EDITA TAHIRI UPOZORAVA: Srbija treba da se drži podalje od Kosova

EDITA TAHIRI UPOZORAVA: Srbija treba da se drži podalje od Kosova

12 jula 2014

TAHIRIŠef kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i potpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri nisu se danas u Briselu ni posle desetočasovnih razgovora dogovorili o problemu „parka mira“ na mostu u Severnoj Mitrovici.

Đurić je rekao novinarima da izgradnju parka treba nastaviti a Tahiri da park treba ukloniti sa mosta jer ometa slobodu kretanja.

„Priština na žalost danas nije bila spremna da postignemo dogovor“, rekao je Đurić novinarima nakon razgovora u zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu.

Đurić je izjavio da dve delegacije nijednog trenutka nisu direktno razgovarale, već su odvojeno pričali sa saradnicima visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

„Atmosfera je bila izuzetno napeta i mučna, a gospođa Tahiri je čak odbila da se rukuje sa mnom u hodniku”, kazao je Đurić dodajući da je Srbija spremna na nastavak razgovora 22. jula u Briselu.

On je upozorio da su tenzije porasle nakon ispisivanja imena komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) na severu Mitrovice.

„To je korak unazad i ne vodi u dobrom pravcu”, rekao je Đurić.

Đurić je izrazio uverenje da oni koji ispisuju parole OVK ne predstavljaju većinu Albanaca na Kosovu i da je mir u interesu svih koji tamo žive.

„Pozvaćemo predstavnike privremenih institucija u Prištini i međunarodnu zajednicu da zauzdaju ekstremiste i zatražiti od Kfora i Euleksa da obezbede sigurnost svima”, rekao je on.

Tahiri je novinarima rekla da je prištinska strana došla u punom sastavu uključujući predstavnike nekoliko ministarstava, kao i da je bila spremna da nastavi razgovore i preko vikenda.

„Gospodin Đurić je došao sam i očigledno nije bio dobro pripremljen“, kazala je Tahiri.

Ona je rekla da „Srbija treba da se drži podalje od Kosova” i optužila Đurića da svojim čestim odlascima na KiM krši Briselski sporazum.

„Ja mislim da svaki Srbin kada ulazi na Kosovo treba da ima punu slobodu kretanja”, prokomentarisao je Đurić odbacujući ove optužbe.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je nakon današnjih razgovora kratko poručila da bi obe strane trebalo da se bez prethodnog dogovora uzdrže od bilo kakve akcije u blizini mosta u Mitrovici.

Ona je u pisanom saopštenju rekla da su se obe strane dogovorile da formiraju radne grupe koje će raditi na pronalaženju rešenja.

Srbi sa severa Kosova su nakon uklanjanja barikade na mostu između severnog i južnog dela Mitrovice nasuli zemlju na most i postavili žardinjere, proglasivši taj deo mosta „parkom prijateljstva“, a prištinska strana traži da se to ukloni kako bi se omogućio prolaz vozila.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Stanisa says:

    "„Gospodin Đurić je došao sam i očigledno nije bio dobro pripremljen“, kazala je Tahiri." Sta ti gospodjo Tahiri ocekujes od jednog nedosisanog balavca bez ijednog dana radnog staza? A mozda je i njegovo zvanje obican plagijat? On je tamo poslat samo da zaradi dnevnicu, razgleda grad i proba hranu. Kakav je to pregovor gde se preko trecih osoba nesto izjavljuje? To su obicni seoski TRACEVI gde radi samo ono "rekla-kazala". A on je jadan jedva cekao da se rukuje i po mogucnosti zagrli sa tobom. Ipak ima nade, kad nas i vi izbombardujete svi cemo se izgrliti i izljubiti, i ne samo sa tobom nego i sa onim tvojim koljacima, ubicama, pilotima, oficirima, jebi ga, sa svima koje nam budes ponudila. Sedi ti tamo kuci u pristini, uzivaj i ne brini se, ovi moji odavde nece da ti smetaju. Oni su digli ruke od kosova i metohije. Ali da znas, bas dobro sto se nisi rukovala jer ovaj mali nebi mesec dana prao ruke kako bi sacuvao miris i znoj sa tvoje ruke. Jebi ga, ipak je on samo mlado dete koje rado skuplja suvenire i uspomene. Drugi put pazi malo na njega, pruzi mu ruku a ako neces da ga gledas okreni glavu. Pa i ja ga takodje ne gledam niti bih mu ikad dao ruku pa zivim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *