Edvard Snouden je postao heroj demokratije i to u Rusiji, zemlji koju Amerika naziva najvećim neprijateljem demokratije

Edvard Snouden je postao heroj demokratije i to u Rusiji, zemlji koju Amerika naziva najvećim neprijateljem demokratije

3 avgusta 2013

Ed Snouden VizaSnouden koji je zvanično ušao u Rusiju, sa privremenim boravkom od tri meseca, može Rusima dati vredne informacije o tehničkim aspektima presretanja podataka, posebno o američkoj elektronskoj špijunaži Rusije i drugih zemalja.

Predsednici Barak Obama i Vladimir Putin treba da sesastanu u Moskvi početkom septembra prije samita G20 u Sankt Peterburgu. Međutim, skandal sa saradnikom američkih obaveštajnih službi, Edvardom Soudenom preti da ugrozi planove za obnovljenu saradnju između dve bivše supersile, navode pojedini američki spin majstori.

Snouden pokušava izbeći izručenje u Sjedinjene Države i optužbe za špijunažu, jer je otkrio detalje o tajnim programima nadziranja koje sprovodi američka Vlada, a koje uključuju praćenje telefonskih poziva i aktivnosti na internetu koje provodi Nacionalna agencija za sigurnost (NSA). Snoudenovo prisustvo u Moskvi pokazalo se kao zlatna žila za rusku propagandu i kao okolnost koja daje prednost Rusima u ratu sa obaveštajnim službama u Vašingtonu.

Snouden tvrdi da su u njegovom posedu strogo poverljivi dokumenti obaveštajne službe o strukturi agencije i prekookeanskim operacijama, što je daleko ozbiljnije od otkrića da NSA prisluškuje obične građane.

Ako je već pristao da podeli ove informacije sa Moskvom ili ako su ih se domogli i dešifrovali ih ruski specijalisti, Snouden je, zapravo, dao doprinos otkrivanju iligealnih obaveštajnih radnji , kako u SAD tako i šire.

Putinova administracija je izvukla korist iz Snoudenovog poduhvata na dva načina: u pogledu globalnog propagandnog rata protiv Sjedinjenih Država i u pogledu sposobnosti prikupljanja obaveštajnih podataka.

„Heroj demokratije“, kako se sve češće oslovljava u javnosti tvrdi da je žrtva američke Vlade.

Kako se navodi, Snouden posjeduje četiri laptopa sa poverljivim podacima koji bi mogli biti veoma korisni za Moskvu koja mnogo dobija razotkrivanjem operacija jedne od najtajnovitijih agencija u Vašingtonu.

Snouden tvrdi da posjeduje osetljive dokumente o unutrašnjoj organizaciji i operacijama NSA-e. Njegove kolege novinari tvrde da on u svom posedu ima hiljade dokumenata, koji sačinjavaju „priručnik o strukturi NSA-e“.

Takvi podaci bi omogućili ruskim obaveštajnim službama da onemoguće nadziranje ili da kopiraju ovaj model. Američki službenici smatraju da su poverljivi podaci koji su izneseni iz države kompromitovani tj da su Moskva i Peking došli u posed veoma poverljivih informacija, pa čak i vojnih. Tačna priroda otkrivenih podataka predmet je intenzivne procene štete unutar NSA-e i drugih obaveštajnih službi.

Pojedini službenici se plaše da je Snouden pristupio i nedavno izrađenim planovima za nuklearni rat i drugim rezervnim planovima američke vojske, koji će sada morati proći radikalnu reviziju.

Veruje se da on može dati vredne informacije o tehničkim aspektima presretanja podataka, posebno činjenice o američkoj elektronskoj špijunaži Rusije. Takve informacije bi Moskvi omogućile da izmeni svoje kontraobaveštajne aktivnosti i da poboljša obaveštajne aktivnosti unutar Sjedinjenih Država.

Ukoliko Snouden dobije utočište u Rusiji, živeće u državi koja ga je prihvatila kao prijatelja i ukoliko nastavi sa svojom globalnom „zviždačkom“ misijom, kako je opisuju pojedini analitičari, kojom otkriva zvanično kršenje prava običnih građana ostaće upamćen kao Heroj demokratije.

(IN4S.NET)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *