EDI RAMA PROVOCIRA U BEOGRADU: Nezavisno Kosovo je realnost

EDI RAMA PROVOCIRA U BEOGRADU: Nezavisno Kosovo je realnost

10 novembra 2014

0rama_620x0Premijer Albanije Edi Rama rekao je u Beogradu posle razgovora sa srpskim premijerom da je „Preševo most i da je nezavisnost Kosova neumitna realnost“.

Njegov govor, mnogo duži od Vučićevog, nije prevođen u prenosu na RTS-u, a izazvao je oštru reakciju srpskog premijera, koji je ocenio da je u pitanju provokacija.

„Oko Kosova imamo različite stavove, ali realnost je jedna i neupitna, kako regionalna, tako i Evropska i mora se poštovati. Priznanje Kosova od strane evropskih država ima veliku važnost“, rekao je Rama.

Kako prenose albanski mediji, on je rekao da Albanija sa zadovoljstvom „dočekuje svaku novu percepciju realnosti od strane Srbije“.

„Nezavisnost Kosova je načinilo Balkan sigurnijim. Mi cenimo i promovišemo dijalog Srbije i Albanije i taj dijalog vidimo kao uspeh Evrope. Imamo dobru volju za iskrenu saradnju i naše iskreno uverenje je da naša deca ne treba da ispaštaju zbog prošlosti“, rekao je Rama, prenose „Balkanweb“ i „Telegrafi“.

On je rekao da veruje da će mir dati narodima sa ovih prostora snage da zaborave „priče iz prošlosti“, koje su dovele do međusobnog nepoverenja, kao i da će „nove generacije videti Preševo kao strateški važan most između dve zemlje koje dele evropsku sudbinu“.

Posle tih reči, Vučić je rekao da je Kosovo uvek bilo i jeste deo Srbije i da nikakve veze nema sa Albanijom, kao i da neće dozvoliti da Srbiju neko ponižava u Beogradu.

Takođe, rekao je i da će on govoriti o tome da je Kosovo srpsko, kada bude išao u uzvratnu posetu u Tiranu.

Pominjanje Preševa dolazi u trenutku kada je gotovo izvesno da će Rama drugi dan svog boravka u Srbiji provesti u tom gradu na jugu Srbije, iako je suprotno diplomatskim protokolima da premijer strane zemlje samoinicijativno posećuje gradove u drugoj državi.

(B92)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mare says:

    Siptarska posla... E sad Vucicu vidi sta znaci kad nemas Vojsku i moze jedna sugava siptarcina da se zajebava sa Srbijom. Uhvati se u pamet i kreni da osnazujes Vojsku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *