ujedinjenje njegove zemlje i Kosova ne može da se isključi ukoliko prespektiva ulaska zemalja regiona u EU nastavi da bledi.

Upitan o ujedinjenju Albanije i Kosova, Rama je za briselski „Politiko“ rekao da to nije njegova želja, ali da jeste moguća alternativa za zatvorena vrata EU.

„Niko ne želi da traži male saveze, svi žele u veliku uniju. Ali ako nema nade, nema perspektive, nema mesta, onda, naravno, mali savezi mogu da se dogode“, rekao je Rama.

Ipak, Rama smatra da bi svima na Balkanu EU trebalo da bude cilj, ali da ukoliko za to ne postoji nada treba razmišljati o „malim unijama“.

Kako kaže, Evropa bi doživela „noćnu moru“ ukoliko Balkan“ „poludi“ zbog toga što bi proširenje Unije moglo da bude skinuto sa dnevnog reda.

„Region bi postao siva zona u kojoj bi drugi akteri imali jaču ulogu od Evropske unije“, kaže Rama.

Rama upozorava da bi odustajanje od daljeg pridruživanja značio destabilizaciju čitave Evrope.

„Postoji problem u razumevanju, nedostatak vizije i neshvatanje da regionu jeste potrebna Evropa, ali i da je Evropi potreban region. Kako unija može da bude sigurna ako Balkan poludi? Kako EU može da dozvoli da njeno srce bude siva zona. To je besmislica i kada govorimo o bezbednosti i sigurnosti“, kaže Rama.

Albanski premijer kaže da uprkos tenzijama u regionu, od odnosa Beograda i Prištine, preko navodnog pokušaja puča u Crnoj Gori i pretnji referndumom Republike Srpske, do krize u Makedoniji ne vidi „novi rat kao prvi scenario“.

„Ipak, smirivanje tenzija umnogome zavisi od EU i SAD“, kaže Rama.

Rama kaže ipak da postoji incijativa da regionalni lideri rade zajedno i da je delom to zasluga EU.

„Vi u Evropi imate generaciju koja nije videla rat. Mi na Balkanu jesmo, videli smo ratove, znamo šta to znači. Posetio sam Beograd 68 godina nakon poslednje posete albanskog premijera. Moj kolega (premijer Srbije Aleksandar Vučić) je ovde došao po prvi put. To je pokazatelj koliko se stvari pomeraju u dobrom pravcu i to zbog Evrope. Ali ako ta evropska magija izbledi, verujte mi, stvari bi mogle da postanu mnogo loše“, rekao je Rama.

KOMENTARI4 komentara

 1. dusko says:

  PORED OVE NASE VLASTI SVASTA SE MOZE DOGODITI !!! NASI MIROTVORCI !!!

 2. Veliki KROprdac says:

  Rama,kako god,da li vas primi EU ili se ujedinite, vi ste blizu svoje neminovne propasti. Ako udjete u EU maleni koliki ste raselicete se za 3godine svi i mi cemu samo uci na KiM. Ako se ujedinite,sposobni kakvi ste ubrzo cete napredovati do nivoa kamenog doba. A i Rusi dolaze.

 3. Batina says:

  Rama - sifutarski Rambo.

 4. milovan says:

  Prirodno pravo Siftara je da traze ujedinjenje svog naroda. Na nama je hocemo li ih i kako spreciti u toj nakani.Sudeci prema dosadasnjem nacinu odbrane,KiM bitku gubimo,odnosno VELEIZDAJA JE NA DELU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *