ЕДИ РАМА стигао на Косово ДА ПРУЖИ ПОДРШКУ КРВНИЦИМА

EDI RAMA stigao na Kosovo DA PRUŽI PODRŠKU KRVNICIMA

30 juna 2020

Premijer Albanije Edi Rama, vatrenim govorom u Skupštini Kosova dao je punu podršku bivšim liderima takozvane Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju posle objavljivanja predloga optužnice za ratne zločine protiv njih dvojice. Tako je Rama, posredno, stao i u zaštitu NATO jer je ta Alijansa delovala zajedno sa OVK.

Advokat Goran Petronijević smatra da je Rama novim postupkom prekršio međunardno pravo jer se meša u unutrašnje odnose Srbije, odnosno Kosova, koje je po Rezoluciji 12 44 deo Srbije. Međutim, glavni razlog Ramine ostrašćenosti, po Petrnijeviću, treba tražiti u činjenici da je NATO bio saveznik OVK u ratu devedesetih.Premijer Albanije brani OVK, a štiti NATO

„Nato i OVK su bili partneri tokom devdesetih i jasno je da bi bilo kakva optužnica protiv OVK dovela u pitanje postupke NATO-a. Vrana vrani oči ne vadi, tako da sam uveren da su oni koji su tada vladali Amerikom i pomagali OVK, glavni inspiratori Raminih reči,“ kaže Petronijević.

Da je Haški tribunal radio svoj posao kako treba, smatra on, osnivanje ovog suda ne bi bilo ni potrebno.

„Očito je da je sve farsa i da ni tada ni sada pravo i pravda nisu bile motiv već politika, i to ona koja je išla u korsit Albanaca,“ zaključuje Petronijević.

Rama koji boravi na Kosovu već dva dana, prema mišljenju naših sagovornika, pokušava da ujedini albanski korpus igrajući na nacionalna osećanja Albanaca, ali i da amnestira OVK od svake vrste zločina.

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša nije iznenađen činjenicom da je albanski premijer tako srčano podržao Tačija i Veseljija jer zna da Albanci na Kosovu gledaju na OVK kao na svetlu tačku u koju niko ne sme da dira.

Igra protiv Trampa

„Ništa se ne dešava slučajno. Rama odavno pretenduje da postane lider svih Albanaca ne samo na Balkanu već i u svetu, a ovo mu je zgodna prilika da dokaže da je pronacionalan. Međutim, mislim da se iza ove njegove podrške Tačiju i Veseljiju krije i direktiva koju je dobio sa zapada, odnosno od one političke struje u Americi koja očekuje da Tramp izgubi izbore,“ ocenjuje Beriša.

Beriša u prilog svojoj tvrdnji dodaje i činjenicu da Tači nije produžio mandat misiji Euleks koji je istekao 14. juna, čime je ova misija faktički postala nelegalna sada na Kosovu.

„S obzirom da je ona zadužena za vladavinu prava na Kosovu, a i suosnivač je kosovskog Specijalizovanog suda, koji je obelodanio predloge optužnica protiv Tačija i Veseljija, sada je jasno zašto Tači u dogovoru sa Ramom – nije produžio mandat ovoj misiji. Tači neće podneti ostavku, jer je moguće da se već u avgustu pojavi predlog kojim bi se ovaj sud ukinuo, s obzirom da Euleks više nema legalnu funkciju na Kosovu. To je i dokaz da je sve farsa i da se sve dešava kako bi se dobilo na vremenu jer Priština ne želi da ulazi u bilo kakve sporazume sa Srbijom do završetka predseničkih izbora u Americi,“ napominje Beriša.

Ramin pohod na Kosovo

Hašim Tači se u ponedeljak prvi put oglasio o optužnici za ratne zločine protiv njega, pet dana nakon što je ona objavljena, rekavši da će „istog časa” podneti ostavku ako bude potvrđena optužnica Specijalnog suda za zločine tzv. OVK

Inače, Rama je doputovao u Prištinu gde se sastao sa predsednikom i premijerom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem i Avdulahom Hotijem, predsednicom skupštine Vjosom Osmani, kao i sa predsednikom Demokratske partije Kosova Kadrijem Veseljijem, liderom Pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem i liderom NISMA Fatmirom Ljimajem.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad2 says:

    Pa narko diler se sreo s kolegama.Nisu oni baš tak oslatki medjusobno i u ljubavi ali poso je poso.Za edi ramu kao iza mila otvoreno već pipu tabloidi da su šefovi narko mafija na čelu država,doduše banana država ali opet.A o kosovu se MNOGO govori i piše na zapadu u zadnje vreme u vezi narko kartela i ostalih mafiojaških poslova.Nije to baš dobar znak za njih, ali plivaće pacovi još neko vreme u plićaku moža godinu maximum dve (milo nije uključenu u ovu prognozu on je pečen za par meseci) U stvari otpetljavanje tog mafijaškog čvora i počinje od njega NATO i zapaad se uplašio mogućnosti da u nekom preverznom obrtu situacije ta ekipa ne počne da radi za ruse,e to bi onda bilo teško S.) jer dalje JAĆANJE te mafijaške grupacije sa balkana se NE MOŽE tolerisati sa zapada a ko zna šta će i rama i tači da urade da bi spasavali glavu na ramenu.Verovatno SVE što mogu pa što da ne i ruski kišobran u zamenu za pare:) i to velike pare kompletnog narko tržišta EVROPE koje trenutno drži albanska mafija i milogorski predsednik kao podizvodjać i dostava robe.Balkanska mafija je prevazišla okvire TOLERISANOG SAVEZNIKA i postaje ozbiljna opasnost u EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *